Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başakşehir gibi esas hedefi ligi kazanmak olan veya Konyaspor gibi ligde toparlanmaya çalışan takımların, UEFA Avrupa Ligi maçlarına rotasyonlu kadrolarla çıkması ciddi bir problem olarak dikkatleri çekiyor son dönemde... UEFA’nın, Şampiyonlar Ligi ile Avrupa Ligi arasındaki ödül uçurumunu ortadan kaldırmadan bu sorunu çözmesi de mümkün görünmüyor.
Devler Ligi’nde gruplara katılım ödülü 12 milyon euro, Avrupa Ligi’nde 2,6 milyon euro... Devler Ligi’nde galibiyete 1,5 milyon, beraberliğe 500 bin euro veriliyor. Avrupa Ligi’nde ise 3 puana 360 bin euro, 1 puana 120 bin euro dağıtılıyor. İlerleyen turlar için dağıtılan ödüllerde de iki turnuva arasında çok büyük farklar bulunuyor.
UEFA Avrupa Ligi’nde son yıllarda kalite ve heyecanın arttığını görüyoruz ancak yeterli değil. Şampiyonlar Ligi uzak ara liderliğini sürdürüyor. Bu da maddi açıdan tatmin olmayan takımların yerel lige daha fazla odaklanmasına yol açıyor.
Mehmet Özdilek dün akşam grubun final maçına çıkmalarına rağmen Ömer Ali, Ezekiel, Ali Çamdalı ve Ali Turan gibi oyunculara 11’de forma vermedi. Marsilya teknik patronu Rudi Garcia da Payet ve Mitroglou gibi iki asını yedek soyundurdu. Buna karşılık Thauvin, Sanson, Rolando ve Gustavo’yu ise bu kez 11’de sahaya sürdü.
Mehmet Özdilek’in 59’daki Volkan-Çamdalı değişikliğine, Rudi Garcia 65’te Ocampos-Payet ile yanıt verdi. Bu hamleler oyundaki tempo ve kaliteyi önemli ölçüde yükseltti. Özdilek’in son 20 dakikaya girilirken Ömer Ali’yi de sahaya sürmesi hem takıma hem de tribünlere itici güç oldu ve maçın ibresi Konya’yı göstermeye başladı. Ardından da Skubic penaltıdan takımını üstünlüğe taşıdı.
Son 10 dakikaya girilirken hem geriye düşen hem de penaltı pozisyonunda kırmızı kart gören Amavi’yi kaybeden Marsilya’nın umutları tükenmek üzereydi ama Moke’nin ters dokunuşu her şeyi alt üst etti. Grupta son hafta öncesi tablo şöyle: Salzburg’un liderliği kesinleşti. Marsilya, Konya ve Guimaraes’in yarışı devam ediyor. Ancak ikincilik bileti için Marsilya net biçimde öne çıkıyor, çünkü Konya’ya maalesef Portekiz’de tek başına galibiyet yetmiyor...
Ah Moke ah... Hem Konya’ya hem de UEFA’da kritik puan hesapları yapan Türkiye’ye ağır bir darbe indirdin... Uzatmada şu inanılmaz sakarlığı yapmasan maçın en iyilerinden biriydin ama ne yazık ki Fransızları sevindirdin...