Skorer Uçurum büyüdü

Uçurum büyüdü

27.07.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ekonomik nedenlerden dolayı artık Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray ile diğer takımlar arasındaki fark giderek açılıyor. Bu sezon da ilk 8 hemen hemen değişmez

Uçurum büyüdü



Uçurum büyüdü



Takımlar arasında uçurum kalmadı deniyor. Bence uçurum daha da büyüdü. Baktığımız zaman ligin sonuna 85 puanla şampiyon var, 30 - 40 puan arası bir ton takım var. Şampiyonluğa oynayan Beşiktaş ve Galatasaray dışarıda hemen hemen her takımı yenmişler. Üstekiler, ortadakiler ve alttakiler diye lig üçe ayrılıyor. Bu tamamen "ekonomik" şartlara bağlı. Çok parası, potansiyeli olanlar şampiyonluğa oynuyor. Tesisleşip, borcu olmayanlar üçle sekiz arasında yer buluyor. Geçen yıl ilk sekize baktığımızda Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor, Gaziantepspor, Malatya, Gençlerbirliği, Ankaragücü var. Bir de daha önceki yıllarda oyuncu satışından gelen gelirle ayakta kalmaya çalışan Denizlispor. Bütün dezavantajlara rağmen aynı hocayla çalışan İstanbulspor ortalarda geziniyor. Diğerleri düşme potasında. Bu yıl da hemen hemen ilk sekiz belli. Hatta ilk üç belli. İyi transferler yapan üç büyük kulüp, ilk üç sırayı alır. Yine saydıklarımız yerlerini korurlar.

TRABZONSPOR
Tarihinde büyük başarılar olan bir takım. Son on yıl içinde kötü sezonlar yaşadı. Bu tamamen ekonomisine bağlı. Bir tarafta 10 milyon dolara oyuncu alan bir kulüp var. Ama senin bütün bütçen bu kadar değil. Geçen yıl Samet Aybaba ile çıkış yakaladılar. Kupayı aldılar. Şampiyonluğa oynayamadı ancak futboluyla lige renk kattı, zevk verdi. Bu yıl da aynısı gözüküyor. Şampiyonluk şansının zor olduğunu düşünüyorum. Trabzon seyircisi iyi futbola prim veriyor. "Bari şampiyon olamıyorsunuz, bizi heyecanlandıran futbol oynayın" diyorlar. Geçen yıl bunu beceren Samet Aybaba ve talebelerinin bu yıl da hedefleri bu olmalı. Samet hocanın avantajı takımı iyi tanıyor, sistem oturmuş durumda. Çok iyi iki forveti; Fatih ve Mehmet Yılmaz ve bir de bunların arkasından takviye yapan Gökdeniz'i var. Ancak uzun maratonda alternatifler yok. Fatih sakat ve bir an önce düzeltilmeli.

GELENLER:
Kurt van de Paar (Belçikalı) (Twente - Hollanda)
İbrahim Yattara (Gineli) (Antwerp - Belçika)
Karel D'haene (Belçikalı (Antwerp Belçika)
Emrah Eren (Kocaelispor)
Recep Asil (Çaykur Rizespor)
Göksel Yaman (Göztepe)
Hasan Sönmez (Gençlerbirliği)
Emre Toraman (Yimpaş Yozgatspor)
İbrahim Ege (Erzurumspor)

AYRILANLAR:
Marco Aurelio (Fenerbahçe)
Lee Yong (Belirsiz)
Erman Güraçar (Bursaspor)
Metin Aktaş, Macit Güven, Feridun Sungur, Selahattin Kınalı, Mustafa Ramazan, Burak, Erman Özgür (Akçaabat Sebatspor)
Osman Kurtuldu (Serbest - Belirsiz)
Serkan Özsoy (Belirsiz)
Hakkı (Belirsiz)

GENÇLERBİRLİĞİ
Borcu olmayan nadir kulüplerden biri (Ödemişspor'dan başka). Hatta iyi yönetildiği için kasası da dolu. İşe yavaş yavaş tesisleşme ile başladılar. Ligde hedef konmadı. Ve bugünlere gelindi. Mükemmel hocaları var. İyi de kadrosu mevcut. İyi antre eden bir antrenör olduğu için fazla sakatlık sorunu yaşamadılar. Dolayısıyla kadronun darlığı gözükmedi. Oyun olarak içeride dışarıda akılları fikirleri gol. Bunu avantajlı hale getirmeye çalışıyorlar. Birkaç yıl önce Youla ile başlayan transferde para harcama, bu yıl da akıllı politika ile devam etti. İki milyon dolara oyuncu aldılar mesala. Akıllı politika diyorum çünkü Okan'ı ciddi rakamlara Beşiktaş'a verdiler. Hemen hemen aynı tip oyuncu olan Ali Tandoğan'ı bedelsiz aldılar. Gençlerbirliği'nin aldığı hiçbir sonuç sürpriz olmalalı, özellikle de kazandığı maçlarda. Bu yıl Fenerbahçe de iyi transferler yaptığı için dördüncülük hedefleri olmalı.

GELENLER:
Baki Mercimek (Hollanda 2. ligi ekibi Telstar)
Ali Tandoğan (Denizlispor)
Mustafa Özkan (Denizlispor)
Volkan (Wattenscheid)
Bülent Akın (Bolton Wanderers)
Kerem İnan (Galatasaray)
Ali Cansun (Beşiktaş)
Ali Öztürk (Beşiktaş)
Bülent Kocabey (Beşiktaş)
Erkan (Bursaspor)
Josip Skoko (Genk)

AYRILANLAR:
Okan Koç (Beşiktaş)
Ahmed Hassan (Beşiktaş)
Korhan (A.Sebatspor)
Murat Salar (Diyarbakırspor)
Thomas (Bochum)
Kaleci Hasan (Trabzonspor)
Sedat (Elazığ)

GAZİANTEPSPOR
Dünya'daki bütün kulüplerin bu Gaziantepspor'a zaman ayırmaları lazım. Burası nasıl bir yer, nasıl bir kulüp demeleri lazım. Çok ciddi destek olmamasına rağmen yıllardır istikrarını koruyor, ligin en güçlü takımı kimliğini bırakmıyor. Celal Doğan öyle bir sistem yerleştirmiş ki, Antep'i lige hiç koymayın üçle - altıncı sıra arasında yer verin, zaten öyle bitirecektir. Erdal diye bir oyuncu çıkarıyorlar, çok yetenekli. Nasıl yetiştirdiler bilmiyorum. Yabancı getiriyorlar altı ay sonra transfer piyasasını alt üst ediyorlar. Çok iyi bir transfer komitesi olduğu kesin. Bu yıl da şahane işler yapıldı. Fenerbahçe'nin neden bıraktığını anlayamadığım Johnson'u hemen aldılar. Yani Fenerbahçe'ye dört milyon dolara kiralık vermiş oldular. Kalecileri ve defansları da iyi. Bouazizi, Alper gibi kaliteli oyuncular var. Forvetleri de uçak gibi. Bu yıl Antep'e yine dikkat.

GELENLER:
Lazarov, Hüseyin, Nuri (Kocaelispor)
Erhan Namlı (Elazığspor)
Cem Baki (Göztepe)
Ziad Jaziri (Etoile Sportive Sahel)
Johnson (F.Bahçe)

AYRILANLAR:
Cesar (Brezilya Santos)
Victoria (Sözleşmesi sona erdi)
Ramazan (Diyarbakırspor)
Mustafa (Elazığ)
Halit (Elazığ)

SAMSUNSPOR
Türk futboluna büyük oyuncular kazandıran bir kulüp. İki yıl önce düşmekten son anda kurtuldu. Geçen yıl ise ilk on haftaya baktığımızda düşecek ilk takım Samsunspor derdiniz. Daha sonra kulüple özdeşleşmiş başkan İsmail Uyanık geldikten sonra akıllı transfer, akıllı yönetim ile hemen darboğazdan çıktılar. Bu yıl da yine orta sıralarda yer alma mücadelesi verecekler. Multescu, Samsun - Antep - Adana arasında mekik dokurken, en son Samsun'a geldi. Amerika'da yaşasanız ve Türkiye liginden haberiniz olmasa Samsun'un antrenör kim diye sorulsa bir iki isim atıp tutarsınız. Multescu'nun kulübü ve takımı tanıması en büyük avantajı.

GELENLER:
Evren (Diyarbakırspor)
Jilson (Brezilya - Buharene)
Giani Kirita (Dinamo Bükreş)
Taner (Adana Demirspor)

AYRILANLAR:
Ertuğrul (Jübile yaptı)
Ercan, Vural ve Coşkun (Kulüp bulmaları istendi)
Zoran Jovanovski
(Teknik direktör - Ülkesine döndü)
Adapoji (Ülkesine döndü)
Souza (Sözleşmesi feshedildi)

ANKARAGÜCÜ
Gençlerbirliği ile beraber ligin en istikrarlı kulübü. Yıllardır Cemal Aydın başkanlığında ligin köklü kulüplerinden olduğunu belgeledi. Cemal Aydın döneminde tesisleşildi. Yönetimdeki istikrar takıma da yansıdı. Ankaragücülü oyunculara sorsanız "mukavelen ne zaman bitiyor" diye "hiçbir zaman" cevabını alırsınız. "Başkan imza at diyor, atıyoruz" diyorlar. Bu uyum içinde takımın iskeleti de her yıl hemen hemen aynı. Ankaragücü'nde özellikle yerli oyuncuların mutlu olduğunu biliyoruz. Geçen yıl Tevfik Lav göreve başladıktan sonra normal yerine döndü, yani ilk yediye girdi. Çok çalışkan bir hoca. Oturmuş kadroya güven aşılayarak bu yıla devam etme şansı buldu. Geçen yıldan farklı bir görüntü olacağını zannetmiyorum. Yabancı oyuncularda zaman zaman sıkıntı yaşadı. Agustine örneği gibi. Agustine büyükler tarafından nasıl alınmıyor hayret edici bir durum.

GELENLER:
Oscar Sanabria (Paraguay - Sport Clup Luqeno)
Santiago Salcedo (Paraguay - Cerro Porteno)
Amir Disuku (Mısır - El Mastri)
Ramadan Ragap Mohamed (Mısır - El Hudad)
Axel Smeet (Belçika - Lierse)
Huzeyfe Doğan (Bayer Leverkusen)
Ramazan Tavşancıoğlu (Avustralya - Melbourne Knights)
Oğuzhan Bahadır (Zonguldakspor)
Ayhan Evren (PSV Eindhoven)


AYRILANLAR:
Simao (Brezilya'ya döndü)
Özkan (Mersin İ.Y.)
Baidoo (Belirsiz)
Cem Hallaçeli (Ankara B.B.)

MALATYASPOR
Geçmişe dönüp baktığımızda Ceyhun, Oktay, Feyzullah, Serginio, Carlos, Ünal gibi oyuncuları ve müthiş takımları vardı. O günkü yönetim para harcıyordu. Onlar çekildiler, Malatyaspor ikinci lige düştü. Birkaç yıl kaldıktan sonra tekrar lige geldi. İlk başlarda zorlandılar, düştü denildiği anda Ziya Doğan ile büyük çıkış yakaladılar. İşte o zaman sahneye başkan Hikmet Tanrıverdi çıktı. Mükemmel bir başkan. Malatya şehrinin, Malatya halkının belki de tek avundukları futbolda başarıyı getirdi. Standartların üzerinde harcama yaparak, iyi kadrolar oluşturarak UEFA'ya kadar gitti. Bu yıl da Malatyaspor çizgisini devam ettiriyor. Çok iyi kadrosu var. İyi bir yönetim var. Sabah yedi de oynasa, akşam yedi de oynasa stad full çekiyor. Malatya bu ligin gözde takımlarından. Hoş biraz piyasayı yükselttiler ya... Anadolu takımlarındaki oyuncuların kulüplerinde problem yaşamasına neden oldular. "Bak Malatya'daki oyuncu bu kadar alıyor, bize niye bu kadar veriyorsunuz" deniliyor. Yanlış da anlaşılmasın. Futbolcu çok kazansın isterim.

GELENLER:
Levent (Türk Telekomspor)
Celalettin (Diyarbakırspor)
Atilla Birlik (Manheim)
Bayram (Beşiktaş)
Niyazi (İstanbulspor)
Mehmet Öncan (Antalyaspor)
İnanç (Altay)
Mkhalele (Göztepe)

AYRILANLAR:
Hasan Özer (Gaziantep - Kiralıktı)
Ziya (Ankara Şekerspor)
Ali Ravcı (Ankara Şekerspor)
Arsin (Ülkesine döndü)
Timuçin (Denizlispor)
Sertan (Bursaspor)
Stankov (Ülkesine döndü)



SPOR
















Yazarlar