Skorer Pat Riley şansı

Pat Riley şansı

28.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pat Riley şansı

Pat Riley şansı


İbrahim'in, Miami denemesi Türk basketbolunun kazancı olacak
Yalçın Granit


Fenerbahçeli İbrahim'in NBA denemesinin sonucunu merakla bekliyoruz. Mirsad veya İbrahim'den birinin NBA'de forma giymesinin basketbolumuzda parlak bir sayfa açacağı muhakkak. Olayın diğer yönü ise bizce daha ilginç. NBA'de oynayan oyuncular ülkelerinin basketbolunu büyütmekle kalmıyorlar, ülkeleriyle NBA arasında köprü oluşturuyorlar. Ve NBA'den o ülkeye devamlı bilgi ve tecrübe akıyor.
Türk basketbolunun Avrupa'daki yeri çok kritik. İyilerle en iyiler arasındaki sınırdayız. En iyilerin arasındaki Avrupa takımların hepsinin NBA köprüleri bizden çok daha sağlam. Bizim de onların bilgi alışverişini yakalamamız şart. Zira basketbolumuzun bundan sonraki tırmanışında yol daha dar ve daha dik. Hatırlayacaksınız, geçen yazılarımızdan birinde pek çok büyük coachun Amerika olimpiyat takımında yardımcı antrenörlük yapacaklarını yazmıştık. Bunca şöhretli coach nasıl oluyor da egolarını unutup biraraya geliyorlar diye sormuştuk. Cevap Tofaş yardımcı coachu Tolga'dan geldi. Tolga yolladığı e - mailde "Orada konu Amerika olunca herkes egosunu unutup kendini aşar" diyordu. Hemen söyleyelim ki bizde de kendini aşanlar var. Son günlerde Milli Takım çalışmalarında teknik kadroda eskiden pek sık görülmeyen bir işbölümü göze çarpıyor. Yardımcı coachlar hangi konuda ihtisas sahibiyseler orada yetkililer. Örneğin savunma çalışmalarını tam yetkiyle Koray yönetiyor. Bireysel çalışmalarda ise Tolga ön planda. Tabii bütün bunlar kenarda duran takımın başarısından sorumlu Erman Kunter'in kendisini aşması sayesinde oluyor. Erman'ı yardımcı coachlara çay ısmarlatma veya taktik tahtası taşıtma geleneğini kırdığı için şimdiden kutluyoruz.
Amerika'da NBA coachlarının işlerinin kolay olduğu sanılmasın. Amerika'daki kadar acımasız medya dünyanın hiçbir yerinde yok. Biraz başarısız olduğunuzda şöhretiniz ne olursa olsun sizi hemen yerden yere vuruyorlar. İçlerinde biraz olsun dokunulmazlığı olan tek bir kişi var. Miami coachu Pat Riley. Riley için eleştiri dolu yazılar bile sonunda "O NBA'in en iyi coachudur" diye bitiyor. Bu yüzden İbrahim'in Miami'deki denemesini bir bakıma Türk basketbolunun Riley'yi kazanma şansı olarak görüyoruz. Riley, Lakers'ta pek parlak olmayan sıradan bir oyuncuydu. 80'li yılların başında basketbolu bırakınca teknik kadrodaki ilk görevi maçları filme almaktı. O zamanlar LA'de tepedeki kulübeden maçları videoya alanların görevleri bizde hala olduğu gibi oyunları kasete çekip müsabaka sonrası coachlara vermekti. Miami coachu Riley'yi yakından tanıyanlar, "O'nun ne kadar yırtıcı olduğu daha videocuyken meydana çıktı" diyorlar. Riley'nin teknik kadrodaki ilk başarısı, rakip takımın savunma ve hücumdaki özel oyunlarını peşpeşe yapıştırıp hazırladığı kasetleri devre arasında soyunma odasına yetiştirmek oldu. O günden beri LA'in soyunma odalarında devre arasında tebeşir kullanılmıyor. Tabii rakip takım coachlarının karmaşık taktiklerini Riley'nin çabucak yakalayıp çözümler üretmesi LA yönetiminin dikkatinden kaçmadı ve Riley ertesi yıl genç yaşta takımın coachluğuna getirildi. Ve seksenli yıllar Riley'li, Magic Johnson'lı, Abdülcabbar'lı LA'in altın yılları oldu. Pat Riley'nin hücum anlayışı, "show time" olarak NBA tarihine geçti. Riley, LA'den sonra New York Knicks'i büyüttü. Son dört yıldır da Miami'nin başında. Ama artık show time yok. Riley'nin aklı sadece savunma için çalışıyor. Ve günümüzde basketbol anlayışı ve maç kazanma tanımı Riley yüzünden değişti. Riley LA'de iken daha çok sayı yapan takım maç kazanırdı. Miami'deyken ise daha az sayı yiyen takım kazanıyor. Riley için NBA'de savunmada ikili sıkıştırmaları yaratan ve sanat haline getiren adam diyorlar.
Miami bu yıl da geçen yıl olduğu gibi mevsimi grubunda lider olarak kapadı. Ama iki yıldır Play - Off'larda en büyük rakibi New York Knicks tarafından eleniyor. Hele bu yılki lig sekizincisinin lig liderini Play - Off dışı bırakması NBA tarihinde ilk defa gerçekleşti. Gazeteciler hala yazılarını "En büyük coach Riley" diye bitiriyorlar. Ama son yazılarda nokta yerine kocaman bir sual işaretini de unutmuyorlar. Riley efsanesinin devamı Mimai'nin elindeki oyuncuların gelişmesine ve yeni yıldızların takviyesine bağlı. Miami oyuncularının hepsinin elinde şimdi Riley'nin hazırladığı korkunç yoğun yaz programı var. Riley de diğer yandan harıl harıl yeni oyuncu arıyor. Aradığı yıldızın İbrahim Kutluay olmasını ümit ediyoruz. İbrahim'in NBA denemesini gelişmelere göre enine boyuna inceleyeceğiz.

İbrahim beklemede

Pat Riley şansı
NBA Ligi takımlarının 10 gün süreyle izlediği Fenerbahçeli milli basketbolcu İbrahim Kutluay, teklifleri beklemeye koyuldu. Önceki gün İstanbul'a dönen ve dün de Milli Takım kafilesine katılmak üzere Almanya'ya giden yıldız basketbolcu, NBA'den 14 kulüpten teklif aldı. Başta Miami Heat olmak üzere Orlando Magic, San Antonio Spurs, Cleveland Cavaliers, Phoenix Suns, Indiana Pacers gibi kulüplerden ciddi teklifler aldığını söyleyen "sayı makinası" İbrahim, "Bunlar arasında oynama şansımın en fazla olduğu ve maddi açıdan en iyi teklifi getiren kulübü seçeceğim. 1 Temmuz'dan önce NBA'den teklif gelmesi mümkün değil" diye konuştu.

Final kasırgası

NBA'de sezon sonu hızla yaklaşırken, Doğu Konferansı'nda finali yakalaşan New York Knicks sezonun en sürpriz ekibi olma özelliğini kazandı. Play - Off'a sekizinci sırada güç bela kalan, önce birinci sıradaki Miami Heat'i, ardından da dördüncü sıradaki Atlanta Hawks'ı zorlanmadan geçen New York, şimdi finalde karşılaşacağı Indiana Pacers'a hazırlanıyor. Pazar gecesi TSİ 00.30'da Indiana'daki ilk maçta New York ile Indiana Pacers konferans finalinin ilk ayağını oynayacaklar. Batı Konferansı'nda finali kalan ilk takım olan San Antonio Spurs ise Portland Trail Blazers ile Utah Jazz arasındaki "nefesleri kesen" yarı final serisinin galibini bekliyor. Portland'ın 3 - 2 önde olduğu seride geriye sadece iki maç kaldı.

Chicago Bulls Tabak'ı istiyor

NBA Ligi'nde bu sezon tarihinin en kötü grafiğini çizen Chicago Bulls, draft seçmelerinde birinci sırayı almasının ardından transfer harekatını sürdürüyor. Kırmızı - Siyahlı kulüp, geçtiğimiz sezon içinde de teklif götürdüğü Fenerbahçe'nin Hırvat pivotu Zan Tabak'ın transferi için yeniden kolları sıvadı. Tabak'ı, Hırvat Milli Takımı'nın kampından arayan Chicagolu idareciler, 2.14'lük dev pivota üç yıllık teklif götürdüler. Fenerbahçe ile halen bir yıllık daha anlaşması bulunan Tabak'ın durumu önümüzdeki haftalarda belli olacak.

Bu şeref onların

Fransa'nın basketbol dergisi Hebdo, Yılın Basketbolcusu klasmanında Efes Pilsenli Naumoski ile Tofaşlı Rivers'ı da klasmana aldı. Birinciliği Panathinaikos'un Yugoslav yıldızı Dejan Bodiroga'nın aldığı Avrupalı Oyuncular klasmanında Efesli Petar Naumoski 6. sırayı elde etti. Amerikalılar klasmanında ise Litvanya'nın Zalgiris Kaunas takımında forma giyen Tyrus Edney birinciliği alırken, Tofaş'ın guardı David Rivers 4. sırada gösterildi.

Gülşah parlıyor

WNBA Ligi takımlarından Houston Comets'in 16 kişilik kamp kadrosuna alınan forvet oyuncusu Gülşah Akkaya, başarılı oyunuyla göz dolduruyor. WNBA Ligi şampiyonu Comets'in yıldızlardan kurulu kadrosuna girme şansı bu sezon için az olmasına rağmen coach Wend Cheffler'ın gözüne giren Gülşah, bir hafta daha antrenmanlara çıkacak. Cheffler, "Gülşah gördüğüm en yetenekli oyunculardan biri. Bu sezon için kadromuz oldukça kabarık. Ancak gelecek yıl Gülşah'a yer açacağız" diye konuştu. Bu arada, Charlotte Strings'de antrenmanlara başlayan İÜSBK'lı Nevriye ise sağlık kontrolünden geçirildi.
Gülşah Akkaya, Houston Comets'de yeni arkadaşlarına ve sistemi çabuk alıştı.

Yazarlar