Milli Takım Türk basketbolunun geleceği emin ellerde

Türk basketbolunun geleceği emin ellerde

04.08.2014 - 12:53 | Son Güncellenme:

Altyapılarda erkek milli takımları aldıkları başarılı sonuçlarla gelecek için umut veriyor. Ümit milliler, Yunanistan'daki Avrupa Şampiyonası'nda altın madalyaya uzanırken, Genç Milli Takım ise kendi kategorisinde son iki Avrupa Şampiyonası'nı ilk sırada tamamladı. A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Ataman, "Genç takımlarımızın elde ettiği başarılar Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda Avrupa'da milli takım düzeyinde hep üst sıralarda olacağının ışığı" dedi.

Türk basketbolunun geleceği emin ellerde

Basketbolda ümitler ve genç erkekler kategorisinde Avrupa Şampiyonalarında altın madalya kazanan Türk Milli Takımları, başarılarıyla gelecek için umut veriyor.

Haberin Devamı

A Milli Takım'ın geleceği olarak gösterilen ümit millilerin yanı sıra genç milliler, Avrupa Şampiyonalarında başarılı sonuçlara imza attı.

Alt yaş gruplarında en önemli organizasyon olan Ümitler Avrupa Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı, Yunanistan'da altın madalya kazanırken, Genç Milli Takım da Konya'da zirveye çıkarak, aynı başarıya üst üste ikinci kez uzandı.

Ümit milliler, basketbol ekollerini geride bıraktı

Türkiye'ye potada bu yaz ilk büyük sevinci Ümit Milli Erkek Basketbol Takımı yaşattı. Yunanistan'ın Girit Adası'nda gerçekleştirilen Avrupa Şampiyonası'nda mücadele eden milliler, basketbolda ekol olmuş ülkelere karşı başarılı sonuçlar aldı.

Milliler, altyapılarda önemli oyuncular çıkaran Hırvatistan, Litvanya ve Sırbistan gibi ekiplere büyük üstünlük kurdu. Turnuvanın ilk maçında Hırvatistan'ı 70-66 mağlup eden Türkiye; İtalya (90-66), Karadağ (86-83), Çek Cumhuriyeti (81-64), Polonya (59-51) ve İsrail (79-66) maçlarını da kazandı. Şampiyonadaki tek yenilgisini Fransa karşısında (68-64) alan Türkiye, çeyrek finalde ekol ülkelerden Litvanya'yı 79-65 mağlup etti. Yarı finalde de Sırbistan'ı 66-53 ile geçen Ümit Milli Takım, finalde İspanya'yı 66-57 yenerek şampiyonluğa ulaştı.

Haberin Devamı

Gençler üst üste ikinci kez şampiyon oldu

Ümit Milli Takım'ın ardından sahne alan Genç Milli Erkek Takımı da basketbolda Türkiye'ye gurur yaşattı. Konya'nın evsahipliğinde yapılan Genç Erkekler Avrupa Şampiyonası'nda yer alan milliler, ümitlerin kısa süre önceki başarısını tekrarladı ve altın madalyaya uzandı.

Şampiyonanın ilk mücadelesinde Çek Cumhuriyeti'ne 50 sayı fark atan (101-51) genç milliler, ikinci karşılaşmada Bosna Hersek'e 73-66 mağlup olmasına rağmen hedefinden uzaklaşmadı. Yunanistan'ı 68-64, Karadağ'ı 78-63 ve İspanya'yı 84-71 yenen Genç Milli Takım, finalde ikinci kez karşılaşacağı Sırbistan karşısında grupta 20 sayı farkla (82-62) mağlup oldu. Çeyrek finalde Letonya'yı 78-53, yarı finalde de Hırvatistan'ı 74-67'lik skorlarla geçen Türkiye, finalde Sırbistan'ın karşısına çıktı. Rakibinden grupta ağır bir yenilgi alan Genç Milli Takım, final mücadelesinde Sırbistan'a büyük bir üstünlük sağladı ve karşılaşmayı 17 sayı farkla, 85-68 kazanarak şampiyonluğunu ilan etti.

Haberin Devamı

2013 Genç Erkekler Avrupa Şampiyonası'nda da altın madalya kazanan Türkiye, bu kategoride üst üste ikinci kez şampiyonluğa uzanarak, eski Yugoslavya'nın bu başarısına ortak oldu. Geçen seneki organizasyonda olduğu gibi 2014'teki şampiyonada da kadroda yer alan Berk Uğurlu, Oğulcan Baykan, Okben Ulubay ve Egemen Güven, üst üste iki kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

Bu arada Genç Milli Takım, kazandığı bu başarıyla Türkiye'nin 2015 FIBA 19 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'na doğrudan katılmasını sağladı.

Kadrodaki oyuncular büyüyor

2013 Genç Erkekler Avrupa Şampiyonası'nda kadroda yer alan bazı oyuncular, 2014 Ümit Erkekler Avrupa Şampiyonası'nda da forma giyerek, hem tecrübe kazandılar hem de ayrı bir kategoride şampiyonluğun mutluluğunu yaşadılar.

Geçen yıl gençler grubunda ter döken Cedi Osman, Metecan Birsen, Emircan Koşut, Kartal Özmızrak ve Doğukan Şanlı, bu yıl ise ümitlerdeki Avrupa şampiyonluğunda katkı verdiler.

Haberin Devamı

Cedi Osman, A Milli Takım ile devam ediyor

Gençler ve ümitlerde takımlarıyla Avrupa şampiyonluğu yaşayan Cedi Osman, 2014 FIBA Dünya Kupası'na katılacak A Milli Takım aday kadrosunda da yer alıyor. Ümit Erkekler Avrupa Şampiyonası'nın en değerli oyuncusu (MVP) seçilen Cedi Osman, bu organizasyonun hemen ardından A Milli Takım'ın aday kadrosuna katıldı. Başantrenör Ergin Ataman'ın kadroda yer vermesi halinde genç oyuncu, bu önemli organizasyonda tecrübe kazanmaya devam edecek.

Ataman: "A Milli Takım'a birçok oyuncu çıkacaktır"

A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman da elde edilen başarıların önümüzdeki 10 yılda A takım düzeyinde süreceğini söyledi. AA muhabirine açıklamada bulunan Ataman, ümit ve genç milli takımların kazandığı şampiyonluklarla Türk basketbolunun iyi yolda olduğunun ortaya çıktığını belirterek, "Bu başarılar, yatırımların düzgün yapıldığını gösteriyor. Altyapılarda bu denli üst üste Avrupa şampiyonlukları gelmemişti. Geçmişteki Hidayetlerin, Oğuzların jenerasyonları gibi A Milli Takım'a birçok oyuncu çıkacaktır. Genç takımlarımızın elde ettiği başarılar Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda Avrupa'da milli takım düzeyinde hep üst sıralarda olacağının ışığı" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Basketbol Ligi'nde yeni sezonda uygulanacak yabancı oyuncu kuralının genç oyuncuların önünü kapatıp kapatmayacağı sorusuna ise tecrübeli çalıştırıcı şu şekilde yanıt verdi: "Türkiye'de bütün Avrupa'da uygulanan kural geçerli olacak. Ligdeki kaliteli genç oyuncuların bu kurala rağmen takımlarında yer bulacaklarını düşünüyorum. Bunu yaşayarak göreceğiz. Buradaki en önemli nokta, genç basketbolcuların oynayabilecekleri kulüpleri seçmeleri olur. Kenarda bekleyecekleri değil, kulüp ismine bakmadan, 20-25 dakika ortalama yakalayacakları takımları tercih etmeleri doğru olur. Oynayıp, sorumluluk alabilecekleri takımlarda olmaları gerekiyor. Ailelerin bu tercihleri iyi yapması gerekiyor. Yoksa bu başarılar sadece altyapıyla sınırlı kalır."

Geçen yılki Genç Milli Takım'ın Avrupa şampiyonluğunun ardından bu yıl da Ümit Erkekler Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanan ve şu anda A Milli Takım aday kadrosunda yer alan Cedi Osman konusunda ise Ataman, "Cedi Osman, altyapılardan beri çok gözde olan bir oyuncu. Geçtiğimiz yıl Anadolu Efes'te ciddi sorumluluklar aldı. Avrupa Ligi'nde aldığı süreleri iyi kullandı. Genç oyuncular içinde A Milli Takım'a en yakın ve hazır durumda bu oyuncu gözüküyor. Bu gelişimini sürdürürse ilerde Avrupa basketbolunda büyük bir yıldız olur" ifadelerini kullandı.