Rıdvan Dilmen

Rıdvan Dilmen

rdilmen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beşiktaş, futbolda çok önemli olan presi yani rakibi oynatmamak düşüncesini, bu ligde en iyi yapan takım. Oyuncu kadrosu ve sistemi de zaten bunu gerektiriyor

İyi futbol oynamak için neler gerekli? En başta çok mücadele edeceksiniz, iyi pas yapacaksınız, top rakipteyken iyi pres yapacaksınız. Eğer rakip kapanıyorsa, kanatlardan çizgiye gidecekseniz, bol şut atacaksınız. Bunlara başka aksiyonlar da eklenebilir.
Beşiktaş bunların kaç tanesini iyi yaptı diye düşündüğümüzde, hepsini diyemeyiz. Hatta yarısını bile söyleyemeyebiliriz. Fakat Beşiktaş, futbolda çok önemli olan presi yani rakibi oynatmamak düşüncesini, bu ligde en iyi yapan takım. Oyuncu kadrosu ve sistemi de zaten bunu gerektiriyor.
Belediye takımının 2-0’a kadar tek pozisyonu yok. Ancak doğaldır. Belediye’nin topladığı puan, büyük handikaplara, hiçbir avantajı olmamasına rağmen başarıdır. 2-0’dan sonra Rüştü’nün yaptığı müthiş kurtarış, Belediye’nin oyuna ortak olmasını da engelledi.
Futbol adına Beşiktaş belki çok iyi işler yapmadı, ama hep öne oynadı, hep aradı. Hata yapmadı mı? Çok yaptı. Ama daha fazlasını rakibine yaptırdı. Belediye baskı altında kalınca bunaldı. İlk yarının son anlarında gelen Beşiktaş golü maçın kilidini kırdı.
İkinci yarı, ilk devreye benzer devam ederken, Belediye savunmasının çıkarken yaptığı hata, Beşiktaş’ın ikinci golünü getirdi. Belediye ikinci golden sonra takım savunmasını bırakıp, riskler almaya başladı. Beşiktaş zaten iyi savunan bir takım. Bu nedenle bu ataklar büyük tehlikeler yaratmadı.
Maçta Mustafa Denizli’nin yaptığı çok önemli bir hamle vardı. Orta sahadaki İbrahim Toraman - Fink - Necip üçlüsü üretken değildi. Denizli bunu görerek Toraman’ı sağ beke alıp, Ekrem’i öne çıkararak, ortada hazırlık pası olarak Tello’yu daha fazla kullanmaya başladı ve amacına da ulaştı. Bu değişiklik maçın kazanılması adına önemli bir hamleydi.
Hakeme gelince... Eğer ben sert oynamayı seven bir defans oyuncusu olsaydım, “Allahım her hafta maçımıza Yunus Yıldırım’ı ver” diye dua ederdim. Yunus Yıldırım oynatmayı seven, kartını çok kullanmayan bir hakem. Dün de beğendim.