1.Lig Holiganlara yeni önlem!

Holiganlara yeni önlem!

26.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Muammer Güler valiliklere 2. kez holiganlarla mücadele genelgesi gönderdi. Gülen genelgede, özel güvenlik hizmetlerinin kulüplerden alınarak federasyona verilmesini isterken, tel örgülerin kurulması da yeniden gündeme geldi.

Holiganlara yeni önlem

Sezon başında valiliklere spor sahalarında alınacak güvenlik önlemleri kapsamında özel bir genelge gönderen İçişleri Bakanı Muammer Güler, genelgede verilen talimatlara karşın, özellikle Beşiktaş-G.Saray arasında Olimpiyat Stadı’nda oynanan maçta yaşanan olaylar sonrasında yeni bir genelgeyi valiliklere gönderdi. Önceki genelgeye oranla daha sert bazı önlemlerin yer aldığı genelgede Güler, valiliklere verdiği talimatların yanı sıra Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TFF’den taleplerde bulundu. Güler; özetle şu talimatları verdi:

- Riskli maçlarda spor sahalarına girişte yeterli sayıda kolluk kuvveti bulundurulacak. Taraftarların üst aramaları bizzat kolluk kuvvetlerince yerine getirilecek.

- Taraftarlar yasaklı maddelerden arındırılacak.

- Turnikelerde ve kapı aramalarında yığılmalarını önlemek için bariyer konulacak. Gerektiğinde turnikelerden önce iki ayrı güvenlik çemberi oluşturulacak.

- Olayların önlenmesi için tribünlerdeki rakip takım taraftarları ile müsabaka alanı arasında tampon bölge oluşturulacak. Bu tampon bölgelerde yeterli sayıda kolluk kuvvetine görev verilecek.

- Yasaklı taraftarların spor alanlarına alınmaması konusunda önlemler alınacak.

- Sosyal medya ve internet sitelerindeki yasadışı oluşumlar ve faaliyetler takip edilecek. İstihbarat çalışmalarına ağırlık verilecek. Elde edilen veriler doğrultusunda önlemler alınacak.

- Futbol Federasyonu, yasada öngörülen süre beklenmeksizin elektronik bilet uygulamasına geçilmesi için gayret sarfedecek. Bu süre içinde biletler mutlak suretle Emniyet Genel Müdürlüğü veri bankasındaki bilgiler doğrultusunda TC kimlik numarasına göre satılacak.

- Biletlerin her hafta farklı renkte satışı yapılması sağlanacak.

- Tribün ile saha arasında taraftarların sahaya girişlerini engelleyebilecek yükseklikte tel örgü ve yabancı madde atılmasını önlemek amacıyla fiziki engeller bir an önce oluşturulacak.

- Spor kulüplerinin müsabakalarda özel güvenlik görevlisi görevlendirme yükümlülüğü bulunuyor. Ancak, bu
yükümlülük spor kulüplerince sağlıklı bir şekilde yerine getirilemediğinden bu görev federasyonlarca sağlanacak. Böylelikle özel güvenlik hizmetleri federasyonlarca satın alınacak.

- Kulüpler, taraftardan sorumlu temsilcilerin görevlendirmesini sağlayacak.

- Kolluğun suç işleyenleri kontrol altına alma ve holiganların stadyum çevresinden uzaklaştırma yetkisi verilmesine yönelik mevzuatta düzenleme yapılması konusunun değerlendirilmesi Adalet Bakanlığı’nın takdirindedir.