Diğer Kırkpınar Güreşleri'nin resmi açılışı yapıldı

Kırkpınar Güreşleri'nin resmi açılışı yapıldı

05.07.2013 - 20:40 | Son Güncellenme:

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen 652'nci Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin resmi açılış töreni, güreşlerin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı'nda yapıldı. Törene Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ve çok sayıda güreş sever katıldı.

Kırkpınar Güreşlerinin resmi açılışı yapıldı

Saygı Duruşu'nun ardından İstiklal Marşı okunduğu sırada 2012 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Ali Gürbüz tarafından Türk Bayrağı göndere çekildi, ardından da Kırkpınar Marşı okundu. Daha sonra da resmi açılış töreni konuşmalarına geçildi. Ata sporumu yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, "Ata sporumuz olan yağlı güreşi bu güne kadar nasıl gelmişse, bundan sonrada elimizden geldiği şekilde yaşatmaya gayret göstermeliyiz. Ben tüm pehlivanların kendilerine yakışır şekilde güreşmelerini istiyorum. İnşallah yağlı güreşimiz, peygamber sporumuz bize yakışır şekilde burada biter" dedi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI YAĞLI GÜREŞ ORGANİZASYONU YAPILACAK
Edirne'nin Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapmış tarih, kültür, anıt kent olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, "Edirnemizin doğası, tarihi dokusu ve insanları çok güzel. Ben de bu kentte 20 yıldır başkanlık yapmanın onuru, şerefini yaşıyorum. Edirne'ye Avrupa kenti değil, dünya kenti olmak yakışır. 3 yıl önce Selimiye Camimizi UNESCO'nun dünya kültür mirasına listesine soktuk. Akabinde Kırkpınar efsanesini UNESCO'nun dünya kültür mirasına aldırmanın şerefine eriştik. İnşallah Kırkpınarımız, Kırkpınar dışında sonbahar aylarında uluslararası yağlı güreşleri turnuvası yaparak 40-50 ülkenin pehlivanlarını buraya getirerek tüm dünyaya açmak istiyoruz. Tüm dünyanın, Türkün yiğitliğini, mertliğini ve hoşgörüsünü görmesini istiyoruz. Bunu yapacak iddiamız, heyecanımız gücümüz var. Bütün pehlivanlarımıza başarılar dilerim" dedi.

Haberin Devamı

Edirne Valisi Hasan Duruer ise şunları söyledi: "Kırkpınar 652 yıldır Edirne'de icra ediliyor. 652 yıl dile kolay, 652 yıl önce Amerika kıtası yoktu. Bu kadar köklü medeniyetten bu kadar köklü bir geçmişin anca bu kadar güzel festivalleri ve güreşleri olabilir. Dünyanın en eski organizasyonu Kırkpınar güreşleri her ne kadar olimpiyatlar daha eski gözükse de sürekliliği olmamış. Kırkpınar kesintiye uğramamış ve sürekliliği olan bir organizasyondur. İnşallah bu organizasyonu gelecek yıldan itibaren daha profesyonelce, daha organize bir şekilde uluslararası bir etkinlik haline getirmek, valilik, belediye ve bakanlığımızın boynunu borcu olarak değerlendiriyorum. Emeğe geçen herkese teşekkür ederim. Bütün pehlivanlara başarılar dilerim."

Konuşmaların ardından pehlivanlar, cazgırlar, hakemler, Edirne Belediye Bandosu ve Kırkpınar Davul ve Zurna ekibiyle birlikte resmi geçiş töreni yapıldı. Güreşler, yarın sabah saat 09.00'da kaldığı yerden devam edecek.

Yazarlar