Trabzonspor Trabzonspor - Beşiktaş maçı sonrası eski hakem açıkladı: Ciddi sıkıntı var, kabul edilemez!

Trabzonspor - Beşiktaş maçı sonrası eski hakem açıkladı: Ciddi sıkıntı var, kabul edilemez!

17.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Spor Toto Süper Lig'in 29'uncu haftasında Trabzonspor, Beşiktaş ile karşı karşıya geldi. Mücadelede Volkan Bayarslan görev aldı. Trabzonspor - Beşiktaş maçının tartışmalı kararlarını eski hakemler değerlendirdi.

Trabzonspor - Beşiktaş maçı sonrası eski hakem açıkladı: Ciddi sıkıntı var, kabul edilemez

Trabzonspor, Spor Toto Süper Lig'in 29'uncu haftasında Beşiktaş'ı konuk etti. Dev maçta Volkan Bayarslan düdük çaldı. Volkan Bayarslan'ın yardımcılıklarını Serkan Olguncan ile Erdem Bayık üstlenecek. Trabzonspor - Beşiktaş karşılaşmasında VAR'da Mete Kalkavan, AVAR'da ise Zorbay Küçük görev aldı.

Haberin Devamı

Volkan Bayarslan'ın VAR müdahalesi sonrası Onur Bulut'a çıkardığı sarı kart tartışmaları beraberinde getirdi.

Heyecan dolu karşılaşmanın tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında değerlendirdi. beIN Trio'da Seçim Demirel, Bülent Yıldırım ve Deniz Çoban, tartışmalı kararlar hakkında konuştu.

İşte Trabzonspor - Beşiktaş maçındaki tartışmalı kararlar hakkında yapılan yorumlar...

Haberin Devamı

"Romain Saiss'a gösterilen sarı kart doğru mu?"

Bülent Yıldırım: Ben bu sarı kartı doğru bulmadığımı baştan ifade edeyim. Kontrolsüz bir geliş değil, top oynama alanında. Belki de o topun kendisine çarpmış olmasının etkisiyle hakem böyle bir teveccühte bulundu. Burada faul verebilirsiniz, küçük de olsa bir temas var. Ama kontrolsüz hiçbir hamle göremiyorum. Topla Saiss oynuyor gibi görünüyor. Sahada bunu en iyi hakem görmüştür. Gereksiz bir sarı kart oldu. Kimin oynadığı burada kararı değiştirmiyor. Sadece faul vermesi yeterliydi, sarı kart ağır oldu.

Haberin Devamı

Seçim Demirel: Pozisyona çok yakın. Bence biraz da onu yanıltan o oldu. Top da kendisine çarptı o anda. Beşiktaşlı oyuncu sadece topla oynamak istiyor ve arkadan ayağını uzattı. Herhangi bir tabanla müdahale yok, ayağa müdahale yok, kontrolsüz hiçbir hareket yok. Sarı kartı ben de doğru bulmadım.

Deniz Çoban: Gerçekten öyle bir kontrolsüzlük ben de görmüyorum. Bu maçta konuşacağımız bir bölüm var 60'ıncı dakikaya doğru. Öyle bir durum bu dakikada gerçekleşiyor olsa da, hakem taktik amaçlı gösterse bir şey değil. Oyuncular iyi niyetli, oyunu bozmuyorlar, hakemle uğraşmıyorlar. Böyle bir maçta iş açabilir başına. Bu oyuncu sonra bir sarı kartla atılsa, ben hep sezon başından beri örnek veriyorum.

Haberin Devamı

Trabzonspor - Beşiktaş maçı sonrası eski hakem açıkladı: Ciddi sıkıntı var, kabul edilemez

"Aboubakar'ın topa elle müdahalesi var mı, devam kararı doğru mu?"

Seçim Demirel: Seyirci inanılmaz bir reaksiyon verdi. Burada görüyoruz topun nereye temas ettiğini bir elle oynamadan bahsedemeyiz. Omuz bölgesiyle alıyor, göğüs bile diyebiliriz. Elle oynama olsa bile bir penaltıdan bahsedemezdik çünkü pozisyon ceza alanı dışında gerçekleşiyor.

Bülent Yıldırım: Hakem çok net bir şekilde görüyor, pozisyonun olası elle oynama ihtimalinde bile hiçbir tereddüt bulunmamakta. Kozun cezalandırılmayacak bölgesiyle göğüs arasında bir temas var. Dolayısıyla bir elle oynama yok. Hakemin doğru bir değerlendirme yaptığı kanaatindeyim ben.

Deniz Çoban: Benim açımdan da burada bir şüphe yok.

Trabzonspor - Beşiktaş maçı sonrası eski hakem açıkladı: Ciddi sıkıntı var, kabul edilemez

"Salih'in Trezeguet'e müdahalesi var mı, avantaj sonrası kart gerekir mi?"

Seçim Demirel: Avantaj oynatmakta haklı, güzel bir avantaj oynattı. Salih önce rakibine bir müdahalede bulunuyor, rakibi kendisini geçtikten sonra ayağını takıyor ve onu düşürmeye çalışıyor. Kontrolsüz bir müdahalede bulunuyor ama oyuncu yere düştüğü halde kalkıp devam ediyor. Bu oyuncu adına da güzel, hakemin bunu oynatması da güzel. Avantaj sonuçlandıktan, oyun durduktan sonra mutlaka Salih'e bir sarı kart çıkması gerekiyordu ama çıkmadı.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Salih, Trezeguet'in kontratağa çıkabileceğini bildiği için onu durdurabilmek için her şeyi yapıyor. Topu kaptırdığı an defansta iki tane Beşiktaşlı oyuncu var. Trabzonsporlu üç oyuncu var. Niye yapıyor bu faulü Salih? Kontraya yakalandığını biliyor, taktik yapıyor. Avantaj oynatsanız dahi, mutlaka bu avantajın dönüşünde sarı kart gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Deniz Çoban: Bu maçta şans Salih Uçan'ın sarı kartla oynamıyor olması. Salih sarı kartla oynuyor olsa, şu pozisyonda da sarı kart göstermeden geçseniz kamuoyu bugün diyecek ki "Salih'in atılması gerekiyordu, hakem atmadı." Hakeme suç bulmuyorum. Kural kitabındaki ifade; 'Eğer ihlal umutvadeden bir atağa müdahale etmek veya durdurmak şeklindeyse oyuncuya ihtar verilmez.' Salih umutvadeden atağı durdurmaya çalışıyor ama durduramıyor dönüşte sarı kart yok. Tamam. Ama Salih'in ikinci yaptığı hamle sportmence değil. Oyunu da bozar, zaten oyunun imajını bozan bir hamle. Bu ayrımın hakemlere anlatılıp, sarı kart istenildiğinin söylenmesi lazım. Gerçekten de hakemlere 'bu pozisyonlarda kart göstermeyin' diyorlar. Fakat bu ikinci sarı kart tartışmaları olsa, üç gün boyunca yetkililer çıkıp 'biz söyledik sarı kart olmasın diye' deseler de kıyamet kopar. Bu ikinci hamle bana göre de sarı kartlı cezalandırılması lazım.

Trabzonspor - Beşiktaş maçı sonrası eski hakem açıkladı: Ciddi sıkıntı var, kabul edilemez

"Onur'un Larsen'e müdahalesinde faul var mı?"

Deniz Çoban: Bence bu maçın kamuoyunda çok yer bulmaz ama benim açımdan VAR sistemi, hakemlerin saha içindeki yardım alma şekilleri, protokole uyma anlamında ciddi sorunlar içeren bir pozisyon olduğunu düşünüyorum ben. Hakem önce 'topla oynadı' diyor, taç veriyor fakat oyun Trabzonspor lehine faulle başlıyor. Neler yaşandı, ne dersiniz?

Bülent Yıldırım: İlk başta pilottan bir pozisyonu değerlendirelim. Önce hakemin hikayesinden bakalım o zaman. Burada bir faul ihtimali var. Hakem 'topa, topa' işareti yaptı. Hatırlar mısınız bir disiplin talimatından bahsedilmişti. 6 tane oyuncu, takımın yarısı hakemi çevrelimiş. Burada bir sarı kart çıkması lazım, net. Bu toplu çatışma diye bilinen... Buradan bir sarı kart çıkması lazım. Müsabakanın hakemi olay olduğu anda, orada bir ikili mücadele var. Onur kaydı, Larsen yerde, hakem dediki 'top, faul yok' dedi. Masuaku tacı atmak için gidip oraya bekliyor. Taç için Beşiktaş takımı bekliyor. Hakem arkadaki grubu dağıtmaya çalışıyor, geri çekiliyor ama onun verdiği 'taç, faul yok' kararını kabullenemiyor, sindiremiyor. İtirazlar devam ediyor, oradan ayrılıyor, belli ki bir diyalog başlıyor. Diyaloğun ne olduğunu söyleyeyim ben size...

Deniz Çoban: Burada bir yardım aldığı kesin. Sahadaki görevlilerden alsa bu kadar geç mi gelir?

Bülent Yıldırım: Bu kadar uzun sürmez. Anında 'faul' gerekiyorsa 'sarı kart' bilgisi gelir. Buradaki problem şu hakem açısından; 'ihlal yok, taç' dediniz. Herkes taç atılacağını beklerken, Siopis diyor ki 'Bak kart gösterdi, topu bize verdi' oyuncular kendi arasında ne olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Hakem bir karar vermedi, bir yardım geldi. Çok uzaktan geldi. Neden çok uzaktan geldi? VAR bu incelemeyi yaparken... 'İhlal yok' denilen taç verilen pozisyon, Trabzonspor tarafından bir serbest vuruşla başladı. Öncesinde de Onur sarı kart görmüştü. Şu geliş kırmızının bile tartışılabileceği, Onur'un rakibine yaptığı kontrolsüz bir hamle. Net bir faul ve sarı kart. Biraz daha yukarı ayak tabanı gelmiş olsa, Larsen'in sağ bileğine... Bir kırmızı kart söz konusu olurdu. Buradaki sorun şu; Maçın hakemi 'faul yok' dedi, taç ile oyunu başlatmak üzereydi. O esnada kulağına potansiyel kırmızı kart incelemesi yapıldığı, öncelikle kontrol edildiği bilgisi geldi. Geldikten sonra ekipten zaten hiç kimse bir şey diyemedi. Potansiyel kırmızı kart incelemesi yapıldı, kırmızı kart olmadığı bilgisi geldikten sonra da gitti Onur Bulut'a sarı kartı gösterip rahat rahat bir serbest vuruşla başladı. Burası sıkıntılı!

Deniz Çoban: Sıkıntı derken söyle sıkıntılı, bu pozisyon yarın unutulur! Biz hep olacağı konuşuyoruz ya siz şunu demek istiyorsunuz, ben de aynı fikirdeyim. Saha görevlilerinden değil VAR hakemi bir şekilde, kurduğu bir cümleyle belkide 'Burada sarı kart yeterli, kırmızı olmaz' gibi bir feedback verdi belki. O feedbackle gitti bu sarı kartı gösterdi. Bu oyuncunun sarı kartı olsaydı ve bu oyuncu ikinci sarı karttan atılmış olsaydı; beyazlı takım yöneticileri, kamuoyu 'Nasıl oldu da bu sarı kart bu kadar gecikmeli çıktı, sarı karta VAR karışabiliyor muydu?' diye tartışmalar büyümeyecek mi? Bugünden eğer önünü alamazsanız yarınlarda daha büyük sıkıntılar yaşarsınız diye düşünüyorum.

Seçim Demirel: Bu maçta çok ciddi hakemi zora sokacak pozisyonlar yaşanmadı. Tartışmalı penaltılar, tartışmalı kırmızı kartlar yok. Çok soft geçti aslında maç, hakemi zorlayacak hiçbir şey yok. Şu pozisyonda bunu yaşıyor olması aslında Volkan hoca adına iyi değil. Emin olmadığı bir pozisyon için beden dili kullanmamalı. 'Top, top' diye çünkü top değil. Görüyoruz ki ayak tabanı, rakibine geldi. Bir sarı kartlık pozisyon, belki kırmızıyı tartışabilirdik. Bunun için bir beden dili kullanması çok hatalı. Bunu kullandı ve çok acele bir şekilde yön gösterdi taç için. Kendisi adına sıkıntılı. Kulaklıktan bir feedback aldı kesinlikle. Kararını değiştirerek, sarı kart göstererek oyunu serbest vuruşla başlattı. Normalde olması gereken şeyi yaptı, doğru başladı oyun ama hakemin burayı yönetim şeklinde ciddi sıkıntı vardı. Bu yardım kabul edilemez.

Bülent Yıldırım: 'Usül esastan önce gelir' der büyüklerimiz. Burada beden diliniz yanlış, böyle net bir faulü kaçırmanız yanlış, toplu çatışmayı çözemeyip kart göstermemeniz yanlış, ondan sonra da hiçbir açıklama yapmadan hiçbir şey olmamış gibi faulle başlamış usül anlamında ciddi problemli. Geliştirmesi gereken bir yer.

Trabzonspor - Beşiktaş maçı sonrası eski hakem açıkladı: Ciddi sıkıntı var, kabul edilemez


Yazarlar