Skorer SAMPİYON YAP BİZİ!

SAMPİYON YAP BİZİ!

01.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Beşiktaş’ın başına sezon ortasında gelen deneyimli teknik direktör, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin ardından Beşiktaş’ı da şampiyon yaparak, üç büyük kulüpte bu onuru yaşayan ilk teknik adam oldu

SAMPİYON YAP BİZİ

Süper Lig’de 2008-2009 sezonu şampiyonluğunu, 71 puanlı Beşiktaş 11. kez kazandı. Ligin gol kralı ise 20 golle Galatasaray’ın Çek yıldızı Milan Baros oldu. Beşiktaş’ın başına sezon ortasında gelen Mustafa Denizli, üç büyük takımda şampiyonluk yaşayan ilk teknik direktör unvanını elde etti. Denizli’nin Beşiktaş’ı, Türkiye Kupası finalinde de Fenerbahçe’yi 4-2 ile geçerek sezonu çifte kupa ile tamamladı. Fenerbahçe, bu yenilginin rövanşını ezeli rakibinden Süper Kupa finalinde 2-0 ile aldı. Bayanlar 1. Ligi’nde ise şampiyonluğu, 45 puanla Trabzonspor kazandı.

Haberin Devamı

Afrika hayal oldu
Fatih Terim’in teknik direktörlüğünü yaptığı A Milli Futbol Takımımız, İspanya, Bosna Hersek, Belçika, Estonya ve Ermenistan ile birlikte yer aldığı grupta oynadığı 10 maçta 4 galibiyet, 3 beraberlik alabildi, 3. sırada kalarak elendi, Terim istifa etti.

Fair-play tesellisi
FIFA, 2008 yılı “Dünya Fair-Play Ödülü”nü, Ermenistan ile başkent Erivan’da dostane bir havada yapılan milli maç nedeniyle Futbol Federasyonu’na verdi.

Gençler alkışlandı
Nijerya’daki 13. Dünya 17 Yaşaltı A Gençler Şampiyonası’nda Türkiye çeyrek finale kadar yükselse de, Kolombiya’ya penaltı atışları sonucu elendi.
Ankaraspor küme düşürüldü
Ankaraspor, Ankaragücü Yönetimi ile arasındaki organik bağlar ve 2 kulübün idari yapılanmalarındaki yönetmeliklere aykırılıklar nedeniyle alt lige düşürüldü.

Haberin Devamı

Kartal erken elendi
Son UEFA Kupası’nda 4. tura çıkan Galatasaray, Almanya’nın Hamburg takımına 1-1 ve 2-3’lük sonuçlarla elenerek çeyrek final hakkını kaybetti.
Yeni ismi UEFA Avrupa Ligi olan kupada bu sezonki mücadelelerde ise Galatasaray ve Fenerbahçe ilk turda grup birinciliklerini elde ederek üst tura yükseldi. Şampiyonlar Ligi’ndeki Beşiktaş ise grupta 4. olarak Avrupa’ya veda etti.



VOLEYBOL
Voleybolda Erkekler GM Capital Avrupa Çalenç Kupası’nın İzmir’deki finalinde Arkasspor, Polonya’dan Jastrzebski Wegiel SA’yı 3-2 yenerek, Türkiye’ye Avrupa voleybol kupaları tarihinde erkeklerdeki ilk şampiyonluğu getirdi. Arkasspor, 17. Erkekler Teledünya Türkiye Kupası’nda da şampiyonluk kazanırken, 10. Bayanlar Teledünya Türkiye Kupası’nda ise Eczacıbaşı Zentiva, 6. kez şampiyon olmayı başardı. Fenerbahçe Acıbadem ise Bayanlar Avrupa Konfederasyon (CEV) Kupası’nda 3. oldu. Aroma Voleybol Birinci Ligleri’nde şampiyonlukları erkeklerde, Fenerbahçe’ye 3-1 üstünlük sağlayan İstanbul BŞB., bayanlarda ise Eczacıbaşı Zentiva’yı 3-1 ile geçen Fenerbahçe Acıbadem kazandı.
1. Bayanlar Avrupa Ligi’nde finale kalan Türkiye, Sırbistan’a 3-2 yenilerek ikinciliği elde etti. İlk kez düzenlenen Erkekler Süper Kupa’yı, Arkasspor’u 3-1 yenen İstanbul BŞB. kazandı. Bayanlarda ise mutlu sona Fenerbahçe Acıbadem, Eczacıbaşı Zentiva’yı 3-1 yenerek ulaştı.

TEKVANDO
Dünya 19. Erkekler ve 12. Bayanlar Büyükler Şampiyonası’nda Türkiye, erkekler 87 kiloda Bahri Tanrıkulu ile 1 altın, ayrıca 3 de bronz madalya kazanarak, takım halinde erkeklerde 4., bayanlarda da 10. sırayı aldı. Takım birinciliklerini, toplam 5 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyası bulunan Güney Kore, erkeklerde kazanırken, bayanlarda ise Çin Halk Cumhuriyeti ilk sırayı aldı. Şampiyonada Bahri Tanrıkulu, üst üste 3. Dünya Şampiyonluğu’na ulaşmış oldu. Türkiye Dünya Takımlar Şampiyonası’nda erkekler ve genel klasmanda birinciliği, bayanlarda üçüncülüğü elde etti.

Haberin Devamı


MOTOSİKLET
Motosiklette Süpersport Dünya Şampiyonası’nda 2009 yılı şampiyonluğunu Yamaha ekibinden İngiliz Cal Crutchlow, 243 puanla kazanırken, Honda ekibinden Türk sporcu Kenan Sofuoğlu da 189 puanla üçüncülüğü elde etti.

BUZ PATENİ
Finlandiya’nın başkenti Helsinki’deki Avrupa Artistik Buz Pateni Şampiyonası’nda Türk sporcu Tuğba Karademir, bayanlarda 10. sırayı alarak 2007’deki başarısını yineledi. Karademir, Çin’deki 24. Dünya Üniversiteler Kış Spor Oyunları’nda 11. sırayı elde etti.

Haberin Devamı

KARATE
Türkiye, 44. Avrupa Büyükler Şampiyonası’nda, bayanlar kumite artı 48 kiloda Yıldız Aras ve erkek kumite milli takımıyla 2 altın, ayrıca 1 gümüş ve 4 bronz madalya kazanırken, 36. Avrupa Gençler ve Yıldızlar Karate Şampiyonası’nda, erkekler 55 kilo kumitede Yavuz Şişman ile 1 altın, ayrıca 3 gümüş ve 6 bronz madalya, Uluslararası Boğaziçi Karate Turnuvası’nda, toplam 15 birincilik, 11 ikincilik ve 20 de üçüncülük kazandı. Balkan Ümitler, Gençler ve Yıldızlar Karate Şampiyonası’nda ise Türkiye, toplam 20 altın, 17 gümüş ve 32 bronz madalya kazanarak, tüm kategorilerdeki takım birinciliklerini elde etti.

SALON HOKEYİSalon hokeyinde Ankara’daki Erkekler Avrupa Kulüpler Kupası Çalenç-2 Grubu müsabakalarında 5 galibiyet, 1 yenilgi, 15 puan ve averajla birinci olan Keçiören Belediyesi, Çalenç-1 Grubu’na yükseldi.

Haberin Devamı

BOKS
7. Avrupa Bayanlar Boks Şampiyonası’nda Türkiye, 64 kiloda Gülsüm Tatar ile 1 altın, ayrıca 3 gümüş ve 2 bronz madalya kazanarak, 3. sırada yer aldı. Ay-Yıldızlı ekibimiz, 24. Uluslararası Ahmet Cömert Turnuvası’nda, erkeklerde 5 birincilik, 4 ikincilik ve 3 üçüncülük, bayanlarda da 1 birincilik ve 3 ikincilik elde ederek en başarılı ülke olurken, Bakü’deki 7. Uluslararası Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev Yıldızlar Turnuvası’nda, 52 kiloda Remzi Uyar ile 1 birincilik, ayrıca 2’şer de ikincilik ve üçüncülük, Avrupa Gençler Şampiyonası’nda, 57 kiloda Bünyamin Aydın ile 1 gümüş madalya kazandı.

JUDO
Avrupa Büyükler Şampiyonası’nda, bayanlar artı 78 kiloda Gülşah Kocatürk ile 1 bronz madalya kazanan Türkiye, Uluslararası Ümitler Turnuvası’nda, 3 birincilik, 1 ikincilik ve 4 üçüncülük, 16. Uluslararası Ümitler Marmara Turnuvası’nda, 7 birincilik, 6 ikincilik ve 11 üçüncülük, Balkan Ümitler ve Gençler Şampiyonası’nda, 3 altın, 5 gümüş ve 8 bronz, 23. Boğaziçi Turnuvası’nda, 3 birincilik, 7’şer de ikincilik ve üçüncülük, Edirne’deki Balkan Yıldızlar Şampiyonası’nda, 9’ar altın ve bronzun yanısıra 7 gümüş, Avrupa Gençler Şampiyonası’nda ise bayanlar 48 kiloda Derya Cıbır ile 1 gümüş, ayrıca 2 bronz kazandı.

GÜREŞ
Milli Takım, 27. Uluslararası Vehbi Emre Golden Grand Prix ve 37. Uluslararası Yaşar Doğu Serbest ve Bayanlar Güreş Turnuvası’nda, ilk sırada yer aldı. Macaristan’daki Uluslararası Szombathely Golden Grand Prix Grekoromen Güreş Turnuvası’nda, 3., Litvanya’daki Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 4. oldu. Aynı ülkedeki 56. Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 84 kiloda Nazmi Avluca ile 1 gümüş, 74 kiloda da Selçuk Çebi ile 1 bronz madalya kazanıp, takım halinde 7. sırada kaldı.
2009 Golden Grand Prix finalinde dereceye giren tek Türk, grekoromende 120 kiloda 3. sırayı alan Yekta Yılmaz Gül oldu. 52. Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonası’nda, 74 kiloda Selçuk Çebi ve 84 kiloda Nazmi Avluca ile 2 altın, 120 kiloda Rıza Kayaalp ile de 1 bronz madalya kazanarak, 44 puanla tarihinde 2. kez takım birinciliğine ulaştı. Türkiye Güreş Birinci Ligi’nde 2008-2009 sezonu şampiyonluklarını, serbestte Amasya Şekerspor, grekoromende de ASKİ kazandı.

YAĞLI GÜREŞ
Edirne Sarayiçi’ndeki 648. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı, finalde son 2 yılın birincisi Recep Kara’yı yenen Mehmet Yeşilyeşil kazandı.

BUZ HOKEYİ
Yeni Zelanda’da yapılan Dünya Erkekler Buz Hokeyi Şampiyonası 3. Kategori mücadelesinde Türkiye, 4 galibiyet, 1 yenilgi ve 12 puanla; 2. sırada yer aldı ve 2. kategoriye yükseldi. Türkiye Büyükler Buz Hokeyi Süper Ligi’nde 2008-2009 sezonu şampiyonluklarını, erkeklerde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor, bayanlarda da Ankara Milenyum Paten Kulübü elde etti.

KROS
Türkiye Kulüplerarası Kros Ligi’nde 2009 yılı şampiyonluklarını, büyük bayanlarda Üsküdar Belediyesi, büyük erkeklerde de İstanbul Büyükşehir Belediyesi kazandı. İrlanda Cumhuriyeti’nin Başkenti Dublin’deki 16. Avrupa Kros Şampiyonası’nda Türkiye, 23 yaşaltı bayanlarda Sultan Haydar ile 1 altın madalya kazandı.

HALTER
Bükreş’te yapılan Avrupa 88. Erkekler ve 22. Bayanlar Büyükler Halter Şampiyonası’nda Türkiye, erkeklerde 62 kiloda Erol Bulut ile 3 altın ve 56 kiloda Sedat Artuç ile de 1 gümüş madalya kazanarak, takım halinde, 5 altın, 2 gümüş ve 8 bronz ile ikinciliği elde etti. Güney Kore’nin Goyang City kentindeki Dünya 77. Erkekler ve 20. Bayanlar Büyükler Halter Şampiyonası’nda, bayanlar 48 kilo silkmede Sibel Özkan Öz ile 1 altın, ayrıca 4 gümüş, 3 bronz madalya ve 408 puanla takım halinde 3. oldu.

BİSİKLET
İstanbul-Alanya arasındaki 45. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Bisiklet Turu’nda genel bireysel klasmanda birinciliği, İngiliz Barloword Bianchi kulübünden Güney Afrikalı Darley Impey kazandı. Tekirdağ’daki Balkan Bisiklet Yol Şampiyonası’nda Türkiye ve Bulgaristan, 2’şer altın ve bronzun yanısıra 1 gümüş madalyayla en başarılı ülkeler olarak dikkati çektiler.

HENTBOL
Hentbolda Bayanlar Avrupa Çalenç Kupası’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi, yarı finalde Alman rakibine 1 gol farklı averajla elense de, Türk spor tarihinde hentbolda Avrupa kupalarında yarı finale yükselen ilk Türk bayan takımı unvanını aldı. Hentbol Süper Ligleri’nde 2008-2009 sezonu şampiyonluklarını, erkeklerde Beşiktaş, bayanlarda da Maliye Milli Piyango elde ettiler.

MASA TENİSİ
Masa Tenisi Süper Ligi’nde 2008-2009 sezonu şampiyonluklarını, erkeklerde Fenerbahçe, bayanlarda da Çukurova Üniversitesi kazandı. İtalya’daki Avrupa Bedensel Engelliler Masa Tenisi Şampiyonası’nda ise Türkiye, bayanlarda takım üçüncüsü olurken, toplamda 2’şer gümüş ve bronz madalya elde etti.

YÜZME
İstanbul’daki 13. Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’nda Türkiye’ye en iyi dereceyi 1 adet beşincilik elde eden Derya Büyükuncu’nun kazandırdığı şampiyonada toplam 14 dünya, 26 Avrupa, 57 şampiyona ve 19 Türkiye Rekoru kırıldı.

OKÇULUK
Çek Cumhuriyeti’nin Nymburg kentindeki Dünya Bedensel Engelliler Okçuluk Şampiyonası’nda Türkiye, bayanlarda Gizem Girişmen, erkeklerde de Mustafa Ak ile 2 altın, ayrıca takım halinde de 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanarak üçüncülüğü elde etti. 64. Uluslararası Cezmi Or Atletizm Yarışmaları’nda da 1 Türkiye Rekoru kırılırken, Türk sporcular 4 branşta birincilik kazandı.


Degfa tarih yazdı
ATLETİZM

Alemitu Bekele Degfa, İtalya’nın Torino kentindeki 30. Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda bayanlar 3 bin metrede 8.46.50 ile Türkiye Rekoru kırarak şampiyon oldu. Degfa, böylece Türkiye’ye şampiyona tarihinde ilk altın madalyasını kazandırmış oldu.
Atletizmde İstanbul’daki Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Kros Yarışmaları’nda büyük bayanlarda Üsküdar Belediyesi, genç erkeklerde de Fenerbahçe ilk sıraları alırlarken, Fenerbahçe’den büyük bayanlarda Alemitu Bekele Degfa yine 1. oldu.
Atletizm’de uluslararası yarışlarda Türkiye, 60 metre engellide Esen Kızıldağ ile altın, cirit atmada Fatih Avan ile bronz, maratonda Mehtap Sızmaz ile altın, bayanlar 100 metre engellide Nevin Yanıt ve erkekler 5 bin metrede Halil Akkaş ile altın, bayanlar 1500 metrede Sultan Haydar ve erkekler 10 bin metrede Selim Bayrak ile altın, bayanlar uzun atlamada Karin Melis Mey ile bronz, genç bayanlarda Yasemin Can ile altın kazandı.
Dünya Liseler Atletizm Şampiyonası’nda, kızlarda Ankara Beypazarı Lisesi, 695 puanla 1., erkeklerde de İzmir Hayrettin Duran Lisesi, 646 puanla 4. olurken, Türk sporcular bireysel olarak 12 birincilik elde ettiler.
Atletizmde Türkiye Süper Ligi’nin 2009 sezonu şampiyonluğunu Fenerbahçe, ENKA Spor’un önünde, bayanlarda 419, erkeklerde de 428 puanla kazandı.

Süreyya yıkıldı
Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Avrupa Şampiyonu ve dünya ikincisi milli atlet Süreyya Ayhan’a, ömür boyu spordan men cezası verilmesini kararlaştırdı.

Dişi Aslan Avrupa Şampiyonu

SAMPİYON YAP BİZİ

7. FIBA Bayanlar Avrupa Kupası’nda şampiyonluğu, finalde İtalyan Cras Basket Taranto’ya 55-67 ve 82-61’lik skorlarla üstünlük sağlayan Galatasaray kazanırken, Türkiye’ye bayanlar basketbolda Avrupa Kupası kazandıran ilk takım olmayı da başardı.

Gururumuz Hido
Hidayet Türkoğlu, NBA’de Orlando Magic formasıyla mükemmel bir sezon geçirdi. Finalde Lakers’a 4-1’lik seriyle yenilen Orlando şampiyonluğu kaybetse de, Hido transferin gözdesi haline geldi. Yıldız basketbolcu Toronto ile 5 yıllığına 53 milyon dolar karşılığı anlaştı ve Türk spor tarihinin en pahalı oyuncusu oldu.

12 Dev Adam şaşırttı
Polonya’daki Avrupa Şampiyonası’na ilk 5 maçını kazanarak başlayan A Milli Takımımız, sonra Slovenya, Yunanistan ve Rusya’ya yenilerek 8. sırada kaldı. Letonya’daki bayanlar Avrupa Şampiyonası’nda ise Türkiye 9. oldu.

Efes ligi süpürdü
Efes Pilsen, Beko Basketbol Ligi finalinde Fenerbahçe Ülker’i 4-2 ile geçti ve şampiyonluğa ulaştı. Final serisinin son maçından sonra sahaya girerek Efesli oyunculara saldıran Fenerbahçe taraftarı takımlarının 5 maç seyircisiz oynama cezasına çarptırılmasına neden oldu. Efes, Türkiye Kupası’nda Erdemir, Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda ise Fenerbahçe’yi devirerek sezonu 3 kupayla bitirdi. Bayanlarda ise lig şampiyonluğu ve Türkiye Kupası’nı Fenerbahçe, Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı Mersin Büyükşehir Belediyesi kazandı.

Doğa harikası
İstanbul’daki 20. Dünya Liseler Şampiyonası’nda, erkeklerde Özel Doğa Lisesi, finalde Sırbistan temsilcisini 86-64 yenerek şampiyonluğu elde etti

Potada skandal
Galatasaray, Almanya’daki hazırlık maçında cezalı oyuncusu Cemal Nalga’yı, Tufan Ersöz’ün formasıyla oynattığı anlaşılınca, 5 maçta hükmen yenik sayılırken, 5 puanı da silindi.

TEKERLEKLİ?SANDALYE?BASKETBOLU
Dünyanın kralı Cim-Bom
Galatasaray, hem Avrupa Şampiyonlar Kupası’nı (finalde Alman RSV Rollis Zwickau’yu 82-73 yenerek) hem de kıtalararası kulüpler şampiyonasını (finalde Güney Kore’den, Mungwungwa Electronics’i 68-43 yenerek) üstüste 2. kez kazandı, ligde de namağlup şampiyon oldu. Andre Vergauwen Kupası’nda Beşiktaş 3., Willi Brikman Kupası’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi 6. ve Avrupa Çalenç Kupası’nda da İstanbul Engelliler Kulübü 4. oldu. 5. Uluslararası Dr. Trawinski Turnuvası’nda finalde Almanya’ya 82-54 yenilen Türkiye 2.’likte kaldı. Adana’daki Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’nda birincilik kupasını finalde Türkiye’yi 64-52 yenen İtalya kazandı.

Yazarlar