Gökhan Türe

Gökhan Türe

gture@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BEKO Basketbol Ligi’nde son haftalara girilirken, “aşağı yukarı” şekillenen zirvede takımların sıralamadaki yerleri neredeyse şekillendi. Ancak alt sıralardaki kümede kalma mücadelesi, son haftada bile “koyu kıvamıyla” kaynamaya devam ediyor...
Beşiktaş Cola Turka, TTNet Beykoz’u evinde yenerek “pratikte” ikinci lige yollarken, Boğaz’ın yargıçları “teoride” hâlâ kurtulma ümitlerini “derinden” hissetmeye devam ediyor... Derinden derken; açalım... Beykoz’un halihazırda Tahkim Kurulu’na giden “itirazı” sürüyor. Beykoz’un, ligin ikinci yarısında Alpella’ya sahasında Serhat’ın son saniye üçlüğüyle kaybettiği maçta “kural hatası” uygulandığına dair yaptığı itirazın yanısıra, camiada dolaşan “küme düşme kaldırılsın” söylentileri de “ümit ışığı” olarak ortamı “ışıl ışıl” aydınlatıyor...
Beykoz’un kurallar çerçevesindeki “matematiksel” düşüşü yanında, Darüşşafaka ile Alpella arasında “kilitlenen” kümede kalma yarışı ise “tam gaz” sürüyor. Sezon içinde birbirlerine karşı ikişer sayılık birer galibiyet alan iki takımdan 37 puanlı Alpella, son haftayı İzmir deplasmanında, ligde 7. sıradaki yeri “garanti” olan Pınar Karşıyaka ile oynayacağı maçla geçirecek. 38 puanı bulunan Darüşşafaka ise, Ayhan Şahenk’te play - off için çırpınan Banvit’i misafir edecek.

Ufukta derbi göründü

Beşiktaş’ın birinciliği, Efes Pilsen’in ise ikinciliği garantilediği zirvede ise Fenerbahçe Ülker ile Türk Telekom’un, üçüncü ve dördüncü sıra için belirsizliği sürüyor. Fenerbahçe Ülker’i yenen mavi - beyazlılar, son hafta TTNet Beykoz’u rakip sahada mağlup etmesi, Fener’in de evinde Mutlu Akü’ye kaybetmesi halinde üçüncülük kürsüsüne oturacaklar. Telekom’un dördüncülükte kalması durumunda ise ligi üçüncü kapayacak olan Fenerbahçe Ülker, eğer son hafta Antalya Büyükşehir Belediyesi, Mersin’e rakip sahada kaybetmez ve Galatasaray da Mutlu Akü ya da Efes Pilsen’den birine mağlup olursa Play - Off çeyrek finalinde, sezonu 6. sırada kapayacak olan ezeli rakibi Galatasaray Cafe Crown ile eşleşecek.

Haberin Devamı

HAFTANIN KAHRAMANI
El Amin (Türk Telekom)  
Türkiye’ye artık iyice ısınan ABD’li guard, Fenerbahçe Ülker karşısında kritik sayılara imza atarak galibiyette büyük pay sahibi oldu. El Amin, özellikle rakip guard Solomon’un “çabuk sinirlenme” özelliğini hesaba katıp, Fenerbahçe’nin maça ortak olduğu son dakikalarda rakibine aldırdığı sportmenlik dışı faul ile de bir anlamda maçın bitiş düdüğünü hakemden önce (!) çalmış oldu. Tecrübesini kullanarak takımına kritik bir galibiyet kazandırdı.

Haberin Devamı

HAFTANIN TAKIMI
Türk Telekom  
Sezon boyu sakatlıklarla boğuşan, üst üste gelen sıkıntılar yüzünden bir türlü takım olmayı başaramayan mavi - beyazlılar, artık bu sorunla başetmeyi becerebildiğini Fenerbahçe Ülker gibi zor bir rakibe karşı ortaya koyduğu oyunla kanıtladı. Özellikle ikinci ve son çeyrelerde rakibine uyguladığı tatlı sert savunmada ivme kazanan Telekom, pota altında da Dudley - Williams ikilisiyle rakibini hırpalayıp, zor dönemeci kayıpsız geçmeyi başardı. Bekir ve Barış da savunmanın iyi olduğu dönemde verdikleri katkıyla sivrilen diğer isimler oldular.

Haberin Devamı

HAFTANIN COACHU
Ercüment Sunter (T. Telekom) 
Fenerbahçe Ülker’in en etkili olduğu bölge olan pota altı faaliyetlerini Dudley, Lang, Williams üçlüsüyle sekteye uğratan tecrübeli coach, rakibinin bu bölgeden Oğuz dışında Mirsad, Semih ve Vidmar gibi isimlerle varlık gösterememesiyle bir anlamda “maden buldu”. Kinsey’nin ekstra skor üretimine karşın sert savunmaya gelemeyen Solomon’u Bekir ve Barış ile sindiren Sunter, formsuz yakaladığı rakibini gafil avlayıp, El Amin artısıyla sahada istediğini aldı.

EN İYİ ALTINCI ADAM
Haluk (Türk Telekom)   Türk Telekom’un sahadaki en tecrübeli ismi Haluk Yıldırım, süre aldığında her zamanki gibi takımına azami katkıyı sağladı. 21 dakika sahada kalan Haluk, buna rağmen savunma özelliklerinin yanında 4 sayı, 6 ribaund, 3 asist, 4 top çalma ve 1 blokla oyunun her yönünde etkili oldu.

HAFTANIN HAKEMLERİ
Engin Kennerman, Alper Özgök, Yücel Çilingir 
(Banvit - Mersin Büyükşehir Belediyesi maçındaki yönetimleriyle)

HAFTANIN İSTATİSTİĞİ
19 sayı, 9 ribaund, 13 asist, 4 top çalma Kevin Braswell (M.A.Selçuk Ü.)

SAYI KRALLIĞI
617: Gordon (Kepez Bld.)
605: Braswell (Selçuk Ü.)
580: Hosley (P.Karşıyaka)

RİBAUND KRALLIĞI
329: Adeleke (Banvit)
296: Hosley (P.Karşıyaka)
258: Burgess (TTNet Beykoz)

ASİST KRALLIĞI
201: Hakan K. (Kepez Bld.)
168: Braswell (Selçuk Ü.)
143: Dobie (CASA TED K.)

BLOK KRALLIĞI
54: Ömer (FB Ülker)
38: Burgess (TTNet Beykoz)
38: Harvey (Banvit)

TOP ÇALMA KRALLIĞI
64: Braswell (Selçuk Ü.)
53: Hakan K. (Kepez Bld.)
51: Hosley (P.Karşıyaka)