Skorer KAMİKAZELER

KAMİKAZELER

12.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beşiktaş’ın eski hocası Toshack, yurt dışındaki futbol elçilerimizi değerlendirdi

KAMİKAZELER




KAMİKAZELER
Beşiktaş’ın ve Real Madrid’in eski teknik direktörü John Benjamin Toshack, bu yıl Avrupa’da top koşturacak Türk futbolcularını “kamikazeöye benzeterek, ancak mantalitelerini değiştirirlerse başarılı olabileceklerini söyledi.
Türk futbolcularının Avrupa kulüplerine yayılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Toshack, Milliyet’e verdiği özel röportajda uyarılarını ve tavsiyelerini şöyle sıraladı:

“Şımartılmışlar"
“Türk futbolcuları ilk kez bu kadar çok sayıda Avrupa’ya çıktı. Ben sürekli olarak İspanyol ve İngiliz medyasına şunu söyledim. Türk futbolcusu teknik ve fizik kondisyon bakımından tüm Avrupalı meslektaşlarıyla eşit konumda. Tek eksiği mantalitesi. Bu da Türk futbolcuların ülkelerinde çok fazla para kazanması ve haddinden fazla şımartılmasından ileri geliyor. Türk futbolcuları Avrupa Ligi’nde zoru gördüler mi, biliyorlar ki Türkiye’de kendilerine her zaman açık kapı var. Bu da gittikleri ülkeye adaptasyonu zorlaştırıyor."

Sadece Tayfun
“Avrupa’ya giden futbolculardan ben bu yıl sadece Tayfun’un dayanabileceğini tahmin ediyorum. Bu da Avrupa’da yetişmesinden ileri geliyor. Arif ile Oktay’ın ise İspanya Ligi’nde oynayan herhangi bir futbolcudan kalite açısından farkları yok. Ancak ligin sonunu getirebileceklerinden kuşkuluyum. Çünkü İspanyol ligi çok sert. Arif ile Oktay’ın bu ligde çokça sakatlanabileceklerinden korkuyorum. İspanya’da lig uzun olduğu için kondisyon çalışmaları yoğun geçiyor. Ligin arası da sadece bir hafta. Bu maç trafiğine dayanmaları zor olacak."

Özel hayat uyarısı
“Ben daha önce Alpay ve Oktay ile beraber çalıştım. Tanrı sanki birisini gol atmak, diğerini de attırmamak için yaratmış. Ancak ikisi de özel hayatlarında düzensiz. Bu da profesyonelliklerine zarar veriyor. Alpay’ın İngiltere Süper Ligi’nde başlangıçta zorlanacağını tahmin etmiyorum. İnatçı bir kişiliğe sahip oduğu için dayanacaktır. Tek sorunu ülkesinden ayrı kalması olabilir. Bu futbolcular gittikleri ülkelerde Türkiye’yi temsil ettiklerinin bilinci içinde olmalılar. Atacakları her adım bundan sonra Avrupa’ya çıkacak Türk futbolcularını etkileyecektir. Bu futbolcular Avrupa’da Türk futbolunun kamikazeleri oldular. Bu sezon başarılı olurlarsa Türk futbolu kazanır".

Rekorların adamı
İSPANYA’da yayınlanan Diario Basco isimli gazetede çıkan bir yazıda, John Benjamin Toshack’ın futbol hayatı ve antrenörlük kariyerinin başarı ve rekorlarla dolu olduğu belirtildi. Beşiktaş’ı da çalıştıran Galli teknik adamın, 1965’ten 1981 yılına kadar toplam 518 maçta sürekli giydiği 10 numaralı forma ile 225 gole imza attığı, 40 kez de Galler Milli Takımı’nda oynadığı yazıldı. Toshack’ın en büyük başarısı, 1977 yılında başında olduğu dördüncü lig takımlarından Swansea’yi önce üçüncü lige, ardından ikinci lige ve daha sonra da birinci lige taşıması oldu. Toshack’ın, ulaşılması güç bu rekorla Guiness Rekorlar Kitabı’na girdiği de vurgulandı.
Bu başarısından dolayı da 1982 yılında İngiltere Kraliçesi tarafından Buckingham Sarayı’nda kraliyet madalyası verilen Toshack’ın bu ödülle Adalar tarihine adını yazdırdığı belirtildi.
Toschack İspanya’daki antrenörlük hayatında da iki rekora imza attı. Real Sociedad’a tarihinde ilk kez Kral Kupası’nı kazandıran ünlü hoca, Real Madrid’i çalıştırırken de bu takıma tarihinde bir sezonda 105 gol attıran ilk antrenör oldu.