Futbol Serkan Reçber: Mirin'den Marcelo beklentisi içinde olmayın

Serkan Reçber: Mirin'den Marcelo beklentisi içinde olmayın

10.01.2019 - 11:19 | Son Güncellenme:

Beşiktaş'ta Futbol Planlama ve Geliştirme Direktörlüğü görevi yapmış olan eski futbolcu ve spor yorumcusu Serkan Reçber, Skorer TV'den Uğur Yapıcı'ya özel açıklamalarda bulundu.

Serkan Reçber: Mirinden Marcelo beklentisi içinde olmayın

Uğur Yapıcı / Skorer TV Özel

Haberin Devamı

Beşiktaş'ta yaklaşık 3 ay Futbol Planlama ve Geliştirme Direktörü Direktörlüğü görevini yürüten daha sonra istifa eden TRT Spor yorumcusu Serkan Reçber, Skorer TV'den arkadaşımız Uğur Yapıcı'nın sorularına içtenlikle yanıt verdi.

Yeni transferleri masaya yatıran Reçber'in sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:

- Burak Yılmaz transferini nasıl değerlendiririz?"

- Burak Yılmaz transferini birkaç farklı pencereden değerlendirmek gerekir. Saha içi ve saha dışı olarak ikiye bölüyorum. Saha içinde Beşiktaş'ın gol sorununu çözecek yeteneklere doğrudan sahip. Daha önce yaptıkları, attıkları goller bu sorunu çözmek için yeterli referans. Elbette ki sakatlık riski olması, 2 ay süredir takımla birlikte idman yapmıyor olması handikap. Lakin teknik direktör Şenol Güneş'le güçlü bir iletişimi var. Birbirlerini çok iyi tanıyorlar ve bu süreçte Burak'tan en iyi faydalanılacak şekilde Şenol Güneş mutlaka takıma monte edecektir. Bu süreci ikili kendi arasında fevkalade uyum içerisinde geçirecektir. Bu saha içi kısmı.

Haberin Devamı

"Burak'ı istemeyen taraftarların derdi Beşiktaş'ın değerleri"

Tabii ki saha dışında Burak'ı istemeyen taraftarlar olduğunu, tepkilerden, söylemlerden fazlasıyla duyuyoruz. Anlamak, duymak gerekir. Hak vermek gerekir. Çünkü taraftar bu takımın en kötü döneminde, feda döneminde çok ciddi katkıda bulunmuştur. Stadı yokken her maça gitmiştir. Kendi sahasında oynamış gibi büyük bir katkı vermiştir. Storelardan yapılan alışverişe kadar bakıldığında çok önemli bir duruş sergilemiştir. O yüzden taraftarlara rağmen yapılan transferlerin kısa, orta ve uzun vadede çok performans yapmadığını bundan önceki örneklerde gördük. O nedenle buradaki sorun, Burak'ın atacağı gollerle, yapacağı katkıyla kısa vadede çözülecek gibi durmuyor. Çünkü istemeyen taraftar grubunun derdi Beşiktaş'ın değerleri. Taraftar, duruşuyla sitemlerini dile getiriyor.

- Burak 5-6 maçı boş geçerse Beşiktaş camiasında ona bakış açısı nasıl olur?

- Bu transfer riskli transfer. Şenol Güneş'in ekibiyle almış olduğu bir risk var. Böyle bir başlangıç sadece Burak için bir problem oluşturmayacaktır. Şenol hoca ve yönetim için de büyük handikaplar doğuracaktır. Futbolun matematiğinde iki iki daha dört etmiyor. Bir bakarsınız harika bir başlangıç ve atacağı gollerle bambaşka bir seviye. Veya hiç düşünmediğiniz kötü bir başlangıç. Burak'ın atamayacağı goller takımın hedeften de uzaklaşmasına neden olur. Çünkü Beşiktaş 7. sırada. Şu aşamada oyuncu kazanmaktan ziyade maçı kazanmak çok önemli.

Haberin Devamı

- Mirin hakkında soru işaretleri var. Nasıl yorumlarsınız?
- Mirin sezon başında da gündeme gelmişti. Transfer gerçekleşti. Mirin, Marcelo gibi ayakları çok iyi olan, oyun kuran stoper gibi anlatılıyor ama Mirin'in bu özelliği o kadar iyi değil. Beşiktaş taraftarı, Marcelo beklentisi içinde olmasın. Geriden oyun başlatma konusunda bir Marcelo etkisi beklenmesin. Bu beklentiye girerlerse çok fazla üzülme ihtimalleri var. Beklentiyi ne kadar minimumda tutarsınız üzüntü de o kadar azalır. 'Mirin'i alır mısın?' diye bana sorarsanız, ben alternatif stoper olarak alırım. Mali yapısı uygun, ekonomik yapısı uygun. Vida ve Medel'le yan yana oynayabilir. Alternatif stoper tanımına fevkalade uyuyor. Ama Marcelo, Pepe sonrasında Mirin. Mantıken de oturmuyor. Ama çok sempatik bir oyuncu, iletişimi iyi olan bir oyuncu, Beşiktaş taraftarlarının sevebileceği bir oyuncu. Mirin Hollanda Ligi'nde bu sezon sadece AZ Alkmaar maçında oynadı. Kupada da 2 maç forma giydi. Mirin geldiğinde 3 maçla geliyor. Maç eksiği var. Şenol Güneş'in Vida-Medel'le başlayacağını, Mirin'i alternatif olarak düşüneceğini tahmin ediyorum.

Haberin Devamı

- Beşiktaş'a önerebileceğiniz isim var mı?

- Beşiktaş camiasını çok sevdiğimi belirtmek isterim. Büyük bir hevesle, büyük bir gururla başladığım göreve kendi görev tanımım içerisinde sağlık performans veremeyeceğim için ayrılmış, istifa etmiştim. Ama çok fazla soru geliyor. Beşiktaş camiasında çok sevildim. Gündem sağ bek. Sağ bek fazlasıyla var. AZ Alkmaar'dan Jonas Svensson, Lech Poznan'dan Robert Gumny var. Maliyeti uygun bekleri söylemeye çalışıyorum.

Haberin Devamı

- Terim'in Serdar Aziz ve Eren Derdiyok kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Enteresan bir karar. Saygı duyduğumu ifade etmem gerekir. Ancak katılmadığım hususların fazla olduğunu düşünüyorum. Sayın Fatih Terim'in "Futbol kültürümüzle uyuşmuyor" söyleminin içinin doldurulması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü futbol kültürü bir günden bir güne değişen, oyuncuya göre farklılık gösteren bir durum değildir. Kültür zamanla oluşur. Bir takım geleneklerle güncellenen bir durumdur. Serdar Aziz ve Eren Derdiyok sizin futbol kültürünüze uymuyorsa en başından uymaması gerekir. Eğer siz en başından gelip benim "Futbol kültürüme uymuyor" deseydiniz bu anlaşabilir bir durumdur. Ama çalışıp, şampiyon olup ondan sonra da "Kültürümüzle uyuşmuyor" dediğinizde farklı anlamlar doğurabilir. O söylemle bu kararın uyuşmadığını düşünüyorum.
- Marcao, Serdar Aziz'in boşluğunu doldurabilecek kapasitede mi?
- Farklı stoperler. Marcao sol stoper. Fatih hocanın takımda görmek istediği sol ayaklı oyunculardan bir tanesi. 22 yaşında, üstüne koyabilir. Aldığınız fiyatın üstüne satılabilir. Oyuncu izleme olarak baktığınızda doğru bir transfer. Topu oyuna sokabilen, yumuşak bir sol ayağı olan, kafası yukarıda, oyun zekası olan ve attığı gollere baktığımız zaman penaltı da kullanabilen bir oyuncu. 3 tane de golü var. 'Sonuncu takımdan nasıl stoper alıyorsunuz?' algısı doğru değil. 'Porto görmedi mi, Benfica mi?' diyorlar. Bu doğru değil. Elbette artı yönleri fazla. Zaafiyeti ise tek hamleli bir stoper gibi geldi bana. Bu dezavantajı. Hamle zamanlaması dengeli bir stoper olursa çok ciddi katkılar sağlar. Artıları biraz daha fazla bir oyuncu.
- G.Saray seviyesini kaldırabilir mi?
- Ozan Kabak da genç, Marcao da. Bu takımın en değerli ve en özel pozisyonlarından biri olan stoper pozisyonu için yeterli mi dersen riskleri var. İki tane genç, tecrübesiz stoper ama hedefiniz şampiyonluk ve Avrupa. Oraya deneyimli stoper gerekir. Bir stoper takviyesi daha yapılabilir.
- Alan Carvalho için neler söylersiniz?
- Çin'deki performansı yeterli mi? Yeterli olduğunu düşünüyorum. Diagne, Çin'den geldi. Ligin ilk yarısında gol krallığını garantiledi. Demek ki ölçü değil. Alan kanat forvet de oynayabilir. Alan'ın Avrupa tecrübesi var. Çin'e gitti çok ciddi goller attı. Ben katkı sağlayacağını lakin pivot santrforun G.Saray için elzem olduğunu düşünüyorum. Pivot santrfor, Alan'ın performansını da olumlu etkiler.
- F.Bahçe açısından transfer dönemi nasıl geçiyor?
- Sadık hamlesi doğru. Diri, dinamik, sert bir stoper. F.Bahçe'nin savunma yumuşaklığını ortadan kaldırabilecek kapasitede. Mutlaka katkı sağlayacaktır. Serdar ve Tolgay için F.Bahçe teklifini yaptı. F.Bahçe bonservis bedeli ödemek istemiyor. Serdar ve Tolgay'ın da Fenerbahçe'ye katkı yapabileceğini düşünüyorum.
- Transfer olursa Serdar Aziz, Sadık'ı kesebilir mi?
- Yanal'ın tercihi Skrtel-Serdar olur. Serdar'ın G.Saray ve Milli Takım tecrübesinin yanı sıra baskı altında performans eşiğinin yüksek olması nedeniyle ilk tercih Serdar olur diye düşünüyorum. Bu tercih, Sadık'a da olumlu yansıyacaktır.
- Comolli çok fazla eleştiriliyor? Performansını nasıl buluyorsunuz?
- Avrupa'da başarılı olmuş bir ismi kes, kopyala, yapıştır mantığıyla kulüplerimizin başına getirdiğinde o bizim karakterimizi, geleneklerimizi, nasıl insan olduğumuzu bilmez. Kendi mantığıyla yorumlar yapmaya çalışır ama o yorumla bizim burada yaşadıklarımız bir olmaz. Comolli orada ciddi handikaplar yaşadı. Böyle bir yapıya saygı duyuyorum. Lakin örnek veriyorum, Volkan Demirel futbolu bıraktıktan sonra hemen AZ Alkmaar, Genk gibi takımlara gidip F.Bahçe için sistemi çözmesi gerekir. Dışardan insan getirmek yerine kendi yapımızı iyi bilen bir profesyoneli göreve getirmek gerekir. Bir başka örnek, Emre Belözoğlu 6 aylık eğitimle çok çok daha başarılı olacaktır. Ali Koç olsam Comolli'ye teşekkür ederim, devam etmem. Yapı doğru ama profesyonel doğru değil. Ali Koç sanki biraz ketum davranıyor bu konuda.
- Başakşehir'in Robinho ve Serdar Taşçı hamlelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Başakşehir, Robinho hamlesiyle şampiyonluk yarışıyla çok güçlü bir adım attı. Şampiyonluk nedir, nasıl olunur biliyor. Robinho şampiyonluğu biliyor, oyuncuya anlatabilir. Saha için çözme noktasında önemli isim. Başakşehir şampiyon olacaksa Robinho hamlesiyle olacaktır.