Voleybol Türk voleybolunun efsaneleri! İşte müthiş emekliler

Türk voleybolunun efsaneleri! İşte müthiş emekliler

27.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Evet Türk kadın milli takımı ilk uluslararası karşılaşmasını 1957’de oynadı. Fakat hangi sporsevere sorsanız 2003 Avrupa Şampiyonası’nda elde edilen ikincilik aklındadır. 2000’li yıllara damgasını vuran ve voleybolu bırakan isimleri gelin bir hatırlayalım...

Türk voleybolunun efsaneleri İşte müthiş emekliler

Neslihan Demir: Voleybol tarihimizin en özel yeteneklerinden olan Neslihan Demir, voleybolcu olmak isteyen genç kızların idol yerine koyduğu isimlerdendi. Güçlü sol eli, akıl dolu plaseleri ile bir dönemin simgelerinden olan Neslihan Demir’in en skorer olarak tamamladığı turnuva sayısı çok fazla. En öne çıkanı ise voleybol tarihinde Dünya Şampiyonası’nda iki kez üst üste en skorer olan ilk isim olması. Kariyerinde Sultanlar Ligi, Şampiyonlar Ligi, Dünya Kulüpler Şampiyonası şampiyonluklarının yanı sıra Avrupa ikinciliği, üçüncülüğü gibi başarılar bulunan ve olimpiyatlarda da forma giyen efsane oyuncu, 2018’de Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finalleri’nden sonra voleybola veda etti.

Haberin Devamı

Bahar Mert Üçoklar: Gençliğinde sahadaki duruşu, servis stili ve özgüveni ile akıllarda yer edinen Bahar Mert Üçoklar, 2003 Avrupa Şampiyonası kadrosunun unutulmazlarından biri. Üçoklar; Eczacıbaşı, Vakıfbank, Türk Telekom takımlarının yanı sıra ülkemizi yurt dışında da temsil etti. Novara ve Berlin forması giyen Bahar Mert, iki kez Şampiyon Kulüpler Kupası’nda final oynarken 1999’da turnuvanın en iyi pasörü ödülünün sahibi olmuştu. 300’den fazla giydiği milli formayla Akdeniz Oyunları’nı kazandı, uzun yıllar mücadele ettiği sahalara 2009 yılında veda etse de voleyboldan kopamayanlardan oldu.

Türk voleybolunun efsaneleri İşte müthiş emekliler

Özlem Özçelik: Orta oyuncu olarak sürdürdüğü kariyerinde birçok önemli başarıya imza atan Özlem Özçelik, hafızalarda Avrupa İkincisi olan efsane kadromuzun kaptanı olarak yer etti. Dinamo Moskova ile yurtdışı tecrübesini yaşayan ve Rusya Ligi şampiyonluğu bulunan Özçelik, Eczacıbaşı formasıyla da dokuz kez Türkiye Şampiyonu oldu. Akdeniz Oyunları ve Kupa Galipleri Kupası’nda da altın madalyanın sahibi olan Özçelik, 2012 yılında profesyonel kariyerini sonlandırma kararı aldı. Voleybolun içinde kalan Özçelik şu anda yorumcusu olarak bu branşa katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Esra Gümüş Kırıcı: Voleybola Ankara Vakıfbank’ta başladı ve Yeşilyurt, Eczacıbaşı, Nilüfer Belediyespor ve Sarıyer Belediyespor takımlarında görev aldı. Kırıcı, 10 yıl giydiği turuncu-beyazlı Eczacıbaşı formasıyla Şampiyonlar Ligi, Dünya Kulüpler Şampiyonası şampiyonlukları gibi önemli birçok başarıya imza attı. Aynı zamanda tarihte Olimpiyat Oyunları’na katılan ilk A Milli Kadın Voleybol Takımımızın kaptanı olma unvanı da kendisine ait olan başarılı isim, voleybol kariyerini 2016 yılında düzenlenen jübile ile sonlandırdı. Esra Gümüş Kırıcı, aynı zamanda İBB Spor Kulübü ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu’nda da yer alıyor.

Gülden Kayalar Kuzubaşıoğlu: Kadın voleybol tarihimizde ‘libero’ deyince akla gelen ilk isimlerden biri Gülden Kayalar Kuzubaşıoğlu. O da 2003 Avrupa Şampiyonası sırasında keşfedildikten sonra unutulmaz bir kariyere imza attı. Enerjik ve oyun içinde varlığıyla güven veren Kuzubaşıoğlu; 2011’de Avrupa, 2012’de Grand Prix Üçüncüsü olan, Olimpiyat Oyunları’na giden A Milli Kadın Voleybol Takımımızın bir parçasıydı. Beş kez Türkiye Ligi’nin en iyi liberosu seçilirken, 2015 yılında Şampiyonlar Ligi’nin en iyi liberosu ödülünün de sahibi oldu. Kariyerinin son senesinde üst üste ikinci kez Dünya Kulüpler Şampiyonası Şampiyonluğu kazanan Gülden, 2016’da profesyonel kariyerini noktaladı.

Haberin Devamı

Türk voleybolunun efsaneleri İşte müthiş emekliler

Çiğdem Can: Kariyerinde Eczacıbaşı, Vakıfbank, TOKİ ve Fenerbahçe forması giyen başarılı orta oyuncu, tarihe iz bırakan isimlerden olmayı başardı. 10 kez Türkiye Ligi’ni, dokuz kez Türkiye Kupası’nı kazanan Çiğdem Can, Fenerbahçe formasıyla tarihte ilk kez Dünya Kulüpler Şampiyonası Şampiyonu olan takımın bir parçasıydı. 100’den fazla kez milli takımda görev alan Can, Avrupa ikinciliği ve Akdeniz Oyunları ikinciliği kazandı. Voleybolu bıraktıktan sonra iki sezon Fenerbahçe’de menajerlik görevini üstlenen tecrübeli isim ardından sporcu menajeri olarak voleybolun içinde kaldı.

Haberin Devamı

Gözde Kırdar: 19 yıllık kariyeri boyunca Vakıfbank’ta forma giyen Gözde Kırdar 20 kez şampiyonluk kupasını kaldırarak ulaşılması zor bir başarıya imza attı. Milli Takım formasıyla Akdeniz Oyunları şampiyonluğu, Avrupa üçüncülüğü, Grand Prix üçüncülüğü gibi önemli başarılara imza atan Kırdar, aynı zamanda bir olimpik sporcu. Başarılı smaçör, 2018’de voleybol kariyerini müthiş bir sonla tamamladı. O yılki tüm kupaları kaptan olarak kaldıran Kırdar, son maçında Şampiyonlar Ligi’nin En Değerli Oyuncusu seçilerek sahalara veda etti.

Türk voleybolunun efsaneleri İşte müthiş emekliler

Natalia Hanikoğlu: 2003 Avrupa Şampiyonası’ndaki performansıyla final oynamamızda önemli katkısı olan Natalia Hanikoğlu, performansı kadar pozitif enerjisiyle akıllarda yer eden isimlerdendi. Kariyerinde Türkiye Ligi, Türkiye Kupası, Rusya Ligi, Rusya Kupası gibi şampiyonlukların yanı sıra Hanikoğlu; CEV Kupası’nda “En İyi Smaçör”, Balkan Kupası’nda “En Değerli Oyuncu”, Rusya Ligi’nde “En İyi Smaçör” gibi bireysel ödüller de kazandı. Şampiyonlar Ligi’nde ikincilik ve üçüncülük, Challenge Kupası’nda şampiyonluk ve ikincilik kazanan Hanikoğlu, 2016 yılında sahalara veda etti.

Haberin Devamı

ÜSTÜNDAĞ'IN BÜYÜK ÇABASI

Malatya’da 4 Şubat 1963’te dünyaya gelen Mehmet Akif Üstündağ, spor tutkusu ve yönetici ruhunu kariyeriyle birleştirdi. Üstündağ, voleybol kariyerine Köy Hizmetleri Spor Kulübü’nde başladı. Daha sonra Petrol Ofisi, Muhafızgücü ve Galatasaray formalarını giydi, aktif spor hayatını sonlandırdıktan sonra antrenörlük yapmaya başladı.

Sırasıyla Galatasaray, Eczacıbaşı, Yeşilyurt ve Fenerbahçe takımlarını çalıştırdı. Ayrıca Türkiye Kadın Voleybol Milli Takımı’nın da başında bulundu. Bir dönem TFF’de yöneticilik de yapan Üstündağ, 2016 yılında Voleybol Federasyonu’nun 16. başkanı seçilerek görevini icra etmeye başladı. 60 yaşındaki Mehmet Akif Üstündağ’ın liderliğinde Türk voleybolu zirve yaptı.

FEDERASYON BAŞKANLARI

1958-1968 Vahit ÇOLAKOĞLU
1968-1971 Mustafa MUT
1971-1977 Haluk AYKULU
1977-1978 Naci BAYAMLIOĞLU
1978-1979 Özcan MUTLUGİL
1979-1988 Naci BAYAMLIOĞLU
1988-1991 Teoman YAZGAN
1991-1992 Naci BAYAMLIOĞLU
1992-1993 Hüsnü CAN
1993-1996 Naci BAYAMLIOĞLU
1996-2000 Ahmet GÜLÜM
2000-2006 Hüsnü CAN
2006-2008 Erol Ünal KARABIYIK
2008-2012 Erol Ünal KARABIYIK
2012-2016 Özkan MUTLUGİL
2016- Mehmet Akif ÜSTÜNDAĞ

Yazarlar