Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Maçın ilk 20 dakikalık bölümünde; Gökhan, Kjaer, Alves ve Hasan Ali'den oluşan savunma dörtlüsünün orta sahaya kadar cesaretle gelerek, presi burada başlattıklarını gözlemledik. Özellikle Kjaer ile Gökhan'ın sağ kulvarda orta alanı geçerek kazandıkları topları, Diego ve Markovic'le buluşturmaları da dikkat çekiciydi.

Fenerbahçe sol kanatta ise Hasan Ali ve Nani ile boşluk bulmaya çalıştı. Nani'nin ilk yarıda topu fazla eveleyip, gevelemeden Fernandao'ya gönderdiği ortaların kalitesi yüksekti. Fernandao ilk ortada kaleci Hopf'u geçemedi, ikincisinde ise kaleden çok uzakta kaldı.

Haberin Devamı

Gençlerbirliği, Stancu'nun başrolde olduğu kontratak planını ilk yarıda birkaç kez uygulama şansı buldu. Fakat Mehmet Topal ve Josef tam da Pereira'nın istediği gibi merkezi kapatarak veya stoperlerin arasına girerek olası tehlikeleri engelledi.

Gökhan, Diego, Markovic üçlüsünün hazırlayıp, Fernandao'nun golle bitirdiği atağın Pereira'nın, "hızlı ve kaliteli pas oyunu" planının bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Markovic'in ortası usta işiydi, Fernandao da en doğru yerde bekleyip, ligdeki ilk deplasman golünü atmayı bildi.

Fenerbahçe ikinci yarıya vites küçülterek başladı. Öne geçtikleri birçok deplasman maçında olduğu gibi tempoyu düşürüp, "korumacı" bir plana döndüler. Bu strateji 60. dakikaya kadar devam etti. Son yarım saatte ise rakip yarı alandaki presin şiddetini artırıp, Gençlerbirliği orta alanı ve savunmasını yeniden hataya zorlamaya başladılar. Mehmet Topal ve Fernandao yakaladıkları yüzde yüzlük pozisyonlarda oyunun fişini çekebilseydi son 20 dakikada sarı-lacivertli taraftarlar bu sezon ilk kez rahat bir final bölümü izleyebilirlerdi ama dev fırsatlar kaçtı.

Pereira'nın son 15'e girilirken Ozan ve Volkan Şen'le oyuna yaptığı müdahaleler yerindeydi. Ozan orta alana canlılık getirerek, oyunun biraz daha rakip kaleye taşınmasını sağladı. Ancak Volkan, Ankara'nın soğunda bir türlü oyuna ısınamadı.

Fenerbahçe bu sezon ligde altıncı, toplamda sekinci kez 1-0'lık galibiyetle sahadan ayrıldı. Evet bu maç da 2-0, 3-0 hatta 4-0 bitebilirdi ama 1-0 bitti! Sarı-lacivertli taraftarlar sekizinci kez karın ağrılarıyla ve birbirlerine, "Biz ne zaman rahat bir maç kazanacağız" diyerek maçı tamamladılar.

Haberin Devamı

Pereira sezonun ilk haftalarına göre agresiflik, pozisyon vermeme ve oyunu rakip sahada oynama konusunda önemli adımlar attı. Takdir ediyorum... Ancak bu kadronun ofansif anlamda çok daha fazlasını yapabileceğini düşünüyorum. Pereira bu problemi de çözebilirse Fenerbahçe daha kararlı ve güven veren adımlarla yoluna devam edebilir.