Tolga Kuru

Tolga Kuru

tkuru@hotmail.com

Tüm Yazıları

26.HAFTA

Hatırlarsanız yaklaşık 1 ay önce yine bu satırlardan Ballon d’Or ödülü ile ilgili bir yazı yazmıştım. Daha doğrusu Ligue 1’in en iyi oyuncusu Ibrahimovic’in de katıldığı ödül töreni ve bu sezonla ilgili tahminimi panorama yazısıyla birleştirmiştim. Geçen zaman tahminin gerçekleşmeye başladığını gösterdi.

Zlatan Ibrahimovic futbol tarihinin en sıra dışı adamlarından biri. Attığı goller -bir çırpıda Ajax formasıyla tüm takımı çalımlayıp attığı gollü, İsveç Milli takımıyla Puşkaş ödülü kazandığı golü, kendine has topuk gollerini, ceza sahası dışından inanılmaz sert gollerini sayabiliriz- saha içinde yaptıkları, saha dışında yaptıkları, saç stilleri, verdiği demeçleri, röportajları…vs saymakla bitmez değişik yönü var. Paralel olarak gerçekten de çok iyi bir oyuncu. Komple futbolcu. Kafayla gol atar, yeri gelir asist yapar, serbest vuruş kullanır, orta yapar, oyunu yönlendirir, lider özelliği var, her çeşit golü atabilir. İşte tüm bu özellikleri bünyeniz barındırınca insanda ister istemez ben en iyi oyuncuyum, en önde olmayım, hep ben konuşulmalıyım hisleri oluşuyor. Ocak ayında yapılan Ballon d’Or ödülünde hem Puşkaş yılın golü ödülü için hem de yılın takımı üyesi olduğu için yer alan Ibrahimovic farkındaydı: burada en büyük ilgiyi altın top ödülünü alacak oyuncuya gösteriliyor, diğerleri çokta önemli değil. Ödülün adayları ise Messi, Cristiano Ronaldo ve Ribery’di. Geri planda kaldığını hissetmiştir Ibrahimovic. Bu sezonda burada aday olabilmek için çok çalışıyor. Hafta içi Leverkusen’e iki gol atan Ibrahimovic, bu haftada Toulouse filelerine 3 gol bıraktı. 2014 yılı iki ayı geride kalırken şimdiden Ibrahimovic 14 gole ulaştı. RakiplerindenMessi 12 gol, C.Ronaldo 7 gol attı.

Haberin Devamı

Ibrahimovic sezon sonuna kadar bu çizgisinde devam edecektir. Tıpkı sadece kendileri ve birbirleri ile yarışan Messi ve C.Ronaldo gibi 1 gol attıysa 2.gol için, iki gol attıysa 3.gol için yada bir asist için ama hep ileri gitmek için uğraşacaktır. PSG lig şampiyonluğunun en büyük adayı çok büyük ihtimalle de ipi göğüsleyecektir ama B.Leverkusen ilk maçı gösterdi ki Şampiyonlar Ligi içinde önemli adaylardan biri PSG. Dünya kupası trenini kaçıran Ibrahimovic, bu kupada çok istekli olacaktır. Hali hazırda 10 golle en golcü oyuncu.

Haberin Devamı

PSG ve Monaco maçlarını kazanırken 3.sıra için en önemli maç Lille-Lyon maçıydı. Mücadelenin üst düzey olduğu maç golsüz bitti ve Bastia deplasmanında kazanan Saint-Etienne ile sahasında Lorient’i 1-0 geçen Marsilya yukarıya iyice yaklaştı. İlk iki sıra aşağı yukarı belli oldu ancak 3.sıra için 4 kuvvetli aday var. Ligin dibi ise kaynamaya devam ediyor. Evian, Valenciennes, Sochaux ve Ajaccio sıkıntılı. Yatabare’nin son dakika golüyle 3 puan alan Guingamp bir parça da olsa paçayı kurtardı. Hiç ışık vermeyen Ajaccio düşen ilk takım olacak gibi ama diğer iki takımı kalan 12 hafta gösterecek.

Ligue 1’de 26.hafta geride kalırken Zlatan Ibrahimovic 22 golle gol krallığı sıralamasında ilk sırada, James Rodriguez ve Zlatan Ibrahimovic 9’ar asist ile en çok gol pası veren oyuncular sıralamasında ilk basamakta yer alıyorlar.

Haberin Devamı

HAFTANIN KARMASI

(4-3-3)

A.Lopes (Lyon)

--

J.Pereira (Guingamp)

N.N’Koulou (Marsilya)

M.Bayal Sall (Saint-Etienne)

L.Kurzawa (Lille)

--

P.Oniangue (Reims)

A.Konradsen (Rennes)

R.Cabella (Montpellier)

--

W.Ben Yedder (Toulouse)

Z.Ibrahimovic (PSG)

M.Waris (Valenciennes)

HAFTANIN TAKIMI

Rennes

Kadro kalitesi ve lig deneyimi nedeniyle sezonun en büyük hayal kırıklığı Rennes takımıydı. Devre arasında Toivonen, Grosicki gibi hamlelerle ön tarafı güçlendiren Rennes, Şubat başından beri iyi oynuyor. Çıkış maçı aksi yönde ilerleyen Nantes karşısında oldu. Grosicki 1 asist, Toivonen 1 gol atarken Rennes iyi oyunla farklı kazandı.

HAFTANIN YILDIZI

Layvin Kurzawa (Monaco)

Toulouse maçında hat-trick yapan Ibrahimovic’i artık sıralama dışı bırakırsak haftanın oyuncusu Kurzawa oldu. Monaco sahasında Reims karşısında belki de galibiyetten fazlasını kazandı. Falcao’nun sakatlığı sonrası zorlanan Monaco, galibiyet golünü sol bek Kurzawa ile buldu. Kurzawa, 2010-2011 sezonunda Fenerbahçeli Andre Santos’un Gaziantepspor’a attığı gollün nerdeyse aynısı kaydetti. Atılış ve pozisyon bakımından birbirine çok benzeyen goller, aynı zamanda maçların son anlarında gelmiş ve kritik galibiyetler getirmişti. Monaco son dakikada Kurzawa’nın golüyle hem liderle puan farkını korudu hem de 3.sıradaki Lille’in puan kaybı ile 2.sırayı sağlamlaştırdı.

HAFTANIN GOLÜ

Sebastien Corchia (Sochaux)

Sochaux son haftalarda galibiyetler yada puanlar alırken goller genelde defans ve orta saha oyuncularından geldi. Valenciennes ile final gibi bir maça çıkan Sochaux’da ilk golü sağ kanat oyuncusu Corchia attı. Yaklaşık 30 metreden harika bir frikik kullanan Corchia köşeden golü atmayı başardı.