Basketbol Sırbistan 2 kez mutlu sona ulaştı

Sırbistan 2 kez mutlu sona ulaştı

26.08.2014 - 12:20 | Son Güncellenme:

Şampiyonaya daha önce 4 kez katılan Sırbistan, 1998 ve 2002 yıllarında altın madalya kazandı. 998'de şampiyonluk yaşayan takımda oynayan Djordjevic'in başantrenörlüğünü yaptığı Sırbistan'ın kadrosunda, Avrupa'nın elit oyun kurucularından Teodosic'in yanı sıra Fenerbahçe Ülker'den Bogdanovic ile Bjelica ve Anadolu Efes'ten Krstic de bulunuyor.

Sırbistan 2 kez mutlu sona ulaştı

İspanya'nın evsahipliği yapacağı 17. FIBA Dünya Kupası'nda Sırbistan Milli Basketbol Takımı, Brezilya, Mısır, Fransa, İran ve İspanya'nın bulunduğu A Grubu'nda mücadele edecek.

Haberin Devamı

A Grubu'nda ilk 4'e girmek için çaba harcayacak Sırbistan Milli Takımı'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:

Kupaya katılma mücadelesi

Sırbistan Milli Takımı'nda forma giydiği 1998 Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanan, 1994 ve 1995'te Avrupa'da yılın basketbolcusu seçilen Sasha Djordjevic'in 2013'ten bu yana başantrenörlüğünü yaptığı takım, finallere katılabilmek için ilk 6 sırada yer almanın gerektiği 2013 Avrupa Şampiyonası'nda mücadele etti.

Letonya, Litvanya, Bosna Hersek, Karadağ ve Makedonya ile yarıştığı B Grubu'nu, 3 galibiyet ve 2 yenilgiyle tamamladı. Eşit puana sahip olduğu 3 takımı da yendiği için grubu lider bitiren Sırbistan, sonraki turda A Grubu'nun ilk 3 sırasında yer alan Fransa, Ukrayna ve Belçika'nın bulunduğu E Grubu'na düştü.

Haberin Devamı

Birlikte geldiği takımlara karşı alınan sonuçların taşındığı 2. turda, 2 galibiyet ve 1 mağlubiyet alan Sırbistan, çeyrek finalde F Grubu'nu 4. sırada tamamlayan İspanya ile eşleşti. İspanya'ya 90-60 gibi farklı bir skorla mağlup olan Sırbistan, klasman maçları sonucunda 7. olmasına rağmen İspanya'nın evsahibi olması nedeniyle kupaya doğrudan katılması sayesinde finallere gitmeye hak kazandı.

Öne çıkan oyuncuları

1990'ların ortasından itibaren Vlade Divac, Peja Stojakovic, Dejan Bodiroga gibi isimlerin sürüklediği Sırbistan, kadrosunda birçok önemli oyuncu barındırıyor.

Takımın saha içindeki yöneticisi Milos Teodosic'in başı çektiği basketbolcular arasında bu sezon Fenerbahçe Ülker'e transfer olan Bogdan Bogdanovic, yeni sezonda Anadolu Efes ile anlaşan NBA patentli pivot Nenad Krstic ve Fenerbahçe Ülker'in geçen sezon kadrosuna kattığı Nemanja Bjelica da yer alıyor.

Aslında Galatasaray Liv Hospital'ın CSKA Moskova'dan aldığı Vladimir Micov da büyük ihtimalle kupada oynayacaktı. Fakat koç Djordjevic, Yeni Zelanda'ya yenildikleri hazırlık maçında az süre alması nedeniyle kendisiyle tartışan Micov'u kadro dışı bıraktı.

Dünya Kupası geçmişi

Haberin Devamı

Yugoslavya'nın 1991'de dağılmasıyla 1994'teki turnuvaya katılmasına izin verilmeyen Sırbistan, Dünya Kupası'na daha önce 4 kez katıldı. Mücadele ettiği ilk şampiyona Yunanistan 1998 ve ardından düzenlenen ABD 2002'de üst üste 2 şampiyonluk kazanan Sırbistan, 2006'da 11. sırada kaldı.

Son olarak 2010'da Türkiye'de düzenlenen turnuvayı 4. sırada tamamlayan Avrupa ülkesi, dünya şampiyonlarında 33 maça çıktı. Sırbistan, bu maçlardan 23'ünü kazandı, 10'undan mağlubiyetle ayrıldı.

Sırbistan'ın dünya şampiyonaları geçmişi şöyle:

1998 - Şampiyon

2002 - Şampiyon

2006 - 11'inci

2010 - 4'üncü

Aday kadro

Oyun kurucu: Milos Teodosic (CSKA Moskova), Stefan Markovic (Unicaja Malaga)

Şutör gard: Bogdan Bogdanovic (Fenerbahçe Ülker), Stefan Jovic (Radnicki)

Forvet: Nemanja Bjelica (Fenerbahçe Ülker), Nikola Kalinic (Kızılyıldız), Marko Simonovic (Pau-Orthez)

Uzun forvet: Stefan Bircevic (Estudiantes), Luka Mitrovic (Kızılyıldız)

Pivot: Nenad Krstic (Anadolu Efes), Miroslav Raduljica (Milwaukee Bucks), Vladimir Stimac (Bayern Münih), Rasko Katic (serbest)

Haberin Devamı

Maç takvimi

30 Ağustos (TSİ: 16.30): Mısır-Sırbistan

31 Ağustos (TSİ: 16.30): Sırbistan-Fransa

1 Eylül (TSİ: 16.30): İran-Sırbistan

3 Eylül (TSİ: 19.00): Sırbistan-Brezilya

4 Eylül (TSİ: 23.00): Sırbistan-İspanya

Yazarlar