Futbol ŞANSAL BÜYÜKA İLE DOBRA DOBRA

ŞANSAL BÜYÜKA İLE DOBRA DOBRA

05.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ben son 20-30 senedir böyle bir Galatasaray görmedim. Bursaspor, Real Madrid’in, Barcelona’nın karşısına çıksın, bu takımlar 20 dakikada üç golü zor atar. 7 puan fark baktığınızda büyük bir fark... 1 mağlubiyet, 2 beraberlik hakkı var. Fenerbahçe‘nin halen büyük bir kredisi var. Ama böyle oynarsan hazıra dağ dayanmaz

ŞANSAL BÜYÜKA İLE DOBRA DOBRA

BİLAL MEŞE SORDU DUAYEN GAZETECİ ŞANSAL BÜYÜKA CEVAPLADI

Haberin Devamı

Dobra Dobra da ibreyi, Kartal’a çevirdik. Usta’yla Erciyes maçını masaya yatırdık.
Erciyes’i yenerken zorlandı Beşiktaş.
**“Beşiktaş’ın geri dörtlüsünde sıkıntı var. Onun dışında Beşiktaş’ın orta alanıyla hücumcularıyla Galatasaray ve Fenerbahçe’den bir eksiği yok. Ligin ilk 4 haftasındaki Beşiktaş’ı yere göğe koyamadık. O oyuncuların hepsi daha sonra geriye gitti.”
Kim suçlu, Bilic mi, yoksa futbolcular mı?
**“Bundan Bilic’i sorumlu tutarım. Futbolcuların profesyonelliklerini sorgularım. Erciyes maçı şu bakımdan önemli. Fernandes, Oğuzhan, Gökhan uzun zamandır gol atamıyorlardı. Golle buluşmaları, iyi futbol oynamalarını sağlayabilir. Kaldı ki o gollere rağmen Fernandes ve Oğuzhan’ın eski kalitelerini yakalayamadıklarını düşünüyorum. Olcay hep şunu yapıyor. Sezon başında kötü başlıyor, sonradan açılıyor. Olcay kötü oynadı, ancak düzelecektir.”
Son dakika transferi Jones ve Dany var?
**“Jones, hızlı, sinirli, karta yakın ama deplasman maçlarında çok iş yapabilir. Dany’nin savunmaya bir ivme kazandıracağını düşünüyorum. Eğer arka taraf toparlanırsa Beşiktaş yarışın içine girebilir. Defansın toparlanması iki beke de bağlı. Serdar Kurtuluş’tan başka bir bek şansı yok Beşiktaş’ın. İbrahim affedilse bekte denenebilirdi. Beşiktaş’ın kadrosu iyi, ancak gerçek gücünde değil.”
Kartal, Gaziantep’le oynayacak?
**“Gaziantep’te Sergen’in olması, Beşiktaş için dezavantaj. Beşiktaş,
‘Kimseden çekmedi eski Beşiktaşlılar’dan çektiği kadar’ derler ya. Bu da normal. Türkiye’de takımlara baktığında
Beşiktaş’ta oynayıp önemli yerlere gelen isimler var. Ortada bir maç.”
Stat konusundaki açıklamalarınız bir hayli gündem ve de tepki yarattı?

Haberin Devamı

**“(O stat tarihinde bitsin kendimi asarım) üslubu benim üslubum değil. Ama şu var. 10 katlı apartman yapmaya kalksan Ağustos ayında zor bitirirsin. 40-50 bin kişilik bir stat yapıyorsun. Sadece senin inisiyatifinde değil. Bürokratik engeller çıkabilir, nakit sıkıntısı yaşanabilir.”
Başkan Orman, bu sözlerinizi taşıyan küpürü stadın çeşitli yerlerine astırdı ağabey?
**“Beşiktaş’ta Fikret Orman’a muhalefet etmeye yeminli bir grup var. Başkan ‘Ağustos’ta bitireceğim’ dediğinde ben şundan korkarım. Stat o tarihte bitmezse, Fikret başkan için ‘yine sözünü tutmadı’ gibi kampanyalar başlar. Ben bunu Fikret başkanın hak etmediğini düşünüyorum. Hevesinden, hırsından ‘Ağustos’ta bitecek’ diyor. O stadı Ağustos’ta bitirsin Fikret Başkanı önce ben kucaklarım. Ama bu yüzden yıpratılmasını istemiyorum. Bir grup var, başkanın hak etmediği eleştiriler yapıyorlar. Fikret Başkan, Beşiktaş’ın delikli kuruşunu yedirmez. Şunu kabul edelim. Neler çektiklerini herkes biliyor. Fikret Orman, benim tanıdığım en gerçekçi başkanlardan biri. O sözümle benim fantazi yaptığımı o da biliyordur.

Haberin Devamı

‘Dobra-Dobra’ söyleşileri arşivlerde yerini koruyor, isteyen bakabilir. Şansal Büyüka, o günlerde, “İkinci yarının ilk üç haftasına dikkat... Ya lig yeniden başlar, ya da Fenerbahçe tam gaz yoluna devam eder” demişti. Görüyoruz ki, usta yine haklı çıktı. Fenerbahçe, deplasmanda Eskişehir’e takıldı, Galatasaray’ın iştahını kabarttı!
Cim-Bom, Bursaspor’a yarım düzine gol attı:
**“Son 20-30 senedir böyle bir Galatasaray görmedim. Bursa, Real Madrid’in, Barcelona’nın karşısına çıksın, bu takımlar 20 dakikada üç golü zor atar. Fantastik bir Galatasaray izledik. Bunu her zaman görmek mümkün değil. Bursa çok kötü oynamış, rakibe geniş alanlar bırakmış olabilir. Ancak Galatasaray’ın müthiş başlangıcına gölge düşüremez.
Transfer konusuyla ilgili ilginç bir yorum yapıyor.
**“Galatasaray ara dönemde bir yığın transfer yaptı. Ama bana göre en iyi transferini Fenerbahçe’nin Eskişehir’e kaybetmesiyle yaptı. Şöyle düşün Bilal, geçen hafta Antep karşısında topa vurmaya üşenen, moralsizlikten röportaja gelemeyen oyuncular için ne değişti? Tamamen Fenerbahçe maçının etkisi. Fenerbahçe, Eskişehir’de kazansa, Galatasaray bu kadar motive olamazdı. ‘Bunlar Eskişehir’i de geçti, fark kaldı. Bunlar tutulmaz’ algısını yaşardın. Fenerbahçe, Eskişehir’i yenip darbe vuracağına rakibini motive etti. Roller değişiyor gibi. Galatasaray’ı durgun ve isteksiz bulamazsın artık.”
Aslan’ın bu çıkışı sürer mi, Fenerbahçe arayı yine açar mı?
**“Ben sağlamcı bir adamım. Dereyi görmeden paçayı sıvamam. Biz ne ligler gördük. 10 puan geriden gelip şampiyon olan takımları. Fenerbahçe de dahil, Galatasaray da, başkaları da. Fenerbahçe puan kaybedebilir. Fenerbahçeliler adına korkulacak şudur. Fener iyi oynamıyor. Sakatları da var. Fenerbahçelileri endişelendirecek budur. 7 puan fark baktığınızda büyük bir fark. 7 puan da 1 mağlubiyet, 2 beraberlik hakkı var. Halen büyük bir kredileri var. Ama böyle oynarsan hazıra dağ dayanmaz.
Mancini sistemi oturtuyor
Sneijder? Onun bu patlamasını ne ye bağlıyorsunuz?
**“Sneijder için ‘yetersiz’ demişlerdi milli takım için. O da müthiş kariyerini son bir Dünya Kupası ile süslemek istiyor. Ama Sneijder’de Hollanda formasını giymek istiyor. O da canını dişine takıp oynuyor. Geldiğinde 4 ay oynamamıştı. Antrenmanı yedikçe kendine geldi. Sneijder’in son vuruşlarından herkesin ders alması lazım. O niye kaleciye nişanlamıyor?

Haberin Devamı

Mancini ‘Hep böyle oynuyorduk’ dedi, ağabey?
**“Mancini bunu söyleyebilir. Ama hep böyle oynamıyordu. Bu coşkuya kendi de şaşırdığını söyledi. Şu da var, Mancini geldiği günden beri Aslantepe’de berabere bile kalmadı. Buna Şampiyonlar Ligi de dahil. Üçlü, beşli oynuyor ama sistemi oturtuyor. Mancini ‘iyi hoca, ama göze hoş gelen futbol oynatmaz’ diyordum. Bursa maçı hariç Galatasaray’ın helal olsun denilebilecek bir maçı yoktu.

Haberin Devamı

‘Ben olsam oynatmam’

Küfür olayı var ve sıfır tolerans getirildi. Bu da küfrün olduğu her yerde ceza var anlamına geliyor.
“Bir saniye küfür edip sahan kapanacaksa, biz ikinci yarıda 30-40 maçı seyircisiz izlemeye hazır olalım. Vur deyince öldürüyoruz. F.Bahçe-Konya maçı en temiz maçlardan biriydi. Aynı hafta bir maçın 2. yarısında bir başkana 45 dakika küfür edildi. Ben bunu bilgi hazneme attım ve kararları beklemeye başladım. Para cezası yedi o kulüp. Gerçekten komikti. Bana göre disiplin kurulunda çifte standart var. Küfre bu kadar karşıysan 45 dakika çok ağır küfür ediliyor orada, nerdesin? Bu çözüm değil bana göre.
Seyirci de iyilikten anlamıyor. Küfürün bitmesi için Fenerbahçe de çok uğraştı. Ancak statta 100 kişi çıkıyor, küfür ediyor. Peki, geri kalan kırk bin kişinin suçu ne? Diğerlerinin iyi niyeti çöpe gidiyor. Disiplin kurulu buna da dikkat edecek. Biz vur diyince öldürüyoruz. Fenerbahçe’nin Konya maçında en centilmen seyirci vardı. Küfürü 500 kişi etti, 45 bin kişinin ağzı açılmadı. Beşiktaş-G.Saray maçında 500 kişi sahaya indi. Tribündeki 80 bin kişinin ne suçu vardı. 500 kişi Beşiktaş’ın canını yaktı. Bu iş eğitimle olmuyor bu da var.”
Usta, sahalara da bir kez daha dikkat çekiyor.
“Şu sahaların haline bak. Ben federasyonun yerinde olsam oynatmam. Hafta içi Bilbao-Atletico Madrid maçını izledim. İspanya tarihinin en şiddetli yağmurlarından biri yağdı. Tık yoktu sahada. İspanyol yapıyor biz niye yapamıyoruz? Yılmaz Vural’la konuşuyordum, ‘Sen ne diyorsun, 300 lira gübre parasını vermiyorlar’ dedi. Olur mu böyle bir şey? Her işi ucundan tutuyoruz”
Maçı oynatmamak çözüm mü?
“Federasyonun yerinde olsam, çim için Avrupa’dan eğitmenler getiririm. Bütün bölgelerde kurs düzenlerim. Çimlerin bakımını yapar, parasını da kulüplerden keserim. Çimlerin bakımını kulüplere bırakınca olmuyor. Bursa Stadı niye bozulmuyor.

‘Kazanınca kimse görmedi’

Lider, bu hafta Sivasspor deplasmanında zorlu bir sınav daha verecek, Aslan, sahasında Eskişehirspor’u konuk edecek.
Usta’ya o öngörülerini anımsatıyoruz, liderin yenilmesinin sürpriz olup, olmadığını soruyoruz:
“İlk yarının son haftasında 19. ve 20. haftaya dikkat demiştim. Ligin genel gidişatına ya yarışın yeniden başlaması ya da Fenerbahçe’nin kaleyi tam anlamıyla teslim alması anlamına gelecekti çıkacak sonuçlardan. Nitekim Fenerbahçe çok kötü bir darbe yedi.
Neden ağabey?
“Fenerbahçe futbolu geriye gide gide ilk yarıyı tamamladı. Devrenin son maçında Kayseri’ye 5 gol attılar. Yöneticiler de, ‘havamız, civamız yerinde’ dediler. Ama yönetici gözüyle bakmayanlar, amigo gözüyle bakmayanlar, analiz edip takımı yorumlayanlar Fenerbahçe’nin 5 gol attığı maçta ilk bir saatte ciddi bir sıkıntı çektiğini gördüler.”
Aşırı yüklenmeden söz ediliyor, sizce?
“Fenerbahçe’de ciddi bir durgunluk var. Galatasaray maçında Fenerbahçe rakibin ensesinde boza pişirdi. Drogba gibi oyuncular Fenerbahçe kalesine yüzünü dönemedi. Son Eskişehir maçında Servet 60 metre top sürdü, bir oyuncu karşılamadı. Eskişehirli oyuncu şutunu atarken en yakın Fenerbahçeli 2-3 metre mesafedeydi. Artık gölge savunma yapmaya başladı. Fenerbahçe’nin deli dolu oyunu varken koordinasyonu yoktu. Şimdi her şey ortaya çıkıyor. Kuyt çok kötü, Sow etkisiz, Meireles ortada yok, Mehmet Topal çok savunmaya giriyor, Gökhan arkasına adam kaçırıyor, Alves bin türlü hata yapıyor, Volkan eskisi gibi mucize yaratamıyor. Ne oluyor, bütün yük Egemen ve Caner’in sırtına kalıyor. Emre kendini tam bulamadı. Sıkıntı 13. haftada başladı. Ancak kazanınca kimse bunu görmedi.
Şimdi de Sivas var.
“Fenerbahçe, Eskişehir maçındaki gibi oynarsa Sivas’ı da yenmesi zor. Şansları şu, Sivas da son maçını 3-0 kaybetti. Eğer deli dolu oynarlarsa Sivas’ı yenerler. Ama coşkularını ortaya koyamazlarsa Sivas’ta da yeni bir hayal kırıklığı yaşayabilir.”
Sanırım erken havaya girdiler.
“Puan farkı rehavet yarattı diyemem, ancak havaya soktu. Örneğin Ersun hocanın yardımcısı İsmail Kartal’ın bir röportajını okudum, yadırgadım. ‘Bizim bir hikayemiz var, Galatasaray’ın neyi var’ demiş. Sevgili İsmail sen kendi işine bak, rakibi tahrik etme. Camianın moralini yüksek tutmak başka, ayaklarının yere basması başka. Ersun hoca hiçbir zaman ‘20 puan fark yapacağız’ demedi, ama ‘şampiyon olacağız’ dedi. Camianın morali gerçekçi demeçlerle ayakta tutulur. Öyle atıp tutmakla palavra ile olmaz bu işler.”
Peki, sizce yarış yeniden başlar mı?
“Böyle oynarlarsa kayıp sürebilir. Fener, Sivas’a kaybedip, Galatasaray, Eskişehir’i yenerse farka rağmen yarış yeniden başlar. Çünkü Fenerbahçe’nin zor bir fikstürü var. İyi bir Fenerbahçe için bu önemli değildi, ancak 13. haftadan sonraki Fenerbahçe için bu dezavantaj çok önemli. Tamam son dakika golleri tesadüf değil ama Eskişehir maçında bu yoktu. Kayseri maçının son yarım saatinde gördük. Konya maçında sıkıntılar yaşadılar, hatta kaybedebilirlerdi.”

Diğer takımlara fazlaca yer ayıramıyoruz ama Şansal Büyüka’dan düşme adayları konusunda genel bir değerlendirme alıyoruz:
“İki Kayseri takımı, Elazığ ve Rize ciddi tehlike altındalar. Elazığ bir de iç sahadaki üç maçını Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’a karşı oynayacak. Kayserililere baktığınızda birbirleri ile oynayacaklar. Sevgili Süleyman Hurma’ya da bir eleştirim var. Bıraksın sağı, solu uyarmayı, kendilerine baksın. Nerede hata yapıyorlar? Bu kadar kötü gidiyorsanız, kusuru yönetenlerde arayacaksınız.”

Yazarlar