Diğer Tankut Turnaoğlu: Biz her alanda eşit görüyoruz!

Tankut Turnaoğlu: Biz her alanda eşit görüyoruz!

31.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

P&G, 'Yıldız Anneler' projesi kapsamında 10 paralimpik sporcumuz ve annesini de desteklediğini açıkladı. ‘Her alanda eşit görüyoruz’ misyonuyla hareket ettiklerini belirten P&G Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Turnaoğlu, “Bunu kadın-erkek eşitliği olarak ele almıyoruz. Fiziksel engeli olan sporcuların da desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Tankut Turnaoğlu: Biz her alanda eşit görüyoruz

Türk sporuna sayısız projeleri ve sponsorluklarıyla büyük bir destek veren P&G Türkiye yeni bir işbirliğine daha imza attı. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ile yapılan anlaşmayla ‘Yıldız Anneler’ projesini hayata geçiren ve Paris Paralimpik Oyunları’nda 10 sporcumuzun annesini de destekleyen P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu hem bu anlamlı hamleyi değerlendirdi, hem de spor ve sporcunun yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

- Yıldız Anneler projesinden bahsedebilir misiniz? Hangi ihtiyaçları hedeflemekte ve hangi toplumsal sorunlara çözüm getirmeyi amaçlamaktadır?

"Biz P&G olarak sadece ürünlerimizle değil sosyal sorumluluk çalışmalarımızla en önemli önceliğimiz, yaşamlara dokunmak ve hayatları iyileştirmek. Kurumsal vatandaşlık kavramıyla ele aldığımız ve topluma katkı sunan projeler geliştirdiğimiz üç önemli alandan biri spor. Beden ve ruh sağlığını iyileştiren sporun birleştirici gücüne de inanıyoruz. 2012 yılından bu yana Olimpiyat sponsoru olarak dünyada en büyük 12 sponsordan biriyiz. 12 yıl önce P&G’nin olimpiyat sponsoru olmasının ardından, olimpik branşlara ilginin düşüklüğü ve spor yapmanın yaygın bir alışkanlık olmamasından dolayı ülkemizde farklı bir yol izlemeye karar verdik. Çünkü biliyoruz ki gelişmişlik düzeyi ile spor yapma düzeyinin yüksek olması arasında organik bir bağ var. Bu nedenle Türkiye’de daha fazla çocuğun düzenli spor yapmasını sağlamak ve böylece hem daha özgüvenli, sosyal, başarılı ve sağlıklı bireyler yetiştirmek hem de olimpiyatlarda başarılarımızı artırmayı hedef seçtik.
Çocukların spora çok küçük yaşta başlaması gerekir. Küçük çocuğun en yakınında ise annesi var. Bu nedenle bir program yapalım, bunu da spor kültürünü yaymak için her sene kullanalım istedik. Annelerin çocukların sosyal gelişimine daha fazla emek verdiğinden yola çıkarak, hedefe annelere rehberlik ederek ulaşılmasına karar verdik.

Haberin Devamı

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile bir araya gelerek, projenin yol haritasını belirlemek amacıyla önce "Türkiye’nin Spor Kültürü" araştırmasını yaptık. Bu araştırma sonucu biz 10 çocuktan sadece 2’sinin düzenli spor yaptığını ve ‘spor’ denince akla büyük oranda futbolun geldiğini gördük. Sonuçlar, aileler, özellikle de anneler çocuklarını sağlıklı yaşam ve spora yönlendirme konusunda istekli olsa da bilgi, teşvik ve desteğe ihtiyaçları olduğunu da gösteriyordu. Tüm bu ihtiyaçlar konusunda destek sağlamak ve çocukların erken yaşta sporla tanışmasını, sadece gözönünde olan birkaç spor dalıyla değil farklı spor branşlarıyla da ilgilenmelerini, sporu hayatlarının bir parçası haline getirmelerine katkı vermek amacıyla anneleri bilinçlendirmek üzere bir program başlattık."

Haberin Devamı

- 10. yılını geride bırakan proje dahilinde P&G olarak bugüne kadar neler yaptınız ve gelecek planlarınız nasıl?

"Bundan tam 10 yıl önce, 2014 yılında yine Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile birlikte başlattığımız projemizle ilk etapta anneleri bilinçlendirmeye odaklandık. Gerçekleştirdiğimiz seminerlerle de 24 binden fazla anneye ulaştık ve onları, çocuklarını nasıl ‘doğru spora’ yönlendirebilecekleri konusunda bilinçlendirmeye çalıştık. Ayrıca okullara şu ana kadar 300 binden fazla spor ekipmanı bağışı sağladık.Çocukları, olimpiyatlarda mücadele eden annelerimizi de yine 2014 yılında desteklemeye başladık. 2020’de ‘Umutla Tokyo’ya’ dedik ve desteklediğimiz 14’ü kadın 29 sporcu Tokyo’ya gitti. Ne mutlu ki Olimpiyat Oyunları’nda ülke olarak toplamda 13 madalya kazanırken, bunlardan 8’i ‘P&G olarak desteklediğimiz sporculardı. Mete Gazoz ve Busenaz Sürmeneli kazandıkları altın madalya ile tüm ülkemizi gururlandırdı. Eray Şamdan ve Buse Naz Çakıroğlu, gümüş madalya ile Tokyo’dan döndü. Hatice Kübra İlgün, Taha Akgül, Yasemin Adar ve Uğur Aktaş ise bronz madalya kazanarak başarılara imza attı. Bu yıl ise Paris 2024 yolunda, 37 sporcumuza ve annesine destek veriyoruz. Projemizi Paralimpik Oyunları da kapsayacak şekilde genişlettik ve 10 paralimpik milli sporcumuzun yanında annelerini de desteklemeye başladık. Bu açılımla birlikte adını da “Yıldız Anneler” olarak yenilediğimiz projemizle 47 sporcumuzun ve annesinin yanındayız."

Haberin Devamı

- 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na kısa bir süre kaldı. Ardından da Paralimpik Olimpiyatlar başlayacak. P&G’nin olimpik sporcuları destekleme ve sponsorluk yapma motivasyonu nedir?

"Biz her alanda ‘Eşit Görüyoruz’ misyonuyla hareket eden şirketiz. Bu yaklaşımımızı sporda da benimsiyor, bunu sadece kadın-erkek eşitliği olarak ele almıyor, fiziksel olarak engeli olan sporcuların da desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. İşte bu nedenle 2024 Paris Olimpiyatları’na yönelik desteklerimizi, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) ile el ele vererek genişlettik. Sporun iyileştirici ve birleştirici gücüne inanıyoruz, bu nedenle spor kültürünü geliştirmeye ve bilinirliği geride kalmış branşların da tanıtılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. 

Haberin Devamı

Desteklenecek paralimpik sporcuları belirlerken branş çeşitliliğini ve kadın-erkek dengesini göz önünde bulundurduk. ‘Yıldız Anneler’ programı altında sporda eşitliğe ve kapsayıcılığa katkıda bulunmak amacıyla TMPK ile yaptığımız iş birliğiyle golbol, judo, masa tenisi, okçuluk, tekvando ve yüzme branşlarında 5’i kadın 5’i erkek olmak üzere 10 paralimpik sporcumuzu ve annesini destekliyoruz.

Ülkemizin adını paralimpik oyunlarında duyuracak Para Yüzme’de Sevilay Öztürk ve Koral Berkin Kutlu, Tekerlekli Sandalye Masa Tenisi’nde Abdullah Öztürk ve Kübra Korkut, Para Okçuluk’ta Öznur Cüre ve Bahattin Hekimoğlu, Para Tekvando’da Mahmut Bozteke, Para Judo’da Recep Çiftçi, Golbol Milli Takım Kaptanı Sevda Altunoluk ve Sevtap Altunoluk’a destek olmaktan gurur duyuyoruz."

"DESTEK HEPİMİZİ MUTLU ETTİ"

TMPK Başkanı Dr. Av. Murat Aksu, sporu her zaman destekleyen P&G’nin en önemli projelerinden biri de 'Yıldız Anneler' olduğunu dile getirdi, "Kahraman sporcularımıza ilham veren yıldız annelerimizin elinden tutan bu projeyi çok önemsiyoruz" dedi.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) Başkanı Dr. Av. Murat Aksu, bu önemli ve anlamlı proje için duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

- P&G Türkiye’nin büyük ses getiren 'Yıldız Anneler Projesi'yle ilgili düşünceniz nedir?

"Sporun gücüne bu kadar çok inanan ve spor kültürünün ülkemizde yaygınlaşması için çalışan bir şirket olan P&G Türkiye ile Paralimpik Oyunlar kapsamında böyle bir iş birliği yapmak, bizim için gurur verici... 2024 Paris Olimpik ve Paralimpik Oyunları yolunda 10 paralimpik sporcumuza verilen bu destek, bizi ve sporcularımızı çok mutlu etti.

P&G Türkiye’nin ülkemizde spora katkı konusunda eşitlikçi yaklaşımıyla hayata geçirdiği en önemli projelerinden birisi de ‘Yıldız Anneler’ projesi. Kahraman sporcuların ardında, onlara ilham veren yıldız annelerimiz var. Bunu görerek yıldız annelerimizi ortaya çıkaran ve spor yaparken çocuklarının yanından ayrılmayan annelerin elinden tutan bu projeyi çok önemsiyoruz. Projeyi, bütün annelerin kıymetinin bilinmesi ve anlaşılması açısından çok değerli buluyoruz."

Tankut Turnaoğlu: Biz her alanda eşit görüyoruz

- Golbol Kadın Milli Takımı’yla ilgili neler söyleyebilirsiniz? Oldukça başarılı sonuçlara imza attılar. Paris Paralimpik Oyunları’nda da aynı başarılı sonuçları görebilecek miyiz?

"Türkiye olarak dünyanın en iyi golbol milli takımına sahibiz. Dünya ve Avrupa Şampiyonu kızlarımız, Rio 2016 ve Tokyo 2020 Paralimpik Oyunlarındaki şampiyonluklarıyla bu alandaki yeteneklerini ve başarılarını kanıtladılar. Gerçekten çok başarılı ve kendine güvenen bir takımımız var.
Şimdi ise sırada Paris Paralimpik Oyunları’nda şampiyonluğu elde edeceklerine ve 3’te 3 yapacaklarına inancımız sonsuz. Ayrıca, Genç Kadın Golbol Milli Takımımızın da geçtiğimiz yıl Dünya Şampiyonu olduğunu hatırlatmak isterim. Ablalarının bu başarılarının alttan gelen sporcularımıza da ışık tutması bizleri gururlandırıyor. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi olarak biz de Golbol’ü yaygınlaştırmak ve Türkiye’nin takım sporlarında ilk ve tek Avrupa, Dünya ve Paralimpik Oyunlar şampiyonu takımını dünyaya da örnek takımlarından birisi haline getirmek için çalışıyoruz.Ancak bu elbette tek başına komitemizin başarabileceği bir konu değil. P&G Türkiye gibi sporcularımızı destekleyen paydaşlarımız, takımımızın arkasında duran sponsorlarımız, kurumlarımız, devletimiz, kulüplerimiz ile bir bütün olarak bunu hep birlikte başarabiliriz."

"SPORCULARIMIZIN BAŞARILI OLACAĞINDAN EMİNİZ"

- P&G sponsorluğundaki sporcuların 2024 Paris Olimpiyatları’na hazırlık süreci nasıl geçiyor? Marka olarak nasıl dönüşler bekliyorsunuz?

"Olimpiyatlara artık çok kısa bir süre kaldı. Her geçen gün heyecanımız artıyor tabii ki... Sporcularımızda bu heyecan ile birlikte azmin ve inancın da aynı şekilde arttığını görebiliyoruz. Çok sıkı bir çalışma temposu içerisindeler. Gün içerisinde çok uzun saatler boyunca antrenmanlarına devam ediyorlar ve bu süreçte elbette anneleri de onları yalnız bırakmıyor. Tokyo Olimpiyatları’nda gümüş ve bronz madalya kazanan sporcularımızın bu yılki hedefi altın madalyanın sahibi olmak.

Elbette sadece onlar değil tüm sporcularımız olimpiyatlarda çok iyi dereceler ve başarılar elde edip bayrağımızı göndere çektirtme konusunda çok kararlılar. Tokyo Olimpiyatları’ndan 8 madalya ile dönen ‘Yıldız Anneler’ programı sporcularımız, bu yıl desteklediğimiz paralimpik oyuncularımız ile birlikte inanıyoruz ki daha fazla madalya ile ülkemize dönecek. Sporun verdiği güçle, azmin karşısında hiçbir engelin duramayacağını ortaya koyan tüm sporcularımızın, paralimpik oyunlarda çok güzel başarılara imza atacaklarına eminiz."

Tankut Turnaoğlu: Biz her alanda eşit görüyoruz

"ANNELERİMİZİN ÇABASI YADSINAMAZ"

Kadın Milli Takımı’nın başarılı sporcuları Sevda ile Sevtap Altunoluk ve anne Sevgi Altınoluk da proje ile ilgili duygularını diye getirdi...

SEVDA ALTUNOLUK: "Yıldız Anneler projesi, annelerin ve sporcuların potansiyelini ortaya çıkarırken, annelerin çocuklarını spora doğru bir şekilde nasıl yönlendirecekleri ve bu yolda nasıl ilerleyecekleri konusunda farkındalık yaratma olanağı sağlıyor. Ben de bu yolda yürürken annemin her zaman beni desteklemesi zorluklarla başa çıkmamda büyük rol oynadı. Annelerin ve sporcuların bir bütün olarak düşünülmesi ve bu projenin bir parçası olmasından büyük mutluluk duyuyorum."

SEVTAP ALTUNOLUK: "Paris 2024 Paralimpik Oyunları yolunda bu destek, bizim için çok değerli. Bize ve annelerimize verilen bu destekle birlikte Paralimpik Oyunlarda başarılı olmak için çok çalışıyoruz. Biz her ne kadar kendimizi motive etmek için çabalasak da tüm serüven boyunca annelerimizin çabası ve fedakarlığı yadsınamaz. Türkiye’yi alacağımız madalyalarla yine mutlu etmek istiyoruz."

ANNE SEVGİ ALTUNOLUK: "Bu proje içinde olmaktan çok mutluyum. Umuyorum ki elde edilecek başarılar, alınacak madalyalar nice çocuğumuza, gencimize örnek olur, ilham olur ve sporla daha yakından ilgilenen, daha sağlıklı ve eşit olanaklara sahip yeni nesiller yaratabiliriz."

Tankut Turnaoğlu: Biz her alanda eşit görüyoruz