Futbol KILIÇ: Tek tek kontrol edemem

KILIÇ: Tek tek kontrol edemem

24.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, yasaklı madde kullanılmasına önlem almayan Vücut Geliştirme Federasyonu’nun özerkliğinin kalkacağını açıkladı. Kılıç, önemli olan sporcunun maddeye ulaşsa bile onu tüketmemesidir. Yoksa herkesin peşine bir polis, bir müfettiş takamam” dedi

KILIÇ: Tek tek kontrol edemem

ÖNDER YILMAZ-Ankara

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, yasaklı madde kullanılmasında önlem almayan Vücut Gelişirme Federasyonu’nun özerkliğinin kaldırılacağını açıkladı. Kararın ise 30 Ekim’de toplanacak Merkez Disiplin Kurulu toplantısında alınması bekleniyor. Türkiye’de 5 milyon lisanslı sporcu bulunduğunu belirten Kılıç, “Senede 10-12 doping numunesi alıp kontrol etmeniz mümkün değil. Bir doping numunesinin maliyeti 400 euro. Bizim bu numunelerin tektiki için ayırdığımız kaynaklar ciddi rakamlar” diyerek denetim zorluğuna dikkat çekti.
Bakan Kılıç, TBMM’de bazı gazetecilerle sohbetinde, vücut geliştirme sporcusu Şahin İrencin’in doping ilacı nedeniyle ölümü üzerine soruşturma açıldığını belirterek, “Ödül var diye suç işlenmesi mi lazım, ödül var diye zehir içmesi mi lazım, ödül var diye sporcunun kendini öldürmesi mi lazım. Kaldı ki dopingle kazanılan ödül bakanlık tarafından geri alınıyor” dedi.

‘Sağlıklı değil’
Suat Kılıç şöyle devam etti: “Sporcu, doping numunesi vermek zorunda. Avrupa Şampiyonu oldu, doping numunesi vermek zorunda. Bir sporcu sporda yaşanan gelişmeleri nasıl takip etmez. 2 senedir ‘göz açtırmayacağız, yakaladığımız yerde cezalandırırız’ diyoruz. ‘Federasyonlar da antrönerler de kulüpler de bedelini öder’ diyoruz. Bu kadar açık net. Kurallar belli. Vücut geliştirme olimpik spor değil, dolayısıyla olimpiyatın kurallarına tabi de değil. Ama bugün mesele o değil ki, insanlar sadece kas yapmak için bu ilaçları alıyorlar. Katkı maddeleri, protein tozu alıyorlar. Sağlıklı yöntemler değil.”
Doping sorununun sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sorunu olduğunu belirten Kılıç, “Konu bir yönüyle Sağlık Bakanlığı, İçişleri, Gümrük ve Gençlik Spor bakanlıklarının konusu. Kullanılması yasak olup ulaşılamayan ne var Türkiye’de. Narkotik polisin operasyonlarında gözaltına alınan ünlülere bakıldığında ulaşılamayan bir şey ve ulaşılamayan kimse var mı? Önemli olan yasaklı maddeye bilinçli sporcunun ulaşsa bile onu tüketmemesi kullanmamasıdır. Yoksa herkesin peşine bir polis, bir bakanlık müfettişi takamam. Bakanlık olarak herkesi tek tek kontrol edemem. Bakanlık olarak yapmamız gerekenler şunlar: Bir: eğitim programlarının yoğunlaştırılması. İki; kamuya açık alanlarında doping uyarılarının yapılması. Üç; sık aralıklarla doping numunelerinin alınması. Dört; numunesinde doping yasaklı madde çıkan sporcuya sert cezalar verilmesi. Benim işim burada biter” diye konuştu.

Yazarlar