Dünya Kupası "Suarez'in psikanalitik tedaviye ihtiyacı var"

"Suarez'in psikanalitik tedaviye ihtiyacı var"

26.06.2014 - 10:52 | Son Güncellenme:

Spor Psikoloğu Yrd. Doç. Dr. Koruç, "Öfkelenmek son derece normal ancak kontrolsüz bir hale gelip saldırganlığa dönüşüyorsa bu bir problem. Freudçu yaklaşımda ısırmak, öldürme içgüdüsünün temel olgularından birisidir. Suarez'in psikanalitik tedaviye ihtiyacı var ve bu, uzun bir süreç gerektirir" dedi.

Suarezin psikanalitik tedaviye ihtiyacı var

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Spor Psikoloğu Yrd. Doç. Dr. Ziya Koruç, Uruguaylı futbolcu Luis Suarez'in psikanalitik tedaviye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Koruç, Suarez'in, 2014 FIFA Dünya Kupası D Grubu maçında, İtalyan rakibi Giorgio Chiellini'yi ısırmasıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, öfkelenmenin son derece normal olduğunu belirterek, "Öfke, kontrolsüz bir hale gelip saldırganlığa dönüşüyorsa bu bir problem" dedi.

Her insanın, içinde öfke ve kızgınlık barındırdığını ifade eden Koruç, "Önemli olan bu iki duyguyu kontrol etmek. Öfkeyi uygun yollarla ifade ediyorsanız problem yok. Saldırganlığa dönüştüğünde ise hem zarar verebiliyor hem de adli bir suç haline geliyor. Böyle bir durumda kişinin geçmiş yaşamında sindiremediği bazı durumlar olduğunu varsayabiliriz" diye konuştu.

Suarez'in davranışını, Psikanalitik Kuram'ın kurucusu ünlü nörolog Sigmund Freud'un yaklaşımına göre değerlendiren Koruç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Freudçu yaklaşımda ısırmak, öldürme içgüdüsünün temel olgularından birisidir. Bir insan elindeki nesneyi ısırma yoluyla parçalayarak yok ettiğinde saldırganlık içgüdüsünü ortadan kaldırmış olur, sakinleşir, gevşer ve rahatlar. Kişi kendini kontrol edemediğinde ısırıyorsa, öfkesini en ilkel şekilde dışa vurduğunu söyleyebiliriz. Burada öldürme içgüdüsünün kendiliğinden ortaya çıkışını görüyoruz."

Haberin Devamı

Suarez'in mutlaka bir uzmanla çalışması gerektiğini ve tedaviye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Koruç, "Suarez'in bu davranışının arkasında ne olduğu mutlaka bulunmalı. Psikanalitik tedaviye ihtiyacı var ve bu uzun bir süreç gerektirir. Böyle bir tedavi 3-5 yıl kadar süre alabilir" ifadelerini kullandı.