Yaz Olimpiyatları Tokyo 2020'de taraftar yok, ses yok

Tokyo 2020'de taraftar yok, ses yok

20.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tokyo Olimpiyatlarına sayılı günler kala oyunlar tarihinde en çok sporcunun katıldığı organizasyon 2016 Rio oldu. 2020 Tokyo Olimpiyatları seyircisiz oyunlarıyla farklı bir organizasyon olarak kayıtlara geçecek.

Tokyo 2020de taraftar yok, ses yok

2020 Tokyo Olimpiyatları seyircisiz oyunlarıyla farklı bir organizasyon olarak kayıtlara geçecek. NBC’den deneyimli isim Molly Solomon da bu konuya değiniyor.
10. Olimpiyat oyunlarında görev alacak Molly Solomon kendilerini farklı bir deneyimin beklediğini savunuyor. Özellikle televizyon yayıncılığı için ilginç anların oluşabileceğini kaydeden Molly Solomon şunları aktarıyor:
“Japonya’da taraftarların olması ısrarla istenmiyor. Japonya’da hükümet seyirciye yer vermeyecek. Elbette taraftarların olması istenen bir durum. Kendi sporcuları için, ülkelerinin desteği için. Taraftarsız oyunlarda sporcuların reaksiyonları daha yakından göreceğiz. Aralarındaki konuşmalar, anlık tepkileri net olarak duyulacak. Bu da bize yeni bir tecrübe olacak. Takım sporlarındaki maçlarda daha önce duymadığımız sesler duyacağız. Bazı spor dallarında da sporcular ile antrenörleri arasındaki konuşmaları da duyacağız.”

Haberin Devamı

En çok katılım 2016 Rio’da oldu
Tokyo Olimpiyatlarına sayılı günler kala oyunlar tarihinde en çok sporcunun katıldığı organizasyon 2016 Rio oldu. Organizasyona toplam 11 bin 238 sporcu katıldı. 2016 Rio Olimpiyat Oyunları, katılımcı sayısıyla 2008 Pekin’i de geride bıraktı. Pekin’deki oyunlarda 10 bin 942 sporcu yer almıştı. Rio en çok kadın sporcunun katıldığı organizasyon da oldu. Brezilya’daki oyunlarda 6 bin 178 erkek sporcu mücadele ederken, 5 bin 60 da kadın sporcu yarıştı.

‘Herkes kendi içinde’
Tokyo Olimpiyatları için hem sporcular hem de gazeteciler başta olmak üzere görevliler belli sınırlar içinde serbestler. Koronavirüs kısıtlamaları, Tokyo’daki OHAL durumu ve engeller nedeniyle insanların birbirine teması sıfırlanıyor. Oliver Halt bu konu hakkında da bilgi verirken özellikle Tokyo’daki yerel halkın oyunlarla iletişimi en az seviyede oluyor.

Haberin Devamı

Zika’dan sonra Kovid-19 darbesi
Dünyanın en önemli spor organizasyonu olimpiyatlar bir kez daha virüs tehdidi altında yapılacak. 2016 Rio Olimpiyatları’na Zika virüsü damga vururken, Tokyo 2020 ise yeni tip koronavirüs gölgesinde düzenlenecek.
Moskova 1980 ve Los Angeles 1984’te boykot tartışmaları, Münih 1972’de terör saldırısı, Montreal 1976’da Afrika boykotu vardı. 1896’dan beri düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları’ndan sadece 3’ü iki dünya savaşı zamanında (1916, 1940, 1944) yapılamadı.
Rio 2016’da Zika virüsü olimpiyatların kabusu olurken Tokyo 2020’de Kovid-19, ertelemeye neden oldu. Tarihinde salgın hastalık sebebiyle ilk kez ertelenme yaşayan olimpiyatlar, 23 Temmuz’da Tokyo’da olağanüstü önlemler altına başlayacak.

Bazı ülkelere ek tedbirler
Japonya hükümeti, Kovid-19’un yeni varyantlarının görüldüğü Hindistan başta olmak üzere, 11 ülkenin sporcu kafilesine ilave tedbirler uygulayacak. Bu ülkelerin sporcu ve kafile mensuplarına, Japonya’ya gelmeden önceki bir hafta içinde her gün test olma zorunluluğu getirildi. Söz konusu ülke kafilelerinin, Japonya’ya geldikten sonra 3 gün diğer kafilelerle temasta bulunmaları da yasaklandı.

Haberin Devamı

Kortlar boşaldı
2020 Tokyo Olimpiyatları’nda yer alamayacak tenisçiler arasına, Kovid-19’a yakalanan ABD’li genç yetenek Coco Gauff da katıldı. Tek erkeklerde İsviçreli Roger Federer, İspanyol Rafae Nadal, İtalyan Matteo Berrettini ve Büyük Britanyalı Daniel Evans, tek kadınlarda ABD’li Serena Williams, Rumen Simona Halep, Alman Angelique Kerber ve Büyük Britanyalı Johanna Konta, Tokyo 2020’ye katılamayacağını önceden duyurmuştu.