Skorer Kulüplerimize ders olsun

Kulüplerimize ders olsun

28.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kulüplerimize ders olsun

Kulüplerimize ders olsun


Bizde seyirci sayısı düşüyor, İngiliz takımları kapalı gişe oynuyor


       Ülkemizde futbol giderek seyirci kaybediyor. Tribünler boşalıyor, ilgi azalıyor. Ama İngiltere'de takımlar kapalı gişe oynuyor, her geçen gün izleyici sayısı daha da artıyor. Sadece şampiyonluğa oynayan Manchester United, Arsenal, Liverpool gibi takımlar diğel... Leicester, Newcastle, hatta Sheffield, Coventry gibi kulüplerin de stadları dolup, taşıyor.
       Manchester United, her maçını ortalama 55 bin kişiye oynuyor. 38 bin kişilik Arsenal'ın stadı, her maçta tamamen doluyor. Newcastle'ı 36 bin kişi izliyor. Ya bizde? Takımlar bu rakamlara ancak yarım sezonda ulaşabiliyor. Örneğin Samsunspor, ilk yarı boyunca toplam 37 bin seyirciyi tribününe çekebildi, dört bin 300 ortalama tutturabildi. 118 bin seyirciye oynayan Beşiktaş'ın maçına ortalama 14 bin 300 kişi geldi. İstanbulspor'un ortalama seyirci sayısı sadece bin 700'de kaldı.
       Trabzon 65 bin kişiye oynadı. Altay'ı, ilk yarıda 61 bin kişi seyretti. Kocaeli'nin G.Saray ile oynadığı maça yalnızca sekiz bin seyirci geldi. A.Gücü'nü 34 bin, G.Birliği'ni 46 bin seyirci izledi. F.Bahçe'nin ortalaması 18 bin 500, G.Saray'ın 16 binde kaldı. İlk yarının flaş ekibi Gaziantepspor'da ortalama seyirci sayısı üç bin 700 oldu. Oysa kulüplerimiz İngiliz kulüplerini örnek alsalar... Bu sayı yukarılara tırmanacak. Dolu tribün önündeki futbolun da kalitesi artacak.

İngilizler ne yaptı?

       1 - Hillsborough faciasının ardından statlara oturarak maç izleme zorunluluğu getirildi. Maça gelenler gerek yiyecek, içeçek, gerekse hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu statlarda fuar havası yaşıyor.

       2 - Küfür, ırkçı hareket ve sahalara yabancı madde atılması çok sert tedbirlerle en aza indirildi. Kulüpler ve güvenlik görevlileri kadın ve çocukların da rahatlıkla maça gelmelerini sağlıyor.

       3 - Çoğu A.Ş. statüsündeki kulüpler bilet fiyatlarını yüksek tutuyor. Ama yıllık abonman (kombine) bilet fiyatlarını cazip fiyatlara çekiyor. Örneğin Manchester United, her yıl yaklaşık 40 bin koltuğu bu şekilde satıyor.

       4 - Süper Lig maçlarının televizyondan yayın hakkı, SKY Sports uydu kanalına (şifreli ve paralı) ait. BBC ile birlikte ihaleye giren SKY, sadece günde bir maçı yayınlıyor. BBC ise akşam özet görüntü veriyor.

       5 - Futbolsever, küme düşme çizgisinde bulunsa da her maça gidiyor. Stada gelme nedeninin futbol zevki ve takımına destek vermek olduğunu unutmuyor. Asla "Hoca kovulsun" ya da "Yönetim istifa" diye bağırmıyor.