İngiltere Premier Lig Mert Aydın yazdı: İki ‘Premier’ takım

Mert Aydın yazdı: İki ‘Premier’ takım

29.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Siz bu satırları okuduğunuz sırada Şampiyonlar Ligi Şampiyonu belirlenmiş olacak. O maçın değerlendirmesini haftaya bırakalım. Premier Lig’de takımlar için sezonu yorumlayalım bu yazıda...

Mert Aydın yazdı: İki ‘Premier’ takım

Şampiyon Manchester City ve takipçisi Liverpool açısından artık olağan diyebileceğimiz bir sezon yaşandı. İlk yarının ortalarından itibaren arkadan gelen grupla farkı açtılar ve baş başa kaldılar. Uzun galibiyet serileriyle 90’lı puanlara geldiler. Pep Guardiola ve Jurgen Klopp hem kadrolarını çok iyi kullandılar hem de güzel bir futbolla ligin albenisini arttırdılar. Neredeyse santrforsuz sezonu geçiren M.City 99 gol attı. Geçtiğimiz yaz Harry Kane transferini gerçekleştirebilseler belki de Şampiyonlar Ligi finalinde olacaklardı. Görünen o ki bu iki takım gelecek sezona da büyük favori olarak girecek. 
Chelsea açısından dalgalı bir sezon oldu. Aslında sezon başlangıcında en az City ve Liverpool kadar favoriydiler. Tuchel, özellikle Lukaku’nun transferiyle istediğini almış gibiydi. Ne var ki evdeki hesap çarşıya uymadı. Lukaku’nun istikrarsızlığı sakatlıkla birleşti. Chelsea daha yılbaşında yarıştan kopmuştu. Üstüne hem Lig Kupası hem de Federasyon Kupası’nı finalde kaybettiler. Şampiyonlar Ligi de hayal kırıklığıyla bitti. Sezon ortasında Roman Abramovich krizi yaşandı. Kulüp satılma aşamasına geldi. Kısacası unutmak isteyecekleri bir sezon yaşadılar.
Tottenham sezona 3 galibiyetle başladığında beklenti artmıştı. Ancak art arda gelen kötü sonuçların ardından Nuno Espirito Santo gönderildi. Antonio Conte gelir gelmez takımı ayağa kaldırdı. Yaz aylarında fiyaskoyla sonuçlanan transfer çabalarının ardından küskün kalan kaptan Kane kendine geldi. Son, Salah ile gol krallığını paylacak kadar büyük bir form gösterdi. Sezonun son düzlüğünde hata yapmadılar ve Şampiyonlar Ligi biletini kaptılar.
Arsenal, genç kadrosuyla sezon sonuna iyi geldi. Arteta ve öğrencileri, son 4 haftada yaptıkları puan kayıplarıyla Şampiyonlar Ligi biletini 2 puanla kaçırdı. Halbuki Tottenham’ın 4 puan önündeydiler derbiye çıkarken. Genç kadronun göstergesi olarak uzun galibiyet ve puan kaybı serileri yaşadılar. Sezon ortasında sorunlu kaptan Aubameyang’dan kurtuldular. Ama takımı toparlayacak bir tecrübeli oyuncu ihtiyacı var.
Manchester United gerçek anlamda hayal kırıklığı yaşadı bu sezon. Cristiano Ronaldo’nun zaman zaman yarattığı büyü bile Şampiyonlar Ligi yarışında fayda getirmedi. Solskjaer beklendiği gibi sezon ortasında gönderildi. Geçici menajer Rangnick ise katkı yapmaktan uzaktı. Açıkçası sezonu West Ham’ın üzerinde bitirmelerine yazık oldu diyebiliriz.
Daha dar kadrolu Londra ekibi, David Moyes yönetiminde parlak bir sezon geçirdi. UEFA Avrupa Ligi’nde yarı final de cabası. Ama son haftalarda özellikle savunmada yaşanan sakatlık ve cezalar, West Ham’ı Konferans Ligi’nde bıraktı. Bowen, sezonun en iyi oyuncuları arasına girdi.
Orta sıralardaki takımlara kısaca değinelim. Leicester açısından parlak bir sezon olmadı. Son haftalarda biraz toparlanıp sekizinciliğe oturdular. Bir altlarında yer alan Brighton ise Premier Lig tarihinde en iyi derecesini yaptı. Menajer Graham Potter’a şapka çıkarıyoruz. Wolverhampton açıkçası belirli bir istikrara sahip. İlk 10’da sakin bir sezon yaşadılar.
Newcastle, ligin ilk yarısında kümede kalma savaşının tam ortasındaydı. Suudi Arabistan’dan gelen kurtarıcı, Eddie Howe’u getirdi takımın başına. Howe, birkaç transferin de yapılmasıyla ikinci yarıda ligin en formda takımını oluşturdu. Birkaç hafta daha olsa Avrupa’yı zorlayacaklardı. Yaz aylarında yapacakları transferler, ligin dengesini değiştirebilir.
Crystal Palace için küme düşme tehlikesinde uzak bir sezondu. Vieira, hoca olarak da Premier Lig’e ısınmaya başladı. Brentford, ikinci yarının başlarında düşüşe geçtiyse de Eriksen’in gelişiyle önüne geleni deviren bir takım haline geldi. Ama seneye işleri kolay olmayacak. Steven Gerrard’ın gelişiyle toparlanan Aston Villa’da da yüzler güldü. Southampton ise ligin sonunda su koyverdi. Formsuzluk birkaç hafta önce başlasa küme bile düşebilirlerdi.
Everton, tarihinin en kötü sezonlarından birini yaşadı. Kötü planlama onları neredeyse küme düşürüyordu. Frank Lampard, son haftalarda gelen 2-3 ekstra galibiyetle lige tutundu. Ama yaz aylarında gerçek anlamda bir kadro temizliği şart. Leeds United, sezonun son bölümünde Bielsa ile yolları ayırdı. Son hafta ligde kalmayı başardılar. Ama onların da mutlaka takviyeye ihtiyacı var.
Burnley, Watford ve Norwich sezon boyu hep altlarda kaldı. Hocalar değiştirdiler. Ne yaparlarsa yapsınlar sonuç değişmedi.

Haberin Devamı