Skorer İzmir'de iki futbolcunun dizine kök hücre nakledildi

İzmir'de iki futbolcunun dizine kök hücre nakledildi

29.09.2010 - 11:34 | Son Güncellenme:

.

İzmirde iki futbolcunun dizine kök hücre nakledildi

İzmir'deki Özel Kent Hastanesi'nde spor hekimi Op.Dr. Bülent Zeren tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un futbolcusu Taner Gülleri ve Almanya'da profesyonel olarak futbol oynayan Ergin Yücetaş'ın dizlerine, geçmeyen kıkırdak problemini gidermek için, özel bir teknikle kök hücre nakli yapıldı.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyespor futbolcusu Taner Gülleri ve Almanya'da profesyonel futbol oyuncusu Ergin Yücetaş'ın dizlerinde geçmeyen kıkırdak problemleri meydana geldi. Ameliyatla tedavi olacak durumda olmayan genç sporcuların başka çaresi kalmayınca spor hekimi Op.Dr. Bülent Zeren, Türkiye'de çok az denenen özel bir tekniği her iki hastaya da uyguladı. İki futbolcunun bel kemiğinin hemen yanındaki leğen kemiği iliğinden ucu çok sivri olan büyük ve özel bir enjektör yardımıyla bir miktar kan alındı. Daha sonra bu kan yurtdışından gelen bir ekip tarafından özel bir cihazda kök hücreye ayrıştırıldı. Daha sonra bu hücreler yine cerrahi müdahale ile hastaların diz kemiğinde açılan kanala nakledildi.

Haberin Devamı

Bir saat süren ameliyatın ardından bir gece hastanede yattıktan sonra taburcu olan Gülleri ve Yücetaş'ın sağlık durumları iyiye gittiği, sporcuların ameliyatın ardından özel bir rehabilitasyon programına alınarak 5-6 ay gibi kısa bir sürede sportif faaliyetlerine geri dönebilecekleri belirtildi.

Operasyonları Ortopedi Uzmanı Op.Dr. Hasan Öztürk ile birlikte yapan Zeren, son 10 yılda genetik ve doku mühendisliğinde çok büyük ilerleme katedildiğini ve bunun tıpta bir devrim yarattığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Tıp dilinde 'stemcells' denilen kök hücre nakli; kemik, kas, tendon, bağ gibi dokuların iyileşmesi ve gelişmesi, uzun süreli kaynamayan kırıklar, kemik nekrozları, diyabete bağlı iyileşmeyen yaralar, kıkırdak sorunları ve kayıplarının tedavisi için kullanılıyor. Biz de kendi alanımızda bu olanağı kullanarak dize özel bir teknikle kök hücre naklini İzmir'de ilk kez başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadık."

Yazarlar