Dünyadan Futbol Mücadele şimdi başlıyor!

Mücadele şimdi başlıyor!

08.10.2019 - 08:00 | Son Güncellenme:

İran’da 10 Ekim’de oynanacak tarihi Kamboçya mücadelesi öncesi 40 yıl sonra tribünde olmaya hazırlanan kadın taraftarlar, sorunlar yaşamaya devam ediyor. 3 bin 500 kotalık biletlerin alınmasında bile zorluklar olduğu ve stat içerisinde bazı erkeklerin sert protestolar göstermesinden endişe duyuluyor.

Mücadele şimdi başlıyor

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

İran’da tarihi bir süreç yaşanıyor. FIFA’nın da baskısıyla kadın taraftarların 40 yıl sonra bir futbol maçında tribünde olmasının önü açılırken, henüz mücadelenin bitmediği belirtildi. İran’ın 2022 Dünya Kupası elemeleri grup maçında Kamboçya ile evinde yapacağı maçta kadın taraftarlar için 3 bin 500’lük bir yer ayrıldı.

Şu anda kadınlar tarafından biletlere yoğun ilgi gösteriliyor. 78 bin kapasiteli Tahran’daki Azadi Stadı’nda sadece 4 bin civarı bir kota konması gündeme taşındı. Ayrıca kadın taraftarların istedikleri yerde değil, kendilerine ayrılan bölümlerde oturacağı, adeta bir güvenlik çemberinde olacakları ifade edildi.

Ayrımcılığa karşı toplumsal anlamda mücadele veren İranlı kadınlar, bilet alma konusunda da zorluklar yaşıyor. İran’da erkekler istediği yerden, istediği zaman biletler alabilirken, kadınlar engellerle karşı karşıya. Sürekli olarak zaman ve yer olarak engellemeler çıkıyor. Birçok kadının maça gidemeyeceği kaydediliyor. Aile baskısında olan kadın taraftarların bilet almaya korktuğu da eklendi. Öte yandan bazı erkeklerin sert bir protesyoya hazırlandığı aktarıldı. Kadınları statta istemeyen erkeklerin hem maç günü hem de parlamento da protestolar göstereceği vurgulandı.

Haberin Devamı

Tamamen farklı

İran-Kamboçya maçına gelecek 3 bin 500 İranlı kadın ciddi bir ayrımcılığa uğrayacak. 78 bin kişilik statta, kadınlar tamamen izole gibi oturacak, erkeklerden çok uzakta mücadeleyi izleyecek. Ayrıca kadın taraftarlar, farklı bir kapıdan giriş yapabilecek. Biletleri de bir süre daha hep bir sınırlama taşıyacak.

Yazarlar