Futbol YA HEP YA HİÇ

YA HEP YA HİÇ

21.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Galatasaray’ın 5, Fenerbahçe ile Beşiktaş’ın 6’şar yenilgisi var. Beraberliklere baktığımızda Fenerbahçe’nin 5, Galatasaray ile Beşiktaş’ın 11’er beraberliği var. Bizim büyükler, bunu marifet sanıyor. Şampiyonluğa oynuyorsan, beraberliği unutacaksın. Parola, ‘ya hep, ya hiç’ olacak. Büyükler için beraberlik, mağlubiyet gibi bir şey

YA HEP YA HİÇ

ŞANSAL BÜYÜKA İLE DOBRA DOBRA

Haberin Devamı

Fenerbahçe, açık ara götürdüğü ligde yine puan farkıyla şampiyonluğa ulaştı. Hani herkesin espriyle söylediği, “Şampiyon belli, ikinci kim?” sözü adeta bu sezon için söylenmiş gibiydi. Biz de ustamız Şansal Büyüka ile bu sezona bir ayna tutalım, iyi yapanı onore edip, kötülük demeye dilimiz varmıyor ama yanlışlıkları da göz önüne getirelim istedik.
Galatasaray-Beşiktaş yarışında, Kartal ikinciliği teslim etti. Aslında ikisi de birbirine ikram etmek için uğraştı durdu. Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılma gibi bir bonusun olduğu bu yer için neden futbolcular motive olamadı?
* Sevgili Bilal, doğru söylüyorsun. Çok uzun haftalar Galatasaray ile Beşiktaş arasında ikincilik için bir ikram yarışı oldu. Daha önceki haftalık röportajlarımızda da “Galatasaray daha yakın” diye belirtmiştim. Neden olduğunu söyleyeyim; Beşiktaş’ın rakiplerinin stadı var, kendinin yok. Beşiktaş ‘ın bütçesi rakiplerine oranla çok daha az. Beşiktaş’ın kadro derinliği ve kalitesi Fenerbahçe ve Galatasaray’ın gerisinde. Beşiktaş derbi maçı kazanamadan ligi bitirdi. Bu şartlarda iki rakibini geçmek çok kolay değil. Buna rağmen, şansı birkaç kez yakaladı, ama kadronun yeterli tecrübede olmayışı buna engel oldu.
Sezon sonu geldi, hem Galatasaray’da, hem de Beşiktaş’ta parasal sorunlar su yüzüne çıktı. Diğerlerinde de aynı sorunların bulunduğu belirtiliyor. Bu yapının başarı ya da başarısızlıkta etkili olduğunu düşünüyor musunuz?
* Parasal sorunların büyük sıkıntı yarattığı çok net ortada. Başarı istiyorsan, paraları zamanında ödeyeceksin. Yalnız bu parasal sıkıntı sadece büyüklerde değil, bir- ikisi dışında bütün kulüplerimizde var ve hastalıklı hücreler gibi kulüplerin tamamını sarmış sarmalamış durumda. Bu konuda Türkiye’de tam bir trajedi yaşanıyor ve bunu kimse gündeme getirmiyor. Nereye gidiyor bu kadar para, nasıl bu kadar borçlanılıyor, inanılır gibi değil.
Trabzonspor ile Sivasspor’a Avrupa yolu göründü. Eskişehir de en arkadan forse etmeye çalışacak. Bu üç Anadolu takımı ne yapar, ne yapamaz?
* Trabzonspor’a baktım, dördüncülüğe seviniyor. Buna inanamadım. Trabzonspor takımı dördüncülüğe seviniyorsa, hem de ikili averajla elde edilen dördüncülüğe seviniyorsa, bir sorun var demektir. Bunu irdelemeli. Ancak şurası çok net ortada; Trabzonspor takımı ile İstanbul’un üç büyük takımının yarışma şartları eşit değil, adil değil. Arada dağlar var. Bu şartlarda Trabzonspor’un şampiyonluğa oynaması gerçekten çok zor. Sivas dersen, büyük iş başardı, ancak bu savunma anlayışıyla Avrupa sahalarında ciddi anlamda sıkıntı yaşar. Kupa’dan Avrupa’ya gidecek Eskişehirspor’un da çok ciddi golcü sıkıntısı var. Bir değil, çok önemli iki golcü almalı.
Aatif, gol krallığında zirvede yer aldı, Cicinho da asist kralı olarak karşımızda... İkisi de Sivas’tan çıktı. Roberto Carlos’un takımın başına gelmesi ne değiştirdi?
* Roberto Carlos ‘un gelişi, elbette Sivas takımına bir hücum zenginliği kazandırdı. Aatif’ın gol krallığında kendi büyük becerisi olduğu kadar, Burak Yılmaz’ın sezonun büyük bir bölümünde kenarda oynatılarak veriminin düşmesinin de etkisi oldu.
Süper Lig’in yeni takımları İBB, Balıkesir ve Mersin İdman Yurdu... Bu üç ekibimizin başarısını kısaca değerlendirebilir misiniz? Gelecek yıl yeni yuvalarında ne yapabilirler?
* Süper Lig’in yeni takımlarına başarılar diliyorum. İBB’yi bir tarafa bırakıyorum, Balıkesirspor ve özellikle Mersin İdmanyurdu’nun para sıkıntısına adil çözüm bulması gerekiyor. Özellikle Mersin İdmanyurdu ile ilgili öyle şeyler duydum ki, kulaklarıma inanamadım. Kulüp futbolcuların eline geçmiş, adeta onlar yönetiyor. Eee, paralarını uzun süre ödemezsen, futbolculara taviz vermek zorunda kalırsın.
Sevgili Bilal, sen sormadın ama, ben sana lig ile ilgili, daha doğrusu zirve ile ilgili ilginç bir not aktarayım. Galatasaray’ın 5, Fenerbahçe ile Beşiktaş’ın 6’şar yenilgisi var. Beraberliklere baktığımızda Fenerbahçe’nin 5, Galatasaray ile Beşiktaş’ın 11’er beraberliği var. Bu ne anlama geliyor; Fenerbahçe 5 beraberlikle 10 puan kaybederken, Galatasaray ile Beşiktaş 11’er beraberlikle tam 22’şer puan kaybetmişler. İşte Fenerbahçe’nin farkı, işte Fenerbahçe’nin uzak ara şampiyon oluşunun en önemli nedenlerinden biri. Bizim büyükler, bunu marifet sanıyor. Hiç unutmuyorum, Beşiktaş bitime dört hafta kala Fenerbahçe ile berabere kaldı diye neredeyse düğün- bayram yapacaktı. Oysa kazansa, ikincilik için büyük avantaj yakalayacaktı. Şampiyonluğa oynuyorsan, beraberliği unutacaksın. Parola, ya hep, ya hiç olacak... Baktığında büyükler için beraberlik, mağlubiyet gibi bir şey.

Haberin Devamı

En iyi teknİk direktör - ERSUN YANAL

Haberin Devamı

Fenerbahçe geçen yıl ligi Galatasaray’ın 10 puan gerisinde tamamlamıştı. Bu sezon 9 puan önde bitirdi. Ersun Hoca, Fenerbahçelilerin istediği hızlı, atak, baskılı ve bol gollü futbolu oynattı. Ağır antrenmanları sahada kendini gösterdi. Fenerbahçe hiçbir maçta fizik gücü olarak rakibinin gerisinde kalmadı.

Haberin Devamı

En güzel hareket

Haberin Devamı

Cüneyt Çakır- Semih diyaloğu

Galatasaray-Beşiktaş maçında Cüneyt Çakır’ın aut dediği kararda Semih’in “Top benden çıktı” diyerek autu kornere çevirtmesi benim aklımdan hiç çıkmıyor. Alışkın değiliz böyle şeylere... Semih’in bu hareketinden sonra “Doğruculuk sana mı kaldı?“ diye onu eleştirenleri bile gördüm, okudum. İşte bizdeki futbol anlayışının boyutları ve hoyratlığı.

En kötü hareket

Tükürenler, tekme yumruk oynayanlar

Genelde saha içine baktığımızda temiz bir mücadeleyi geride bıraktık. Ancak küfür etmeyi, maç boyunca rakibine dirsek-tekme atmayı alışkanlık haline getiren oyuncular izledik. Allah’tan sayıları, yok denecek kadar azdı.


Sezonun kırılma noktası

F.Bahçe’nin son dakika golleri
Fenerbahçe, yüksek kalitedeki fizik gücünün karşılığını son dakika golleriyle gördü. Buna şans diyemeyiz. Ezici baskısı ile son dakika golleriyle galibiyetleri buldu ve bu goller Fenerbahçe’ye en az 8 puan kazandırdı. Gene söylüyorum, bu son dakika golleri şansın değil, iyi çalışmanın sonucuydu.

Sezonun olayı

Beşiktaş-Galatasaray maçının yarıda kalması
Beşiktaş lige müthiş başlamış ve dörtte dört yapmıştı. Galatasaray karşısında yenik oynarken, son dakikalarda çıkan olaylar nedeniyle Beşiktaş’ın beli büküldü. Olaylar çıkmasa Beşiktaş sadece üç puan kaybedecekti, olaylar çıktı, Beşiktaş ilk yarı boyunca kendi sahasındaki maçlarının tamamını, biri hariç kadın ve çocuklara oynadı.

EN İYİ HAKEM

YOK

Böyle bir cevap verdiğim için maalesef çok üzgünüm. Kendimi bildim bileli bu futbol ailesinin içindeyim, bu sezon olduğu kadar can yakan, sonucu etkileyen hakem hatalarını ilk kez
görüyorum.

EN İYİ BAŞKAN - FİKRET ORMAN

Muhaliflerinin bana kızacağını biliyorum. Birincisi, Beşiktaş’ı yoğun bakımdan çıkardılar, artık nefes alıyor. Beş kuruş kredi almadan, Boğaz ön görünümü olmasına rağmen tüm engelleri aşarak İnönü Stadı’nı tamamlıyor. Beşiktaş’ı ligin gergin ortamına asla sokmadı. Bağırmadı, küfür etmedi, tehdit gibi bildiriler yayınlamadı. Bedava bilete asla prim tanımadı. Kim ne derse desin benim için örnek Başkan Fikret Orman’dır.

En iyi futbolcu - CANER ERKİN

Caner, birinci haftadan son haftaya kadar, lige nasıl başladıysa öyle bitirdi. Yani kusursuz... Bu kadar istikrar önemli. Ayrıca bir sol bekten daha fazlasıydı. Attı, attırdı, oyun kurdu. Sol bek olmasına rağmen Fenerbahçe’nin 10 numarası gibiydi.

Altın Kadro

YA HEP YA HİÇ

GÜMÜŞ Kadro

YA HEP YA HİÇ

BRONZ Kadro

YA HEP YA HİÇ