Futbol Şiddete yeni önlem geldi

Şiddete yeni önlem geldi

05.07.2019 - 00:34 | Son Güncellenme:

Sporda şiddetin önlenmesine ilişkin yeni yasa teklifi dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaştı

Şiddete yeni önlem geldi

Bahar Atakan

Haberin Devamı

Sporda şiddete karşı yeni önlemler içeren, yaptırımları ağırlaştıran yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Yasayla “spor alanı” tanımı genişletilerek, taraftarları karşılaşmalara götüren toplu taşıma araçları da kapsama alındı. Yasaya göre karşılaşmaların oynandığı tesisin yanı sıra antrenman, seyir alanları, karşılama öncesinde veya sonrasında taraftarların toplandıkları yerler, karşılaşmaya gidiş-geliş güzergâhı da “spor alanı” kabul edilecek. Şiddete karşı yasadaki yaptırımlar bu bölgelerde de uygulanacak.

Cezalar arttı

Yasaya göre TFF Süper Lig ve 1. Lig dışındaki ligler ile basketbol, voleybol, hentbol gibi futbol dışındaki branşlarda da elektronik kart ve elektronik bilet uygulamasına geçilecek. Seyir alanlarına kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeler getirenlere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu maddeleri seyircilere temin etmek amacıyla bulunduranların cezası 2 ila 5 yıl arasında olacak. Spor alanlarında bunları kullanan kişiler, eylemi daha ağır cezayı gerektiren başka suç oluşturmadığı takdirde, 1 yıldan 5 yıla kadar hapse mahkum edilecek. Tezahüratlardaki hakaret cezasına tehdit eklendi. “Spor alanı” olarak tanımlanan bölgelerde tehdit ve hakaret içeren tezahürat yapanlara 50 günlük adli para cezası uygulanacak. Bu tezahürat; toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözterek yapılırsa 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Hakaret ve tehdit suçu, her türlü yazılı, görsel, işitsel veya elektronik kitle iletişim aracıyla işlenirse de aynı hapis cezası uygulanacak. Hakaret ve tehdit eyleminin; grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın duyan veya gören kişilerce tehdit olarak algılanacak tarzda yapılması yeterli sayılacak. Bu eylemler şikayet aranmaksızın işlem yapılacak. Kaçak elektronik kart üreten ve satanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 500 gün para cezası verilecek. Bunu kullananlar 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Haberin Devamı

Borçlanmaya düzenleme
Genel Kurul’da iktidar ve muhalefetin imzasının bulunduğu ortak önergelerle yasada değişiklik yapıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait alacaklar ile kulüplerle bankalar arasında yapılan yeniden yapılandırma işlemleri yeniden düzenlendi.
Banka alacakları hariç olmak üzere, merkezi pazarlama ve bilet satışından elde edilecek kulüplere ait federasyon ya da yetki verdiği üçüncü kişiler nezdindeki gelirler devir ve temlik edilemeyecek. Bu düzenlemeyle kulüplerin daha fazla borçlanmasının önüne geçilmesi amaçlandı. Biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulama sisteminin kurulmasına ilişkin eklenen madde teklif metninden çıkarıldı.

Yazarlar