Dünyadan Futbol İngiliz kadınlar ezber bozdu! Tarih yazdılar

İngiliz kadınlar ezber bozdu! Tarih yazdılar

02.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere Kadın Futbol Milli Takımı’nın Avrupa Şampiyonu olması Ada’yı coşturdu. Ülke futbolunun 56 yıllık kupa hasretinin sona ermesi ‘Futbol evine döndü’, ‘Kupayı evine getirdiler’, ‘Ezber bozanlar’, ‘Tarih yazanlar’ manşetleriyle kutlandı.

İngiliz kadınlar ezber bozdu Tarih yazdılar

İngiltere, Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası Finali’nde Almanya’yı normal süresi berabere biten karşılaşmada uzatma bölümünde bulduğu golle 2-1 mağlup ederek şampiyon oldu. Daha önce 1984 ve 2009’da oynadığı iki finali de kaybeden Ada ekibi, Wembley Stadı’ndaki finalin ardından tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonluğuna ulaştı.

Haberin Devamı

Bu kupayı sekiz kez ile en çok kazanan Almanya ise tarihinde ilk kez bu organizasyonda final kaybetti. Panzerleri deviren ev sahibi ekipte zaferin yankıları çok geniş oldu. EURO 2020’de İngiliz futbolseverlerin takımları için söyledikleri ‘Futbol evine dönüyor’ sloganı, erkek futbolunda gerçekleşmedi ama bir yıl gecikmeli olarak kadın futbolunda karşılığını buldu. Futbolun mucidi İngilizler, şampiyonluğa ulaşmalarıyla, kupanın oyunun doğduğu topraklara döneceği mesajlı sloganlarının gerçeğe dönüşmesinin sevincini yaşadı.

İngiliz kadınlar ezber bozdu Tarih yazdılar

Ada basınında dün yayınlanan gazetelerin hemen hepsinin birinci sayfaları, kadın takımının elde ettiği şampiyonlukla ilgili haberlere ayrıldı. Kadın Milli Futbol Takımı’nın, İngiltere’nin 56 yıllık büyük kupa özlemini dindirdiği vurgulandı. Ülke futbolunun büyük bir uluslararası turnuvadaki son başarısının 1966’da erkek milli takımının dünya şampiyonluğu olduğu hatırlatıldı.

Haberin Devamı

‘Rüya değil’

Daily Mirror gazetesi ‘Tarih yazanlar’ başlığıyla yayınlandı. The Sun gazetesi manşetine ‘Kupa evine döndü’ ifadesini taşıdı. Daily Mail’in kapak sayfasında ‘Rüya değil; bir finalde Almanya’yı yendik’ denildi. Daily Express’te ‘İngiltere, 56 yıllık acıyı sonunda dindirdi’ ifadesi dikkat çekti. The Guardian’da kadın futbolcular için ‘Ezber bozanlar’ yakıştırması başlığa çıkıldı. Daily Telegpraph’ta ‘Futbol evine döndü’ yazıldı. The Times gazetesi manşetini ‘Kupayı evine getirdiler’ şeklinde oluşturdu.

İngiliz kadınlar ezber bozdu Tarih yazdılar

Wiegman’ın ikinci harikası 

İngiltere Kadın Milli Takımı Teknik Direktörü Sarina Wiegman, kariyerinde ikinci kez Avrupa Şampiyonluğu yaşadı. 52 yaşındaki Hollandalı teknik direktör, 2017’de ülkesinin başında bu kupayı kazandıktan sonra 2022 yılında da İngiltere ile aynı mutluluğa ulaşma başarısını gösterdi. Wiegman, teknik direktör olarak Avrupa Şampiyonları’nda çıktığı 12 maçtan da sahadan galibiyetle ayrıldı.

Seyirci rekoru kırıldı

EURO 2022 kadınlar futbolunda bir çok rekorun kırıldığı turnuva olarak kayıtlara geçti. Wembley Stadı’ndaki final maçını 87 bin 192 biletli kişi izlerken, bu rakam Avrupa Şampiyonaları tarihinde en çok seyircili maç oldu. Başından sonuna maçları yerinde takip eden toplam seyirci sayısı 574,875 rakamıyla tarihte en çok izlenen Avrupa şampiyonasına dönüştü. Maç başına ortalama seyirci sayısı ise 18,544 şeklinde hesaplandı.

Haberin Devamı

Kraliçe: Nesillere ilham kaynağısınız

İngiltere Kraliçesi Elizabeth, zaferin ardından bir tebrik mesajı yayınladı. Elizabeth şunları söyledi: “Hak ederek kazandığınız kupanın çok ötesinde bir başarınız var. Sizler, kızlar ve kadınlar için ve de gelecek nesiller için ilham kaynağı olacak bir örnek oluşturdunuz. Elde ettiğiniz sonuçtan olduğu kadar sporun üzerindeki etkinizden de gurur duyacaksınız diye umuyorum.”

İngiliz kadınlar ezber bozdu Tarih yazdılar

Toplantıyı basıp marş söylediler

İngiliz futbolcular final maçının ardından teknik direktörleri Sarina Wiegman’ın basın toplantısını bastı. Deneyimli çalıştırıcının konuştuğu sırada nizami bir dizilişle coşkulu bir şekilde içeri giren kafile, konuşmanın yarıda kesilmesine neden oldu. Masanın üzerine çıkanları da olan kalabalık sonrasında hep bir ağızdan ‘Futbol evine dönüyor’ şarkısını söyledi.

Haberin Devamı