Dünyadan Futbol Futbol, Ortadoğu Bataklığı’na saplandı

Futbol, Ortadoğu Bataklığı’na saplandı

09.02.2018 - 11:08 | Son Güncellenme:

Asya Şampiyonlar Ligi’nin başlamasına sayılı günler kala İran-Suudi Arabistan krizi patlak verdi. Bölgedeki gergin ortam, iki ülkenin aynı grupta bulunan takımlarının maçlarını oynanamaz hale getirdi.

Futbol, Ortadoğu Bataklığı’na saplandı

Onur Dinçer / Skorer Dış Haberler

Haberin Devamı

Ortadoğu’daki karışıklıklar ve siyasi krizler futbolu da vurdu… Kıtanın en önemli futbol organizasyonu olan Asya Şampiyonlar Ligi’nde grup aşamasının başlamasına kısa bir süre kala, bazı maçların oynanması tehlikeye girdi.

Siyasi kriz, futbola sıçradı

Bir yılı aşkın süredir aralarında diplomatik ilişki olmayan ve birbirlerine karşı savaş pozisyonunda bulunan iki ülke İran ile Suudi Arabistan’ın temsilcileri aynı gruba düşünce işler karıştı. 13 Şubat’ta başlayacak maçlar öncesinde D Grubu’nda Suudi Arabistan ekibi Al Hilal ile İran takımı Esteghlal yer alıyor.

Son finalist Kuveyt’i seçti

Her iki kulüp de rakip ülke sahasına gitmeyeceklerini açıkladı. Bunun üzerine formül olarak karşılaşmaların tarafsız sahada oynanması kararlaştırıldı. Şampiyonlar Ligi’nin geçtiğimiz yılki finalisti olan Al Hilal, ev sahibi olacağı maç için Kuveyt’i; ünlü Alman teknik adam Schafer’in çalıştırdığı İran ekibi Esteghlal ise Katar’ı seçti.

Haberin Devamı

Katar olmaz, Umman verelim

Ancak Suudi Arabistan-Katar ilişkileri de en az Suudi Arabistan-İran ilişkileri kadar gergin olduğundan bu tercihe müdahale edildi. Asya Futbol Konfederasyonu buna izin veremeyeceğini belirterek Esteghlal’in ev sahibi olacağı maçı Katar’dan alıp Umman’da oynatmaya kalktı.

Zürih’e gitti, FIFA’ya başvurdu

İran ekibi bu durumu kabullenmek istemedi. İran Futbol Federasyonu Başkanı Mehdi Taj bunun üzerine uçağa atlayarak Zürih’e gitti ve FIFA’nın kapısını çaldı. Başkan Gianni Infantino’nun kapısını çalan İranlı başkan, FIFA’nın duruma müdahale etmesini ve bir çözüm bulmasını istedi. Dev organizasyonun başlamasına sayılı günler kala nasıl bir karar alınacağı merak konusu oldu.

Yazarlar