Futbol Futbolculara enerji için 'makarna ve erişte yiyin' tavsiyesi

Futbolculara enerji için 'makarna ve erişte yiyin' tavsiyesi

14.08.2014 - 11:52 | Son Güncellenme:

Turgut Özal Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Ersoy, lig maçları öncesi sporculara tavsiyelerde bulundu.

Futbolculara enerji için makarna ve erişte yiyin tavsiyesi

Turgut Özal Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Ersoy, sporculara ligler öncesi beslenme noktasında önemli uyarılarda bulundu. Doğru beslenmenin üst düzey performans sergilemek için gerekli olduğunu ifade eden Ersoy, bu konuda yapılan hataların başarılı bir sporcuya zarar verebileceğine dikkat çekti. Ersoy, performansın artırılması ve optimal beslenmenin sürdürülebilmesi için yeterli miktarda enerji almanın yolunun, makarna, erişte, patates, tahıllar, kuru baklagiller gibi kompleks karbonhidratlar ve yeterli protein alımı ile sağlanabileceğini belirtti.

KAZANAN SPORCU FORMÜLÜ

Prof. Gülgün Ersoy, yaşam boyu iyi beslenme alışkanlıklarının, iyi antrenman programı ile birleştirilip, üzerine iyi genler eklendiğinde, kazanan bir sporcu elde edileceğine ifade etti. “Sporcuların beslenmesi spor dalına özgü olmalı ve bireyselleştirilmelidir” diyen Ersoy, sporcuya özel beslenme stratejilerinin; antrenman, performans ve toparlanma amacıyla antrenman programlarına uygulanması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ersoy, performansın artırılması ve optimal beslenmenin sürdürülebilmesi için yeterli miktarda enerji almanın yolunun, makarna, erişte, patates, tahıllar, kuru baklagiller gibi kompleks karbonhidratlar ve yeterli protein alımı ile sağlanabileceğini açıkladı.

SPORCULARA REÇETE

Prof. Dr. Ersoy, sporcular için beslenme reçetesi sundu. İşte hayati öneriler; Sporcular üst düzey performansa, antrenman ve doğru beslenme ile ulaşır. Sporcular için en önemli beslenme stratejisi, vücut karbonhidrat depolarını artırmak amacıyla yeterli karbonhidrat tüketmektir. Antrenmanlar sporcuların protein gereksinimini artırabilir.
Yeterli ve dengeli bir diyet tüketen sporcunun beslenme destek ürünü kullanmasına gerek olmasa da, bazı koşullarda uzman danışmanlığında kullanılması gerekebilir. Su, sporcular için önemli bir besin öğesidir. Yetersiz alım; vücuttan su kaybına, kas krampları ve bitkinliğe neden olabilir. Sporcular kaybettikleri her yarım kilo için yaklaşık 2 su bardağı su ve/veya sıvı tüketmeli, idrarları çok açık renk sarı oluncaya dek su ve sıvı alımını sürdürmelidir.

Haberin Devamı