Skorer SARAY’DA İSYAN ÇIKTI

SARAY’DA İSYAN ÇIKTI

28.03.2011 - 00:39 | Son Güncellenme:

Sarı-kırmızılı kulübün 106 yıllık tarihinde bir ilk gerçekleşti, mali yönden aklanan Başkan Adnan Polat ve yönetimi idari açıdan ibra edilmedi

SARAY’DA İSYAN ÇIKTI

Başkan Polat’ın yanı sıra yönetim kurulundaki bütün üyeler, Cemal Özgörkey ve Mehmet Helvacı da yapılacak ilk kongrede aday bile olamayacak. Yapılacak seçim öncesi en güçlü aday Ünal Aysal olarak görünüyor.
Bu tablo bütün taşları yerinden oynattı. Geçen hafta başkan adaylığını açıklayarak mali genel kurulun kaderini belirleyen Ünal Aysal tek kaldı .

Galatasaray, 106 yıllık tarihinin en önemli ve en hararetli Mali Genel Kurul toplantısını dün yaptı. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi Anadolu Auditorium’da düzenlenen ve tam 9.5 saat süren toplantıda kulüp tarihinde bir ilk gerçekleşti.
Adnan Polat başkanlığındaki yönetim kurulu, mali bakımdan ibra olurken, idari bakımdan aklanmadı. 1987 kongre üyesinin katıldığı toplantıda Adnan Polat yönetimi, ilk olarak oy çokluğuyla mali yönden ibra edildi.
Ardından gerçekleştirilen idari ibra oylaması sonrasında genel kurul divanı, yönetim kurulunun oy çokluğuyla ibra edilmediğini duyurdu. Bunun üzerine kürsüye gelen Başkan Polat itiraz ederek, sayım yapılmasını isterken, üyelerin çoğunluğu, “İstifa, istifa” şeklinde tempo tuttu.

Haberin Devamı

Başkan adayı sayısı 1'e indi

Polat, Özgörkey, Helvacı ve Şardan'ın önü tıkandı. Ünal Aysal tek kaldı. Daha önce adaylığını açıklayan Cemal Özgörkey ve aday olması beklenen Mehmet Helvacı, Polat yönetiminde bulundukları ve ibra edilmedikleri için aday olamayacak. Potansiyel başkan adayı Yiğit Şardan da aday olamayacak. Şu anda tek bir aday var Ünal Aysal.

Salonda marşlar söylendi
Yapılan itiraza rağmen Türker Arslan başkanlığındaki genel kurul divanı, ilk açıklanan kararı kabul etti. Yönetimin idari bakımdan ibra edilmemesi Başkan Adnan Polat’a büyük bir şok yaşattı. Türker Arslan’ın, yönetim kurulunun idari yönden ibra edilmediğini açıklamasından sonra salonda çok büyük bir coşku yaşandı. Toplu şekilde ayağa kalkan sarı-kırmızılı kongre üyeleri bir süre, “Rerere rarara Galatasaray, Galatasaray Cim-Bom-Bom” tezahüratı yaptı.
Sarı-kırmızılı kulübün tüzüğüne göre 30 gün içinde seçimli genel kurul toplantısının yapılması gerekiyor. Tüzüğün 87. maddesinin 22. fıkrası, yönetimin idari veya mali açıdan ibra edilmemesi halinde 30 gün içinde olağanüstü seçim genel kurulunun toplanacağına hükmediyor. Tüzüğün 59. maddesi ise aklanmayan kulüp başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin bir seçim dönemi geçmeden aday olamayacaklarını karara bağlıyor.

Haberin Devamı

Çelebi ve Haşhaş ikna edemedi
Bu tüzük maddelerine göre Başkan Adnan Polat ve yönetim kurulundaki tüm üyeler yapılacak kongrede aday bile olamayacak. Başkan adaylığı planları yapan Mehmet Helvacı’nın yanı sıra yönetim kurulundan istifa eden ve başkan adaylığını açıklayan Cemal Özgörkey de seçime giremeyecek.
Mevcut tabloda geçen hafta başkan adaylığını açıklayan Ünal Aysal tek kaldı. Bu durum, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç ile camianın desteğini arkasına alan Aysal’ın başkanlık için elini çok güçlendirdi.
Öte yandan 2. Başkan Işın Çelebi ile Genel Sekreter Ali Haşhaş’ın dün Başkan Polat’ı erken seçim kararı almaya ikna edemedikleri ortaya çıktı. İkilinin uzun uğraşlara rağmen Polat’a geri adım attıramadıkları öğrenildi.

İŞTE TÜZÜK MADDELERİ
Madde 87.22: Genel Kurulca mali ve/veya yönetsel yönden aklanmama durumunda, en geç 30 (otuz) gün içinde Olağanüstü Seçim Genel Kurulu’nu toplantıya çağırmak.
Madde 59: Aklanmayan Kulüp Başkanı ile Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri bir seçim dönemi geçmeden yeniden aday olamaz ve seçilemezler.

Önce ‘rüşvet vermeyiz’ dedi
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Başkan Adnan Polat, kulüpte yakın bir tarihte seçim olmayacağını ima ederek, “Galatasaray demokrasisinin kuralları tüzükte yazılıdır, biz buna uyacağız” dedi. “Göreve geldiğimizden bu yana devamlı itham altında kaldık” diyen Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Medyaya belli kesimler tarafından senaryolar verildi. Son dönemde imza kampanyası tehditleri çıktı. ’Seçime gitmezseniz ibra etmeyiz’ tehditleri hep önümüze konuldu. Açıkçası, Galatasaray’ın yönetimi ve başkanı olarak bizim, ibra olmak için seçim şantajını kabul etmemiz mümkün değildi. Seçim rüşveti vererek ibra olmaktansa, ben ibra olmamayı tercih ederim.”

‘Eğer erkekse karşıma çıksın’
Polat, internette bir yazıyla Divan Kurulu Başkanlığı’na hakaret eden bir üyenin disiplin cezasını, özel hayatı korumak amacıyla affettiklerini belirtirken, “Ancak, bu özel, kapalı sitelerde Galatasaray başkanını, başkanlık makamını ve yöneticilerini ciddi şekilde zedeleyen yazılar var. Bir internet sitesinde, bana ciddi şekilde küfür eden bir kişi var. Onun burada olduğunu biliyorum. Eğer erkekse karşıma çıksın, burada söylesin” diye konuştu. Bu sırada salondan “İsmini açıkla” diye bağıranlar oldu.


‘150 bin dolar 3 saatlik gelirim’
Başkan Polat, kulübe, ailesine ait Polat Renassaince Oteli’nden kesilen faturalarla ilgili de “Galatasaray’a ait misafirleri, sadece Polat Ailesi’ne uygulanan tarife üzerinden otelde konuk ettik. Toplam 150 bin dolarlık fatura kesilmiş. Bu para, benim 3 saatlik gelirim. Bunu cebime indirerek zengin mi olacağım. İthamları yaparken, mesnedi olması lazım. Ufak tefek rakamlarla Galatasaray’ı yıpratmaya kimse çalışmasın” ifadelerini kullandı.

Son hamlesi işe yaramadı!
Kongrenin sonunda eleştirilere yanıt veren Polat, İzzettin Doğan ile Özkan Olcay’ın geçtiğimiz günlerde kendisini ziyaret ettiğini dile getirerek, “Bana, ’Sıkıntıyı gidermek için bir şeyler yapman lazım’ deyip, bir erken seçim kararı alınmasının doğru olacağını söylediler. Genel Kurul toplantısının yapılmasının doğru olacağını belirttiler. Ben de onlara, ‘Bir hafta, 10 gün içinde durumu değerlendiririz. Galatasaray’ın ali menfaatleri neyi gerektirirse onu yaparız’ dedim Ancak, iki bin kişinin katıldığı bu toplantı sonunda; bu durumu kısa sürede değerlendirip kararımızı önümüzdeki hafta açıklayacağımızı söyleyebilirim” ifadelerini kullandı. Polat’ın bu sözleri de muhaliflerin düşüncelerini değiştirmedi, salondan yine büyük tepki geldi.


‘İnşallah sıkıntı OLMAZ’
Toplantıda en son söz alan başkan Adnan Polat, tarihi bir kongre yaşadıklarını ifade etti. Katılımın çok yüksek olduğunu belirten Polat, “Katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Bu beni çok memnun ediyor. Ancak bugün alınan kararlar inşallah önümüzdeki günlerde kulübümüze sıkıntı yaratmaz” dedi.