Skorer İtlayan basını, maçın siyasi önemini ön planda tuttu

İtlayan basını, maçın siyasi önemini ön planda tuttu

07.09.2008 - 11:52 | Son Güncellenme:

.

İtlayan basını, maçın siyasi önemini ön planda tuttu

2010 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 5'inci grupta dün oynanan Ermenistan - Türkiye maçı İtalyan basınında geniş yer buldu. Haberin gazeteler tarafından "spor" sayfasında değil, "dış haberler" sayfasında yer verilmesi, maçın siyasi açıdan öneminin daha ön planda olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

Corriere della Sera Gazetesi, "Gül Ermenistan'da. Buzlar çözülmeye başladı" başlığı altında verdiği haberde, "Yüzyıllık uyuşmazlığın ardından, Türkiye Cumhurbaşkanı'ndan Erivan'a ziyaret" alt başlığı kullanıldı. Haberde, "Maç enteresan değildi, beklendiği gibi Türkiye'nin galibiyetiyle sona erdi. Ama Ermenistan ve Türkiye milli takımları arasındaki bu maç tarihe girdi. İki cumhuriyetin oluşumuyla birlikte yaşanan yüzyıllık soğuk savaşın ardından ilk kez iki miili takım sahada buluştu. En önemlisi ise Ermenistan başkentinde 'düşman' Türkiye'nin lideri vardı. Bir kaç saatlik ziyaret, çok geniş güvenlik önlemleri, çok sayıda protesto ve bir o kadar umutla geçti" ifadesi kullanıldı. Haberde, "Soykırıma karşı çıkıyorlar" başlığı altında, "Ankara her zaman 'soykırım' kelimesini reddetti ve 'sivil savaş' dedi. Soykırım, 1915'de gerçekleşti" ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Heberde ortadoğu uzmanı gazeteci Antonio Ferrari'nin de yorumuna yer verildi. Ferrari'nin yorumda, "90 dakikalık futbol, 90 yıllık kızgınlığı ortadan kaldırmaz. Ama dün kurşun geçirmez camın ardında herşeye, partilerinin kuşku ve kızgınlığına meydan okumayı göze almış iki kişi vardı. Ama havaalanındaki polemiğin ve sahada Türk takımının yuhalanmasının ardında Gül'ün yüzünde huzur yoktu. Sarkisyan'ın yüzünde ise düşman helefini davetinin tarihi öneminin bilinciyle gururu vardı. Bu iki adam siyasi yönden alkışlanmalı. Onlar insanlar arasında köprü kurulma ihtimalinin olduğunu bize gösterdi" ifadeleri yer aldı.

La Stampa gazetesinde, "Gül Ermenistan'da taraftar oldu. Buzlar çözülmeye başladı" başlığının altında, "Dün Ermenistan ve Türkiye arasında Erivan'da yapılan maç tarihi öneme sahip. Gül'e Ermenistan'a gidip, iki ülke arasında diyaloğu başlatma bahanesi verdi. Bir kez daha spor diplomasinin tek başına yapamadığını yaparak, engelleri aşılabileceğini kanıtladı. Soykırım polemiği nedeniyle iki ülke arasında hiçbir diplomatik diyalog yer almadı. Nazistlerle yersiz karşılaştırma yapılması ise şüphesiz tarihi gerçeklere yardımcı olmadı" sözleri yeraldı.

Haberin Devamı

Haberde ayrıca Agos gazetesinden Etyen Mahçupyan'ın, "Sosyal ortamda bir şeyler değişmeye başladı. Bu tartışma üzerine insanlar daha sık konuşmaya başladı" sözlerine de yer verildi.

La Repubblica Gazetesi, "Ermenistan barış buluşmasında milli takıma ıslık" başlığıyla verilen haberde, "Sonuçta sadece ıslık, protesto ve haykırışlar. Taraftarlar arasında hiçbir kaza olmadı. Gül'e hiç bir tehdit gitmedi. Sadece bir futbol maçı. Sadece 200 Türk vardı. Binlerce bekleniyordu, ama Erivan'a ulaşımın zorluğu taraftarı engelledi. Ama bu maç sayesinde, birkaç aya kadar inanması imkansız olan geleceğe yönelik optimist gelişimler mümkün olabildi. Ermenistan'ın yeni yönetimi el uzattı, karşı taraf da el verdi" ifadesi kullanıldı.

Gazzetta dello Sport'da, "Türkiye Ermenistan'ı batırdı. Islıklar arasında buzlar çözüldü" başlığı altında yeralan haberde, "Geçmişin hayaletleri, şimdinin korkuları, özel harekatçılar, bomba arayan polis, uzman nişancılar, futbol oynamak için mükemmel şartlar değildi. Ama, Ermenistan-Türkiye yıllardır sürüncemede kalan kanlı tarihe sahip. Ancak iki takım, Osmanlı İmparatorluğu 1.5 milyon sivil Ermeni'yi kırıp geçirdiği 1915'deki kıyımın ardından ilk kez yüz yüze geldi. Ayrıca ilk kez on binlerce Türk il kez toplu halde Ermenistan sınırından geçti. Maç sönüktü. Türkiye çok güçlüydü. Tuncay Şanlı ve Semih Şentürk'ün golleriyle ikinci yarıda hesabı kesti. Ancak bu kez skor en önemsiz şeydi" ifadesi yer aldı.