Futbol "Milyar borcu olanlar var!"

"Milyar borcu olanlar var!"

11.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gençlik ve Spor Bakanı, kulüplerin borçlarıyla ilgili yeni çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Milyar borcu olanlar var

Bakan Akif Çağatay Kılıç, kulüpleri borçlandıran yöneticilere belirli yaptırım ve sorumluluklar yükleyeceklerinin altını çizdi, “Uluslararası kriterler var. Puan silme cezası gibi. Senin şimdi 3-6-9 puan silindiğinde başarı elde etme şansın var mı? Mümkün değil” dedi
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, spor basını temsilcileri ile yaptığı toplantıda geçmişte yapılan hataları değerlendirdi, gelecekte bunların nasıl düzeltileceğini anlattı.
Vergi borçlarının yapılandırılması ile ilgili çalışmalarınızı anlatabilir misiniz?
Vergi uzlaşması sizin gidip maliye bakanlığı ile anlaşmanızla ilgili. O bize bağlı değil. Bizimle olan borçları ayrı. Bazıları borçlarını 36 aya böldürdüler, inşallah öderler. Uluslararası kriterler var. Puan silme cezası gibi. Senin şimdi 3-6-9 puan silindiğinde başarı elde etme şansın var mı? Mümkün değil. Şimdi milyara vurmuş borcu olan kulüpler var. Biz inşallah bu sezonun bitimi ile alakalı zaman geldiğinde finansal anlamda ve yönetimsel anlamda sorumlulukların yerine getirilmesi açısından adımlar atacağız. Vergiler ile alakalı çalışmamız var. Nedir bu; amatör spor branşlarına harcanmış olan maddi kaynağın vergi ile alakalı olarak geri dönüşünün sağlanması. Bu sporcuya harcanacak bir para çünkü. Bu size başarı olarak geri döndüğünde ülkeye katkı sağlayacak bir durum. Ama sporcuya yapacağınız harcamayı geri alacaksınız” dedi.
Amatör sporların vergiden muaf tutulmasının ardından buradan gelen paranın futbola harcanmamasını nasıl sağlayabileceksiniz?
Yalnızca amatöre harcayabilecek çiftli işleyecek bir mekanizma.
Kulüpler yasası ortaya çıkacak anlamına mı geliyor bu?
Kulüpler yasası zaten ortada. Resmiyet kazanacak. Kulüpler yasası yanlış bir şey. Spor yasası da değil. Spor kulüplerinin yönetimsel anlamdaki düzenlenmesi diyelim.
O yasa içerisinde kulüp başkan ve yöneticilerinin sorumluluğu olacak mı?
Yönetimsel ve finansal anlamdaki sorumluluklarının yeniden düzenlenmesi lazım. UEFA ne diyor. Şu kadar borcunuz olursa gelemezsin diyor. Bunu yanlış yönetim yapmışsın ki diyor. Biz de aynı anlamdaki yaptırım ve sorumlulukları yükleyeceğiz
Bu yasa spor bakanlığının hazırladığı bir yasa mı? Bu yasa kulüpler birliği federasyon kulüplerin ortak olarak hazırladığı yasa mı?
n Hayır tek başımıza hazırladığımız bir şey değil. Bu kulüplerin, federasyonun, kulüpler birliğinin uzmanlarının da söz söylediği fikir koyduğu taslak.
‘Sadece öğrenim saatleri değişecek’
Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokolün detaylarını öğrenebilir miyiz?
n Şu anda Almanya’da 2020 Tokyo Olimpiyatları’na 15 yaşındaki yüzücü bir kız hazırlanıyor. Okuldan kopma gibi bir şansı yok. Almanya’daki yüzücü kız, gündüz sekiz saat antrenman yapıyor, akşam da okula gidiyor. Diğer arkadaşlarının girdiği sınavlara giriyor ve eğitimini tamamlıyor. Almanya’nın eğitim açısından o kıza sağladığı ayrıcalık öğrenim saatlerini değiştirmek. Zaten bizim bu protokol içerisinde yapacağımız da bu. Şu değil; sporu yap, eğitimi bir kenara at. Böyle bir şey yapamayız. Dolayısıyla TEOG, üniversite sınavlarıyla alakalı olarak bir farklılık getiremeyiz.
‘Sporcu narindir’

Oyuncu havuzu ile ilgili çalışmalar ne yönde ilerliyor?
Bizim Amerika’yı yeniden keşfetmeye ihtiyacımız yok. Yılbaşından beri aldığınız başarı haberleri çalışmaların ürünü. Ferhat’ın olimpiyatlarda ne kadar hırslandığını bilemezsiniz. Geçen gün görüştük kendisi ile ‘ben bu kez alacağım madalyayı’ diyor. Şaşırmayın aldığı zaman. Etraftan gelecek olumsuzluklara kapatacağız onları. Sporcu narindir. Bazı konularda arkadan bir sıvazlama bekler. Yani işin bir bölümü psikolojiktir. Kazananlar mental anlamda, psikolojik anlamda güçlü olduğu için kazanıyor.
‘Sahaya atlayan taraftarı yönetici karakoldan alamaz’

Stat olayları ile ilgili çalışmalarınız devam ediyor mu?
Sahaya atlayan bir holiganın kulüp yöneticisiyle karakoldan alınıp eve bırakılması doğru değil. Sonunda bu yönetici istifa etti. Sonra bu olay bir daha yaşanmadı. Şartların olgunlaştığını görüyoruz. Ama bu güzel yönde giden şeylerin ardından Bursaspor’un takım otobüsüne yapılan saldırı kabul edilebilir mi? Edilemez tabii ki... Az kaldı. Ligler bitsin bunların hepsini ortaya koyacağız. Emniyetin de tespit ettiği şeyler var. Bunların hepsini değerlendirdikten sonra bu tip şeylerin yaşanmaması için ortaya koyacak şeyler mevcut.
‘Ben öneride bulunabilirim’
İsteyen seyirciyi tribüne almıyor. Kulüplerde başıbozukluk var. Devlet olarak yeni sezon için neler düşünüyorsunuz?
Futbol Federasyonu özerk bir yapıya sahip. Ben belli konularda önerilerde bulunabilirim. Bu sezon yaşanmış olanlardan dersler çıkararak tekrarlanmaması için konuları masayı yatırırız. Ama sadece futbolla alakalı değil. Başka branşlarda da var. Futbol sahalarından uzak durmak zorunda kalan holiganlar başka yerlere girmeye çalışıyor. Bunu göreceğiz. Kulüplerin başkanların sorumlulukları vardır. Federasyonun da şüphesiz ki sorumluluğu vardır. Bunu da yerine getirmek durumundadır. Bizim sorumluluklarımız var. Bunların üzerinde çalışıyoruz.
‘Kovduğumuz antrenör işe iade edildi’

Antrenör eksikliği var demiştiniz. Bu konudaki çalışmalarınızı paylaşır mısınız?
Olimpiyatlardan sonra bir çalışma başlattım ve tüm antrenörlerin sertifikalarını tarayıp bir şeyler bulduk. Bunlardan biri de Lise diploması sahte çıkan antrenördü. Yakaladık ve işine son verdik. İdare mahkemesi ne yaptı biliyor musunuz? İşe iade etti. Antrenör havuzu ile alakalı ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Uluslararası antrenörler ile iş birliği yaparak bu anlamda kendini ispatlamış antrenörler bulmalıyız. Biz sıkışmışız üç dört tane ismin içerisine. Bu olmaz. Sonra dövünüp duruyoruz.
‘Hepsi hata ettik diyor’
Amatör sporlara harcanacak maddi kaynakları nasıl kontrol edeceksiniz?
Biz kısa yoldan başarı elde etmek için çabalarsak uzun vadede başarıyı kayıp ederiz. Maddi kaynağı, kulüp sadece bir branşta kullanırsa işte bugünkü girilen sarmala girilir. Sonra da o işten sorumlu bakan size der ki bu yaz itibari ile artık sizin kafanıza göre borçlanma işini kapatacağız. Mecburen UEFA kriterleri belli. Siz yapmazsanız UEFA yapacak. O yüzden biraz çeki düzen vermeye başladılar. Ama seçilmiş bir başkan olmak istediğin gibi har vurup harman savurmayı getirmez. Şimdi hepsi diyor ki hata ettik. Ama işte bir daha o hatlar olmasın diye önlem almamız gerekiyor.
‘Genç yaşta eğitim verilecek’
Bakan Kılıç, yetenek taramasından geçen sporcunun doping ile ilgili bilinçlendirileceğini söyledi, “Sporcu 12 yaşına geldiğinde başı ağrıdığı zaman ‘anne ağrı kesici ver’ demeyecek” dedi
Dopingle mücadelemiz kararlılıkla ilerliyor demiştiniz? Gelinen noktayı bizimle paylaşabilir misiniz?
Artık dopingle mücadele konusunda diğerlerinin örnek aldığı bir ülkeyiz. Tabii ki kimse doping yapmayacak diyemeyiz. Ama yapan olursa hesabını verir. Neden 2 tane atletimiz Rio’ya gidemedi. Çünkü sonuçları doğru gelmedi. Bana intikal etti konu. Ben de ülkemin bu riski almasını kabul etmedim. Çok şükür Rio’dan çıkan arkadaşlarımızın hepsi temiz. Şimdi hepsini temelden eğitiyoruz. Yetenek taramasından geçtikten sonra genç kardeşimiz o yaşta alacak eğitimi. Yani benim sporcum 12 yaşına geldiğinde başı ağrıdığı zaman ‘anne ağrı kesici ver’ demeyecek.
Uluslararası alanda numune taramasının daha kapsamlı olması konuşuluyor. Siz WADA’da bu sürenin artması ile ilgili oy kullanır mısınız?
10 yıl yeterli bir süre. 10 yıldan daha fazla geriye gitmenin bir faydası olacağını düşünmüyorum. Çünkü o zaman farklı ülkelerin ve farklı spor camiasının olduğunu unutmayalım dünyada. 10 sene geriye gitsek, o zamanlar 20 yaşında olan atlet şimdi 30 yaşında sporu bile bırakmış olabilir. Oradaki asıl amaç hâlâ aktif olup sıkıntısı olanların üzerine gitmek. Ama bunu dengeli bir şekilde yapıp geleceğe bakmak lazım.

Yazarlar