Haberin Devamı

Dün geceki maçı Galatasaray açısından dört bölümde değerlendirmek lazım sanırım: 11’e 11 oynanan ilk 15 dakika, G.Saray’ın (ciddi hazırlık maçları dahil) bu sezon ilk kez 4 ofansifle başlamasının etkilerini taşıyordu. Sahadaki bütün sarı-kırmızılılar, bir fazla ofansifle (4-4-2 ile) sahaya çıktıklarının ne anlama geldiğinin farkındaydılar; erken bir gol bulup oyunu çözmek için çaba gösteriyorlardı. Üstüne üstlük yetenekli Eboue’nin nihayet (orijinal pozisyonu olan) sağ bekte başlaması da ofansif anlamda bir artı daha katmıştı Galatasaray’a. Ama rüya sadece çeyrek saat sürdü.
Sonra 15’inci dakikadaki kırmızı kart geldi. Galatasaray 10 kişi kaldı, ama (enteresan bir şekilde) maçın görüntüsü yüzde yüz oranında değişmedi. Çünkü Riera çıkıp Sercan sola geçtiğinde aslında G.Saray klasik üçlü hücum düzenine döndü; yani (bir forvet değil) bir orta saha oyuncusu (eski düzene göre Sabri) eksilmiş gibiydi sahada... 45’e kadar oyun dengede sürdü, hatta kalesinde daha fazla önlem alan tarafın Karabük olduğunu söylemek bile mümkündü.
Ama dananın kuyruğu 46’da koptu: Çünkü Terim, Muslera’nın gördüğü kırmızı kartın faturasını ikinci yarının başında sahaya yansıttı. Sabri/Sercan değişikliğiyle sahadaki ofansif Galatasaraylı sayısı ikiye düştü; takım 4-4-1’e döndü ve işte o noktada oyundaki 21 futbolcuya şöyle bir mesaj gitti: Galatasaray beraberlikten memnun. Artık skoru koruma niyetindeler. Zaten kalan bölümde Elmander’e gidip tenis topu misali duvara çarpan topların da başka bir izahı olamazdı.
Bu kötü psikoloji de 81’e kadar sürdü. Baros’un girer girmez penaltı yaptırmasında tabii ki biraz da şans yardımı var; ama o değişiklik Galatasaray gibi bir büyük takımın 10 kişi kaldığında dahi yapması gereken hamleydi.
* * *
Galatasaray 2 puan kaybetti, ama bu 2 puandan daha fazlasını kaybettiğine dair bir endişeye de sebep oldu: Bizim bildiğimiz hiçbir Terim takımı, 10 kişi kaldığında maçı kaybetmiş gibi davranmazdı. Galatasaray’da da, milli takımda da Terim ekiplerinin eksilerek çoğaldığı birçok maç hatırlıyorum ben... İlk kez bir Terim takımının, Sercan/Sabri değişikliğiyle eksilerek gerçekten eksildiğine şahit oldum ben...
Belki de yanılıyorumdur; belki de dün, Terim için istisnai bir gecedir. Ama eminim o da 46-80 arası sergilenen görüntüden hiç memnun değildir.