Süper Lig Süper Lig’de İtalyan modası! Pirlo, Balotelli, Montella

Süper Lig’de İtalyan modası! Pirlo, Balotelli, Montella

24.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

5 Ağustos’ta başlayacak Süper Lig öncesi İtalyan futboluna 2000’lerde damgasını vuran Andrea Pirlo ile Vincenzo Montella büyük ilgi uyandırıyor. İki genç hocanın kariyerlerindeki bu yeni dönemleri Çizme ve Avrupa’da da merak ediliyor.

Süper Lig’de İtalyan modası Pirlo, Balotelli, Montella

Süper Lig’de 2022-23 sezonunun başlamasına artık sayılı günler kaldı. 5 Ağustos’ta yapılacak santrayla heyecan kaldığı yerden devam edecek. 19 takımlı yeni sezonda iki özel teknik direktör dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İtalya futbolunun özellikle 2000’li yıllarına damga vuran iki önemli futbolcu; Andrea Pirlo ve Vincenzo Montella, teknik direktör olarak Süper Lig’de boy gösteriyor. Geçen sezonun ortasında Adana Demirspor’da görevi devralıp kısa sürede herkesin saygısını toplayan Montella ile bu sezon başında Karagümrük’ün flaş hamlesi olarak dikkat çeken Pirlo, en çok merak edilen iki isim.

Yıllarca İtalya Milli Takımı’nda forma giyen iki eski takım arkadaşı bu sezon Süper Lig’de rakip olacak. Aslında her iki takımın da hedefi Avrupa kupaları biletini almak. Hatta Adana Demirspor artık sahip olduğu güçlü taraftar potansiyeliyle bir adım daha ötesini istiyor, zirve mücadelesini düşlüyor. 

Farklı bir model

Karagümrük ise her ne kadar stat problemi yaşasa da son 2 sezonda yakaladıkları ritimle takdir topluyor. İki kulüp, İtalyan ekolüne doğru geçiş yaparak Süper Lig’de farklı bir modeli futbolseverlerin önüne sunuyor. İlk hocalık deneyimini Juventus’ta geçiren Pirlo ile Fiorentina, Sevilla, Milan gibi kulüpleri çalıştırmış Montella, kendilerine has stilleriyle öne çıkan hocalar. Montella geçen sezon Adana Demirspor’u 4-3-3 ile 4-2-3-1 arası giden bir formasyonda oynattı. Top kendilerindeyken 3’lü hücum hattı sürekli hareket halindeydi. Andrea Pirlo ise Juventus günlerinden de bilinen ve Karagümrük’le hazırlık maçlarında denediği 4-1-4-1 ile 3-4-2-1 arasında gidip geliyor. Pirlo daha çok rakibe göre formasyon belirliyor. Milan’da 10 yıl, Juventus’ta 5 yıl oynayan Pirlo ile Roma’da Totti gibi bir efsane ile 10 yıl yan yana top koşturan Montella’nın Süper Lig’e katacağı vizyon ve tanıtım şimdiden heyecan yaratıyor.

Haberin Devamı

14. haftada karşılaşacaklar

Montella ve Pirlo, yıllarca İtalya Serie A’da futbolcu olarak karşılaştılar. Roma ile özdeşleşen Montella ve Milan’da 10 yıl oynayan Pirlo, defalarca kez sahada rakip oldu. İtalya Milli Takımı’nda takım arkadaşı olsalar da Serie A’da zirve yarışında hep rakiplerdi. Bu rekabet bu kez hoca olarak Türkiye’ye taşınıyor. İkili yepyeni bir dönemin kapılarını açıyor. Pirlo’lu Karagümrük ve Montella’lı Adana Demirspor ilk kez 14. haftada karşı karşıya gelecek.

Haberin Devamı

Balotelli kendini buldu
Süper Lig’de sadece İtalyan hocalar Pirlo ve Montella değil, önemli bir futbol yıldızı daha öne çıkıyor. Kariyeri düşüşteyken Adana Demirspor’a gelen Mario Balotelli performansıyla adını yeniden herkese hatırlatıyor.

Avrupa futbolunun asi çocuğu olarak bilinen Mario Balotelli, düşüşe geçen kariyerini Süper Lig’de Adana Demirspor’la tekrar düzeltti. Yeniden adını İtalya’da ve Avrupa’da duyurmaya başlayan Balotelli, 2021-22 sezonunda hiç de fena olmayan bir performansa imza attı. 33 resmi maçta 19 gol atıp, 6 asist yapan 31 yaşındaki futbolcu, yeniden İtalya Milli Takımı’nın geniş kadrosuna seçildi. Kariyerinde Inter, Manchester City, Milan ve Marsilya gibi önemli kulüpler olan, EURO 2012’de İtalya Milli Takımıyla adından söz ettiren, saha içindeki eşsiz yeteneği kadar saha dışında da olaylarıyla konuşulan Balotelli, Adana’yı çok sevdi.

Başta Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak olmak üzere kulüpte herkesle iyi bir iletişim yakalayan ünlü yıldız, Vincenzo Montella’nın takımın başına geçmesiyle daha da rahatladı.

Haberin Devamı

İlk isim Giunti
Federico Giunti, Süper Lig tarihinin ilk İtalyan futbolcusu olarak tarihe geçti. Giunti, 2002-03 sezonunda Beşiktaş’ın şampiyon olan 100. yıl kadrosunda yer aldı. 2002-03 sezonunun devre arasında Brescia’dan kiralanan ünlü orta saha, 2004 yılında ayrılmıştı.

Guiseppe Meazza’dan, Mancini’ye
Türk futbolunda birçok ünlü İtalyan teknik direktör görev yaptı. Bu konuda Beşiktaş bir adım öne çıkıyor. Siyah-beyazlılar, 1947 yılında İtalya efsanesi Guiseppe Meazza’yı takımın başına getirmişti.1953 yılında Beşiktaş, Giuseppe Meazza’dan sonra ikinci İtalyan hoca olarak Sandro Puppo ile anlaşmıştı. Beşiktaş, 1957-58 sezonunda ise Leandro Remondini’ye görev verip şampiyonluk yaşadı. Aynı Remondini bir sene sonra Galatasaray’da da çalıştı. Beşiktaş dördüncü İtalyan hocasını 2000 yılında buldu, Nevio Scala takımın başına geçti. Galatasaray’da ise 2013 ve 2014 yılarında arka arkaya Roberto Mancini ve Cesare Prandelli isimleri öne çıktı. Alanyaspor ve Karagümrük’te görev yapan Francesco Farioli ise en genç hocalar arasına adını yazdırdı. Bu sezon ise Süper Lig’de Andrea Pirlo ve Vincento Montella ile yeni bir döneme adım atılıyor.

Haberin Devamı

Hem Pedro, hem Zeman
Fenerbahçe tarihinde ise İtalyan asıllı futbolcu ve teknik direktör yok. Ancak daha sonradan İtalya vatandaşlığına geçmiş iki isim var. Birincisi 1999-00 sezonunda takımı çalıştıran Çek asıllı İtalyan antrenör Zdenek Zeman, bir diğeri de henüz bu sezon takıma katılan Brezilyalı asıllı futbolcu Joao Pedro. Pedro eşi sayesinde İtalyan vatandaşlığına geçmiş bir isim.

Cerci sürprizi

Süper Lig’de forma giyen İtalyan yıldızlar arasında en fazla dikkat çeken isim Alessio Cerci olmuştu. 2018-19 sezonunda Ankaragücü tarafından transfer edilen Cerci, sadece 16 maça çıksa da 5 gol 2 asistle oynamıştı. Cerci kariyeri boyunca Roma, Atletico Madrid ve Milan gibi dev takımlarda yer almıştı. 

Çizme’den gelenler
Federico Giunti (Beşiktaş) Matteo Ferrari (Beşiktaş) Morgan De Sanctis (Galatasaray) Stefano Okaka (Başakşehir) Alessio Cerci (Ankaragücü) Federico Macheda (Ankaragücü) Davide Petrucci (Çaykur Rizespor) Simone Scuffet (Kasımpaşa) Andrea Bertolacci (Karagümrük, Kayseri) Stefano Napoleoni (Başakşehir, Göztepe) Mario Balotelli (Adana Demirspor) Emiliano Viviano (Karagümrük) Fabio Borini (Karagümrük) Davide Biraschi (Karagümrük) Matteo Ricci (Karagümrük)

Capello ve Lippi

İtalya Milli Takımı ve Roma’ya futbolcu olarak önemli hizmetler sunan Vincenzo Montella’nın etkilendiği isimler de yine ülkesinden oldu. Hocalık kariyerini şekillendirirken Fabio Capello ve Marcelo Lippi gibi iki büyük İtalyan teknik direktör Montella’yı etkiledi.

Adana Demirspor, Roma’daVincenzo Montella’nın etkisiyle Adana Demirspor da İtalyan futboluna çok yaklaştı. Hatta sezon öncesi kampı bu sezon İtalya’da Roma şehrinde gerçekleşiyor. Teknik direktör Montella’nın evinde hazırlıklarını yapan Adana ekibi, futbolseverlerin de ilgi odağı oldu. Birçok Romalı taraftar başta Montella ve Balotelli olmak üzere Adana Demirsporlu futbolcularla fotoğraf çektirip, ilgilendi.

Karagümrük ekolü
Teknik direktör Andrea Pirlo’yu takımın başına getiren Karagümrük aslında Süper Lig’e yükseldiği 2020-21 sezonundan bu yana İtalyan futboluna yakın duruyor.Hem oyuncu transferleri hem de daha önce teknik direktörlük koltuğuna Francesco Farioli’nin getirilmesiyle İstanbul ekibi zaten Çizme futboluyla iç içeydi. Pirlo hamlesiyle bu plan devam etti. Öte yandan son 2 yılda başta kaleci Viviano olmak üzere Borini, Bertolacci, Biraschi ve Ricci transferleriyle kadroda da çok sayıda İtalyan futbolcu forma giydi.

Cruyff hayranlığı

Andrea Pirlo’nun teknik direktörlük kariyerinde hiç kuşkusuz Barcelona, Ajax ve Hollanda Milli Takımı efsanesi Johan Cruyff’un büyük etkisi var.Futbolculuğunda sırf Cruyff hayranlığı sebebiyle Barcelona’da oynamak isteyen ancak bir türlü bu hedefine ulaşamayan Pirlo, hocalık kariyerinde ise hayranı olduğu ismin futbol stilini benimsiyor. Pirlo’nun idealinde topa sürekli sahip olan, tek paslarla ilerleyen ve hızlı oynayan bir takım var.