Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BeIN Sports'ta ekrana gelen Trio programını biliyorsunuz. Bülent Yıldırım, Deniz Çoban ve Bahattin Duran'ın görüntüler eşliğinde tartışmalı pozisyonları yorumladıkları program her hafta ilgiyle takip ediliyor.

Trio programı aslında Türk hakemliğinin geçmişte ve bugün ne durumda olduğunu çok güzel özetliyor.

Malumunuz Bülent Yıldırım geçmiş yılların en tartışmalı ve en fazla eleştirilen hakemlerinden biriydi. Uzun yıllar FIFA kokartı da taktı ama benim için her zaman kafası karışık, B sınıfı bir hakem oldu.

Haberin Devamı

Deniz Çoban ise yaptığı affedilmez hatadan sonra hakemliği bırakan bir isim. Onun FIFA kokartı yoktu. Fakat o da tıpkı Bülent Yıldırım gibi B sınıfı bir hakemdi. Kesinlikle daha fazlası değildi...

Bugün bakıyoruz geçmiş yılların efsane hakemleri pozlarıyla ekranlarda ahkam kesiyorlar. Kim olduklarını bilmesek bizi ayakta uyutacaklar!

Hakem Kadir Sağlam'ın yönettiği, Fenerbahçe ile Pendikspor arasında oynanan maçtan sonra Trio'yu izledim ve duyduklarım karşısında kulaklarıma inanamadım. Fenerbahçe'nin penaltı kazandığı İrfan Can Kahveci ile Badou Ndiaye arasındaki pozisyon ne kadar yanlış yorumlanabilirse o kadar yanlış yorumladılar.

Ekrana getirilen hemen hemen tüm açılarda İrfan Can Kahveci'nin sol ayağının dışıyla topa temas ettiği ve hemen ardından Ndiaye'nin taban darbesine maruz kaldığı net biçimde görünüyordu. Ancak Trio yorumcuları 10 dakika boyunca Ndiaye'nin topa vurduğunu ve penaltı kararının haksız olduğunu iddia ettiler.

Pozisyonu inceleyen ve müdahalenin çizgi üzerinde olduğunu tespit eden VAR'ın protokol dışı davrandığını da ileri sürdüler...

Trio yorumcuları pozisyonu 10 dakika yanlış yorumladıktan sonra farklı bir açı daha ekrana getirildi. Eski hakemler bu kez "Bu açıda farklı şeyler görünüyor" falan diyerek pozisyonu geçiştirmeye çalıştılar.

Trio ekibi 10 dakika boyunca bu pozisyon üzerinden hakem Kadir Sağlam ve VAR hakemi Alper Çetin'i adeta yerden yere vurdu. "Skandal" bir hataya imza atıldığını savundular. Satır arasında Fenerbahçe'nin hatalı verilmiş bir penaltıyla öne geçtiğini iddia ettiler.

Haberin Devamı

Oysa gerçek bambaşkaydı. Hakemin faul kararı da, VAR hakeminin müdahalesi de doğruydu. Hakem faulü doğru tespit etmişti ancak müdahalenin çizgi dışında olduğunu düşünerek, serbest vuruş kararı vermişti. VAR hakemi ise faulün çizgi üzerinde gerçekleştiğini ve dolayısıyla pozisyonun penaltı olduğunu tespit etti.

Hal böyleyken sormak lazım...

Trio ekibi, Ndiaye'nin İrfan Can'a müdahalesini gerçekten görmüyor mu, yoksa görmek mi istemiyor?

Görmüyorlarsa durum kötü...

Görmek istemiyorlarsa durum daha da kötü...

Ekranda 10 dakika boyunca hakem ve VAR hakemini "penaltı uydurmakla" itham ettiler.

Oysa gerçek bu değildi. Hakem ve VAR hakemi penaltıya hükmederek adaleti yerine getirmişti.

Trio ekibi ise 4-5 farklı açıdan dakikalarca izlemelerine rağmen gerçeği göremiyor veya görmek istemiyorlardı.

İşin özeti Trio ekibine de acil bir Trio ekibi lazım!

Geçmişte onlarca skandal hataya imza atan ve ekran başında bu yanlışlara devam eden bu eski hakemlere tahammül etmek için futbol severlere de 'peygamber sabrı' lazım...