Dünyadan Futbol Pele'nin vefatı sonrası cennette rüya takım

Pele'nin vefatı sonrası cennette rüya takım

01.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Futbolseverlerin kalbinde eşsiz bir yere ait olan Pele, 2022’ye veda ederken aramızdan ayrılarak derin bir üzüntü bıraktı. ‘Siyah İnci’ cennetteki rüya takımına katıldı, en güzel hatıralarla efsane dostlarının yanına uğurlandı.

Pelenin vefatı sonrası cennette rüya takım

Dünya futbol tarihinin gelmiş geçmiş büyük yıldızları bir bir aramızdan ayrılıyor, en güzel hatıraların sahibi olarak kalplerde yaşamayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

Son yıllarda bir dönemin en büyük isimleri futbol ailesini üzüntüye boğarak vefat ediyor. Son olarak 82 yaşında aramızdan ayrılan Pele’nin üzüntüsü akıllara geçmiş yıllarda kaybettiğimiz efsaneleri getirdi. Tabiri caizse cennette adeta bir rüya takım kuruldu. George Best’ten Johan Cruyff’a, Diego Armando Maradona’dan Pele’ye Bobby Robson’dan Gerd Müller’e, Lev Yashin’den Di Stefano’ya, Giuseppe Meazza’dan Socrates’e, Gordon Banks’ten Eusebio’ya, Ferenc Puskas’tan Carlos Alberto’ya kadar birçok efsane aramızdan göçtü, ebediyete uğurlandı. Dünya Kupası’nın gelmiş geçmiş en önemli futbolcuları futbolseverlere veda etti. Özellikle 20. yüzyıla damgasını vuran, Avrupa ve dünya futboluna damgasını vuran bu büyük yıldızlar taraftarların gönlünde her zaman ayrı bir tahta sahip oldu. Sadece milli takım bazında değil kulüp takımlarında da simgeleşmiş bu isimler çok özel ve başarı dolu bir geçmişi arkalarında bıraktı.

Haberin Devamı

Santos’un efsanesi Pele, Napoli ve Boca Juniors’un unutulmaz kahramanı Diego Maradona, Ajax ve Barcelona’da tarih yazan Johan Cruyff, Benfica’nın vazgeçilmez yıldızı Eusebio, Inter’in büyük lideri Giuseppe Meazza, Bayern Münih’in fenomen golcüsü Gerd Müller, Dinamo Moskova’nın müthiş kalecisi Lev Yashin, Real Madrid’in simge isimleri Ferenc Puskas ve Di Stefano, Manchester United’ın kalplerde yaşayan yıldızı George Best, Fiorentina’da Botafogo’da Corinthians’ta eşsiz izler bırakan Socrates ve Sir lakabıyla anılan Bobby Robson bir çırpıda futbolu seven insanların hafızasında yer buluyor, ilelebet de bulmaya devam edecek.

Cennette bir rüya takım kuran bu eşsiz efsaneler artık videolarda, fotoğraflarda ve taraftarların en mutlu olduğu anılarında yer alıyor.

AVRUPA HASRET KALDI

Pele’nin futbolculuk kariyerindeki en büyük eksiklik Avrupa’da oynayamaması oldu. Brezilya hükümeti, Pele’yi ‘milli hazine’ olarak değerlendirdiği için Avrupa’ya gitmesine izin vermedi. Pele’nin en verimli yıllarında Güney Amerika’da kalması kararlaştırıldı. Güney Amerika ile Avrupa futbolu arasındaki rekabetin açılmaması için Brezilya hükümeti ve Brezilya Futbol Federasyonu böyle bir karar almıştı. Pele’li Santos sadece Avrupa’ya futbol turnelerine çıkıyordu. Türkiye de dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde Santos kulübü özel maçlar oynuyordu.

Haberin Devamı

Pelenin vefatı sonrası cennette rüya takım

CRUYFF'A HAYRANDI

Hollanda futbolunun eşsiz efsanelerinden Johan Cruyff’un en büyük hayranlarından biri Pele olmuştu. Pele, her fırsatta Cruyff’un dünya futboluna kalıcı eserler bıraktığını, taktiksel anlamda büyük bir devrime imza attığını söylemişti. Pele, her fırsatta Cruyff’un teknik direktörlük döneminde Ajax ve Barcelona takımlarını hayranlıkla izlediğini dile getirmişti.

EUSEBİO İLE KARDEŞ GİBİ

Pele sadece Diego Maradona ile değil, Portekiz’in efsanesi Eusebio ile de hep kıyaslandı. Aynı dönemde futbolculuk yapan iki efsane arasında son derece dostane ilişkiler vardı. Pele, Santos formasıyla Eusebio da Benfica’da harikalar yaratıyordu. İkisi özel maçlar ve Kıtalararası Kupa dışında Avrupa’da karşılaşma şansı bulamadı. Ancak o dönem yapılan yorumlarda ikili arasında tatlı sert atışmalar da yaşanıyordu. Portekiz’de ‘Pele için Brezilya’nın Eusebio’su densin’ yorumları yapılırken Brezilya tarafında da ‘Eusebio, Avrupa’nın en iyisi ama Pele dünyanın en iyisi’ ifadeleri kullanılıyordu. 2014’te Eusebio vefat ettiğinde Pele, “Kardeşim Eusebio’nun yasını tutuyorum” açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı

Pelenin vefatı sonrası cennette rüya takım

HERKESİN İLHAM KAYNAĞI

Brezilya Milli Takımı ile tam 3 Dünya Kupası kazanarak tarihi bir başarıya imza atan Pele, ülkesindeki tüm yıldızların idolü gibiydi. 1982’nin harika takımında Socrates ve Zico gibi isimleri yakından takip eden Pele, ilerleyen yıllarda Ronaldo, Rivaldo, Roberto Carlos, Dunga, Bebeto, Cafu, Ronaldinho ve Neymar gibi isimlerin ilham kaynağı oldu.

EN GÜZEL REKABET

Futbol dünyasının gelmiş geçmiş en büyük rekabeti hiç kuşkusuz Pele ile Maradona arasında yaşandı. Tarih boyunca kimin ‘1’ numara olduğu tartışıldı, iki efsane de zaman zaman tatlı sert atışmalarla öne çıktı.

Dünya futbol tarihinde en çok tartışılan konuların başında uzun süre Pele mi? Maradona mı? sorusu gelmiştir. Özellikle kimin en iyi olduğu konusunda tartışmalar yaşanmıştı. Pele ve Maradona da zaman zaman tartışmalara dahil olmuş, tatlı sert atışmalarla öne çıkmışlardır. Ancak ikili her zaman yan yana geldiklerinde birbirlerine şakalar yapmayı ihmal etmemiş, Arjantin Brezilya rekabetinin aslında nasıl büyük bir rekabet olduğunu gözler önüne sermişlerdir. Maradona 25 Kasım 2020 tarihinde öldüğünde son derece duygusal bir konuşma yapan Pele, gözyaşlarını da tutamamıştı. Maradona da yaşadığı süre boyunca zaman zaman eleştirse de en fazla saygı gösterdiği ve beğendiği futbolcu olarak Pele’yi işaret etmişti.

Haberin Devamı

Pelenin vefatı sonrası cennette rüya takım

HEP HASTALIKLARLA MÜCADELE ETTİ

Brezilya efsanesi Pele yaşamı boyunca sağlık sorunlarıyla mücadele etti. 1977 yılında tek böbreğini kaybederek zor zamanlar geçiren Pele, özellikle son yıllarda bazı sıkıntılar çekti. 2014’te kalça problemleri nedeniyle ameliyat geçiren ve hatta 2018 Dünya Kupası’na tekerlekli sandalye ile katılmak zorunda kalan ‘Siyah İnci’ son 3 yıldır da kanserle savaştı. Kolon kanseri olarak başlayan tedavi süreci hastalığın tüm vücuduna yayılmasıyla çok zor bir hal aldı.

TARİHİ LİSTEDE İKİ TÜRK YILDIZ

Efsane golcü Pele’nin FIFA’nın 100. yılı için 2004 yılında hazırladığı futbol tarihinin ‘en iyi 125 oyuncusu’ listesinde ülkemizden Emre Belözoğlu ve Rüştü Reçber de yer aldı.

Tüm zamanların en golcü futbolcusu ve 20. yüzyılın en iyisi olarak belirlenen Pele, 2004 yılında FIFA’nın 100. yıldönümü için özel bir liste hazırladı. Bizzat Pele tarafından hazırlanan futbol tarihinin en iyi 125 oyuncusu listesinde Türkiye’den iki isim yer aldı. 2002 Dünya Kupası’nda da başarılı bir performans gösteren Emre Belözoğlu ve Rüştü Reçber, Pele’nin listesinde yer bularak büyük bir gurur yaşamışlardı. FIFA’nın 100. yılındaki bu anlamlı çalışma içerisinde Pele tarafından beğenilen isimler olarak ölümsüzleştirilen Emre Belözoğlu ve Rüştü Reçber sayısız efsane isimle yan yana anıldı. Pele, Emre Belözoğlu ve Rüştü Reçber’i 125 oyuncu listesine dahil ederken de övgü dolu sözler kullanmış, A Milli Takımımızın 3.’lük elde ettiği 2002 Dünya Kupası’nı referans göstermişti.

FENERBAHÇE'YE RAKİP

Pele’nin, 1972 yılında Santos forması giyerken İstanbul’da İnönü Stadı’nda Fenerbahçe ile karşılaşmış olması da özel hatıralardan biri olarak yerini alıyor. Pele, kariyeri boyunca Türk takımları arasında sadece Fenerbahçe’ye karşı mücadele etti. O dönem bir başka Brezilya efsanesi Didi’nin teknik direktörlüğünü yaptığı Fenerbahçe bu maçı 6-1 kaybetmişti. Pele’li Santos’u 43 bin 275 seyirci tribünden izlemişti.

Yazarlar