Skorer Üç yıldıza jübile yasak!

Üç yıldıza jübile yasak!

17.06.2009 - 02:14 | Son Güncellenme:

Futbol Federasyonu’nun jübile talimatında yaptığı değişiklik Hasan, Ayhan ve Gökdeniz’i vurdu. Daha önce 6’şar ay doping cezası alan Şaş ve Akman ile şikeden dolayı 6 ay sahalardan uzak kalan Karadeniz bu suçlarından dolayı jübile düzenleme hakkını kaybetti

Üç yıldıza jübile yasak

Galatasaray Kulübü ile 11 yıllık birlikteliğini sonlandıran Hasan Şaş, sarı-kırmızılı takımın başarılı orta saha oyuncusu Ayhan Akman ve futbol yaşamını Rusya’nın Rubin Kazan ekibinde sürdüren Gökdeniz Karadeniz’e Futbol Federasyonu’ndan şok haber. Federasyon, 1 Haziran 2009 tarihinde yayınladığı, “Profesyonel Futbolcuların Jübile Talimatı”nda yaptığı bir değişiklikle üç oyuncuya jübile yolunu kapattı.
Jübile Talimatı’nın, “Jübile uygunluğunun kaybı” başlıklı 4. maddesinin (d) bendinde yapılan düzenleme sonrası Şaş, Akman ve Karadeniz’in futbolu bıraktıktan sonra Türkiye’de veda galası yapması yasaklandı.

Haberin Devamı

Doping ve şike cezası
13 Şubat 1999 tarihinde sarı-kırmızılı ekibin Sakaryaspor ile oynadığı maçtan sonra yapılan doping kontrolünde A-ferin isimli yasaklı madde içeren madde kullandığı belirlenen Hasan Şaş 6 ay hak mahrumiyeti cezasına çarptırılmıştı.
Aynı şekilde 1996-97 sezonunda Gaziantepspor’da forma giyerken idrarında “Steroid-metendone” adlı yasaklı madde saptanan ve 6 ay hak mahrumiyeti cezası alan Ayhan da yıllar önceki hatasının kurbanı oldu.
2005 yılında ortaya çıkarılan ve Türkiye’nin ilk şike davasında başrolü oynayan Gökdeniz Karadeniz ise, üç ay süren soruşturma sonunda önce 15 ay hak mahrumiyeti cezası almış, suçunu itiraf ettiği gerekçesiyle cezası 10 aya indirilmiş, Tahkim Kurulu kesin ceza süresini 6 ay olarak belirlemişti.

Haberin Devamı

Talimat çok net
Haziran ayında yayınlanan talimatın 4. maddesinin (d) bendinde yer alan ve jübile uygunluğunun hangi şartlarda kaybedileceğini açıklayan, “Spor hayatı boyunca doping, müsabaka sonucunu etkileme, bahis, sahtecilik, milli müsabakaya katılmamak, görevi ihmal veya kötüye kullanma eylemleri karşılığı disiplin kurallarından ceza almamış olması” hükmü, üç oyuncuya da ağır bir darbe indirdi.
Talimat, jübile koşullarını da ağırlaştırdı. Daha önce genç, amatör, olimpik, ümit, A ve Silahlı Kuvvetler milli takımlarında 25 kez forma giymek maddesi, “U-20 ve üstü milli takımlarda en az 40 defa milli takımda oynamış olmak” hükmü yürürlüğe girdi.
“Aynı kulüpte profesyonel ve amatör olarak 10 yıl fiilen futbol oynamak” maddesi ise, “Fiilen en az 10 yıl profesyonel futbol oynamış olmak” şeklinde değiştirildi.