Voleybol Voleybolda tarih yazan Sultanlar!

Voleybolda tarih yazan Sultanlar!

27.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlk uluslararası maçına 1957’de çıkan A Milli Kadın Voleybol Takımımız, Cumhuriyetimizin 100. yılında tarih yazdı. 2003 yılındaki Avrupa ikinciliğinin ardından bu yıl önce Milletler Ligi’nde kupayı kaldıran, ardından da Avrupa Şampiyonası’nda zirveye çıkan Filenin Sultanları, Türk halkının gururu oldu.

Voleybolda tarih yazan Sultanlar

Türk kadın milli takımı ilk uluslararası karşılaşmasını 1957’de Uluslararası İstanbul Turnuvası’nda Ayten Salih, Nazmiye Kor, Güneş Çapa, Seta Yağcıoğlu, Ayda Caner, Seda Acudoğulu, Ümran Okay, Siray Arca, Fatma Egenen, Gülçin Eroğlu, Tomris Göksan, Nezin Mutibaş’tan oluşan kadrosu ile Romanya’ya karşı oynadı. İlk galibiyetini ise 22 Temmuz 1961’de Batı Almanya’ya karşı 3-2’lik skorla elde etti.

Haberin Devamı

Romanya’da düzenlenen 1963 Avrupa Şampiyonası, Milli Takımın katıldığı ilk Avrupa Şampiyonası’dır. Burada üç maçını kazanıp üç maçını kaybeden Türkiye, on üç takım arasında 10. sırada yer aldı. Bir sonraki şampiyona 1967’de Türkiye’de düzenlendi ve milliler üç galibiyet ve beş yenilgiyle on beş takım arasında 12. oldu.

Milliler daha sonra ancak 1981’de yeniden Avrupa Şampiyonası’na katılma şansını yakalayabildi. Bulgaristan’da yapılan bu şampiyonada tüm maçlarını kaybeden ve sadece tek set alabilen kadın voleybol takımımız sonuncu oldu. Batı Almanya’da yapılan 1989 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda on iki takım arasında 11., Hollanda’da yapılan 1995 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda 12. sırayı aldık.

Haberin Devamı

Takımın elde ettiği ilk önemli uluslararası başarı, 1967 Avrupa Voleybol Şampiyonası’ndan 36 yıl sonra 2. kez Türkiye’de düzenlenen 2003 Avrupa Kadın Voleybol Şampiyonası’nda kazandığı Avrupa ikinciliğidir. Antrenörlüğünü Reşat Yazıcıoğulları yaptığı Türk milli takımının kadrosunda Bahar Mert, Esra Gümüş, Sinem Akap, Özlem Özçelik, Aysun Özbek, Natalia Hanikoğlu, Mesude Kuyan, Pelin Çelik, Çiğdem Can Rasna, Gülden Kayalar, Seda Tokatlıoğlu ve Neslihan Demir Darnel bulunuyordu.

Milli Takımın Avrupa ikincisi olduğu 2003 yılı, Türkiye’de kadın voleybolu için bir sıçrama yılı oldu. Millî Takım, bu tarihten itibaren Filenin Sultanları olarak anılmaya başladı, aynı yıl Dünya Kupası’na katıldı ve yedinci oldu.

Türk Milli Takımımız ilk kez Dünya Şampiyonası’na ilk kez 2006’da katıldı ve organizasyonu 10. sırada tamamladı. Japonya’da gerçekleşen bu şampiyona sırasında, İtalya karşısında bir maçta iken 10 Kasım günü Türkiye’de saat dokuzu beş geçtiği sırada mola alarak Mustafa Kemal’e saygı duruşunda bulunması, takımın tarihine geçti.

2005’te Türk milli takımı ilk kez eleme oynamadan Avrupa Şampiyonası’na katılıp, on iki takım arasında 6. sıraya yerleşti. 2007’deki şampiyona’da 10. olan Sultanlar; Polonya’da yapılan 2009 Avrupa Şampiyonası’nda ise çeyrek finale kadar yükseldi ve yarı finale yükselemeyen takımlar arasında sırasıyla puan, set ve sayı averajına bakılarak yapılan sıralamada 5. oldu.

Haberin Devamı

Takım, FIVB Dünya Grand Prix şampiyonasına ilk kez 2008 yılında katılıp 7. sırayı aldı. 2010 yılında ise Dünya Voleybol Şampiyonasını 6. sırada tamamlayarak tarihindeki en büyük derecelerinden birini elde etti.

10. kez katıldığımız 2011 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda Sultanlar 3. sırayı alırken, bu derece ile Türk milli takımı, tarihinde ikinci kez Avrupa Şampiyonası’nda kürsüye çıkmış olduk.

2012, Filenin Sultanları’nın ilk kez Olimpiyatlar’a katıldığı yıl oldu. Takım, Mayıs 2012’de Ankara’da düzenlenen Olimpiyat Avrupa Kıta Elemesi’nde oynadığı tüm maçları kazandı. Böylece 52 yıldır takım sporlarında olimpiyatlara katılamayan Türkiye, Londra’daki 2012 Yaz Olimpiyatları’na katılma imkanı buldu. Olimpiyat elemeleri sonrası Grand Prix’de bronz madalya kazanan milliler olimpiyatları ise 9. sırada tamamladı.

2017’de başantrenörlüğe İtalyan Giovanni Guidetti getirildi. Guidetti yönetimindeki takım, Avrupa Şampiyonası’nda 2017 yılında 3., 2019’da da ikinci oldu. Milli Takım, 2020 yılında yeniden Olimpiyatlar’a katılma şansı elde etti. 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda çeyrek finalde Güney Kore’ye elenen Sultanlar 5. oldu.

Haberin Devamı

2021 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda üst üste 4. kez yarı final biletini alan milliler, yarı finalde Sırbistan’a 3-1 yenildi, üçüncülük maçında Hollanda’yı 3-0 yenerek kürsüye çıktı.

Filenin Sultanları’nın en önemli yılı Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız 2023 oldu. Temmuz ayında ABD’nin Teksas eyaletindeki Arlington kentinde oynanan maçta Çin’i 3-1 yenerek ilk kez Milletler Ligi Şampiyonu olan milliler, ardından da Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası finalinde Sırbistan’ı 3-2 yenerek tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonu oldu.