UEFA Avrupa Ligi İstikamet Stockholm

İstikamet Stockholm

13.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Ligi'nde yeni rotalar belirlendi, üç temsilcimiz de dişine göre rakipler geldi.

İstikamet Stockholm

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

Tarihimizde ilk kez 3 takımla katıldığımız son 32 tur aşamasında seribaşı olmanın avantajı kendini belli etti. Finali İsveç’in Solna şehrinde olacak turnuvada, Fenerbahçe, Rus Krasnodar, Beşiktaş İsrail’den Hapoel, Osmanlıspor ise Yunan Olympiakos ile eşleşti.

UEFA Avrupa Ligi son 32 turunda temsilcilerimiz Fenerbahçe, Beşiktaş ve Osmanlıspor’un rakipleri belli oldu. İsviçre’nin Nyon kentindeki UEFA Genel Merkezi’nde yapılan kura çekimine 3 takımımız da seribaşı katıldı. 24 Mayıs 2017’de İsveç’te Stockholm’de Friens Arena’da oynanacak final için ilk adımlar da atılmış oldu.

Tarihte ilk kez defa ikinci tur aşamasına 3 takımla kalan ülke futbolu için tarihi bir gün yaşandı. Fenerbahçe ve Osmanlıspor gruplarını lider bitirdiği için, Beşiktaş ise Şampiyonlar Ligi’nden gelen en iyi 4 üçüncüden biri olduğu için seribaşı avantajını yakaladı.

Haberin Devamı

Maçlar Şubat’ta

Buna göre; Fenerbahçe, Rusya’dan Krasnodar, Beşiktaş, İsrail temsilcisi Hapoel Beer-Sheva ve Osmanlıspor, Yunanistan ekibi Olympiakos ile eşleşti.

Son 32 turu karşılaşmaları ilk maçlar deplasmanda 15-16 Şubat tarihlerinde, rövanş mücadeleleri ise 22-23 Şubat tarihlerinde Türkiye’de oynanacak.

Beşiktaş’a öncelik

Avrupa Ligi’nde ikinci tur aşamasında İstanbul’dan iki takım katıldığı için maç günlerinde değişiklik oldu. İstanbul’dan gelen Beşiktaş ve Fenerbahçe’den biri, 22 Şubat Çarşamba’ya kaydı.
Bunda da geçen sezon şampiyon olan Beşiktaş’a avantaj tanındı. Buna göre de Fenerbahçe’nin maçı bir gün öncesine çekilerek, çarşambaya alındı. Siyah-beyazlılar da ligdeki avantajını kullanıp, perşembe gününde kaldı.
İstikamet Stockholm

Gerçek bir kapalı kutu!
Şampiyonlar Ligi’ne İskoç hakem Craig Thomson felaketiyle veda etmek zorunda kalan Beşiktaş, Avrupa Ligi’nde iyi gibi gözükse de sürprizleri içinde taşıyan bir kura çekti.
İsrail’in Hapoel Sheva ekibini çeken Kartal, kadro kalitesi, stadı ve tarihiyle açık ara önde duruyor. Ancak kapalı kutu kuralarının sürprizleri barındırdığını da göz ardı etmemek gerek.
Zira 10 milyon 700 bin euroluk kadrolu Hapel Sheva’nın neler yapacağı muamma. Çünkü Inter ile aynı grupta yer alıp, 2 maçta da yenmeleri ilginç bir tesadüf. Zaten 8 puanın 6’sını İtalyan devi Inter’den aldılar.
Ligde de bir maç eksiğiyle 12 maç sonunda 31 puanla lider olmaları ve son 8 maçlarını kazanmaları gerçekten göz kamaştırıcı. 37 yaşındaki idealist hocaları Barak Bakhar, 5’li savunma sisteminin Avrupa futbolundaki en iyi uygulayıcılarından. Özellikle San Siro’daki 2-0’lık galibiyetleri dikkat çekiciydi.
Ayrıca Nijeryalı forvetleri Nwakaeme ve İsrailli hücumcu Ben Sahar etkili isimler. Ama savunmadaki akıllı futbollarında Miguel Vitor ile Loi Taha takımın belkemikleri.
5-4-1 ile 5-3-2’ye dönen sistemlerinde EURO 2016’dan etkilendiklerini hocaları Barak Bakhar söylemişti. 2015-16 sezonundaki şampiyonlukları da yeni bir döneme adım attıklarını açıkça gösteriyor.
Teknik Direktör: Barak Bakhar
37 yaşındaki genç antrenör, İsrail için adeta bir umut. Ülkesinde birçok yerde Jose Mourinho’nun devamı hatta Andre Villas Boas’ın İsrail şubesi olarak görülüyor.
EURO 2016’yı da kendisine iyi bir rehber olarak gördüğünü kaydeden Bakhar, geçen sezon kazandığı şampiyonlukla da rüştünü ispatladı.
Şampiyonlar Ligi’ne gidemeseler de Avrupa Ligi’nde Inter’e karşı kendini bir kez daha ispatladı.
Yıldızı: Nwakaeme
Nijeryalı forvet, özellikle fiziksel yapısı ve oyun stiliyle ülkesinin efsane isimlerinden Nwankwo Kanu ile özdeşleştiriliyor.
Hapoel Sheva’da da çok sevilen 27 yaşındaki forvet, Ben Sahar ile de iyi bir iletişime sahip.
Takım oyunun daha çok öne çıktığı İsrail takımında, Nijeryalı forvet Nwakaeme önemli bir yere sahip.
İstikamet Stockholm
Rusya soğuğunda Brezilya sıcağı
Fenerbahçe, Avrupa kupaları tarihinde ilk defa Rus temsilcisi FC Krasnodar ile karşı karşıya gelecek. Tur fikstürünün Şubat 2017’ye denk gelmesi hava şartları açısından iç açıcı değil, ancak geçen sezon aynı dönemde Lokomotiv Moskova’ya karşı alınan zafer de güzel bir tecrübe.
Krasnodar, Rusya soğuğunda kadrosundaki Brezilyalı yıldızlarıyla ilginç bir görüntü sergiliyor. Savunmadaki Brezilyalı Naldo, Portekiz’den Sporting’den tanınan bir isim. Genelde de İsveçli kaptan Andreas Granqvist ile en güvenilir iki defans oyuncusundan biri. Ancak İsveçli kaptan kırmızı kart cezası nedeniyle ilk maçta yok.
Esas hücum gücündeki Güney Amerikalılar öne çıkıyor. Spartak Moskova’dan bilinen Ari ile Avrupa futbolunda pek tanınmayan Wanderson forvet hattını oluşturuyor. Orta alandaki yetenekli Joaozinho da 2011’den kulüpte ve bayrak adamlardan biri. Geçen sezonun skorer ismi 26 yaşındaki Fyodor Smolov en tehlikeli isim. Smolov’un 2015 yılında 46 maça sığdırdığı 30 gol dikkate değer.
Teknik Direktör Igor Shamilov, özellikle futbolculuğunun tamamına yakınını İtalya’da geçirdi. 47 yaşındaki antrenör 4-2-3-1 sistemini tercih ediyor. Zaman zaman 4-3-3’e dönen takım, katı bir savunma anlayışına sahip değil.
Avrupa Ligi’nde grup aşamasını 2 galibiyet ile geçmeleri ve ligde şu an 5. sırada olmaları sadece bir detay. Zira 2008’de kurulan ve şu an 10 yaşında bile olmayan kulüp, her geçen yıl bir üst basamağa geliyor. 3. Lig’de başlayan yolculukları, adım adım yükseldi ve şu an Moskova takımlarının ardından Rusya’nın saygın ekiplerinden biri oldular.
Teknik Direktör: Igor Shamilov
47 yaşındaki Rus hoca, futbolculuk kariyerinin önemli dönemlerini İtalya’da geçirdi. Inter, Bologna, Udinese ve Napoli günleri, hocalık sistemine de yansıdı.
Katı bir savunma anlayışı olmasa da oyunu tutan 4-2-3-1 sistemini benimsiyor.
Teknik adamlık kariyerinde 2011’den beri Krasnodar takımına bağlı. Önce kulübün 2. takımıyla başladığı serüveni şimdi, birinci adam olarak sürüyor. Gittikçe de bayrak adam rolünü alıyor.
Yıldızı: Fyodor Smolov
Krasnodar’ın gerçek bir gol makinesine sahip olduğunu söyleyebiliriz. 2007’de yetiştiği Dinamo Moskova’da tam 8 yıl kiralıkla sürgünlere gönderilen ve dikiş tutturamayan Smolov, şimdi kendisini buldu.
Teknik direktör Shamilov ile yeniden doğan 26 yaşındaki golcü, geçen sezona 46 maça 30 gol sığdırdı. Artık Avrupa arenasına gitmek isteyen tecrübeli forvet için bu maçlar vitrin olacak. Zira bu sezona da şimdiden 18 maçta 15 gol eklemesi kalitesini de gösteriyor.
İstikamet Stockholm
Her daim şampiyon!

Avrupa Ligi’ndeki ilk sezonunda tarih yazan Osmanlıspor, kuralar arasında gerçek bir şampiyonu çekti. Yunanistan’ın tek 4 yıldızlı takımı ve 43 şampiyonlukla rekoru elinde tutan Olympiakos, domestik olarak bir efsane.
Ancak hiçbir zaman Avrupa arenasında bunu başaramadılar. Zaten hep şampiyon olmalarına rağmen son 5 yılda 10 hoca değiştirmeleri de bu nedenle.
Kulüp olarak yönetimsel anlamda da taraftarların hoşuna gitmeyen bir yapıları var. Fakat Yunanistan’ı tek başlarına domine ediyorlar.
İşin en ilginç kısmı da Beşiktaş’ın rakibi Hapoel Sheva’ya elenip Şampiyonlar Ligi’ne gidemediler. Vitor Pereira’dan sonra bir başka Portekiz futbol ekolü temsilcisi Paulo Bento ile Avrupa Ligi’nde çok fazla ışık veremediler. Sadece 2 galibiyetle nispeten kolay bir grubu zar zor 8 puanla ikinci tamamladılar.
4-5-1 ve 4-2-3-1 arasında giden sistemleriyle Osmanlıspor’a da zorluk çıkarma konusunda şüpheliler. Zira işin içine teknik adamların payı girerse Mustafa Akçay’ın avantajı öne çıkıyor.
Son 4 hocalarının 3’ünün Portekiz futbolundan olması da Vitor Pereira’yı tanıyan Türk futbolu için önemli bir rehber. Kadrolarında tanıdık isimler Marko Marin ve Oscar Cardozo var. Genç orta saha Luka Milivojevic ve Nijeryalı forvet Ideye Brown en önemli isimler.
Teknik Direktör: Paulo Bento
2014 yılına kadar görev yaptığı Portekiz Milli Takımı’nda görevden ayrıldıktan sonra ülkesinin EURO 2016’yı kazanması ilginç bir tesadüf.
Elemelerdeki başarısızlığı nedeniyle görevinden ayrılmak zorunda kaldığı ulusal takımı, Avrupa’nın zirvesine çıktı. Kariyerinde istikrarsız bir yapı gösteren 47 yaşındaki Bento, ülke takımından sonra Cruzeiro’ya gidip umduğunu bulamamıştı. Şimdi Olympiakos ile ligde 25 puanla lider olsa da taraftarlara göre bu olağan bir durum. Avrupa’daki kötü karnesi ise kredisinin az olduğunu gösteriyor.
Yıldızı: Ideye Brown
Aslında Cardozo’dan beklentiler büyüktü. Ancak Paraguaylı yıldız bir türlü dikiş tutturamadı. Şu anda forvet hattının parlayan yıldızı Nijeryalı Ideye Brown. Ligde 10 maçta 9 golü bulunan 28 yaşındaki oyuncu, 4-2-3-1 sisteminin en ileri ucunda yer alıyor. Tarz olarak Trabzonspor’lu Dame N’doye’u anımsatsa da daha teknik bir isim.
Kariyerinin ilk dönemlerinde Sochaux ve Dinamo Kiev ile isim yapmıştı. Daha sonra West Bromwich ile sadece 4 gol atması aslında düşüşe geçmesine neden olmuştu. Şimdi Olympiakos’ta gol sorumluluğunu eline aldı.