Dünyadan Futbol Yaşlanmayan kaleci: Gianluigi Buffon

Yaşlanmayan kaleci: Gianluigi Buffon

06.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Parma ile 2 yıl daha sözleşme uzatan 42 yaşındaki Gianluigi Buffon, adeta Benjamin Button misali yaşlandıkça gençleşiyor. 46 yaşına kadar sahalarda olacak İtalyan efsane, EURO 2024’ü de gözüne kestiriyor.

Yaşlanmayan kaleci: Gianluigi Buffon

CELAL UMUT EREN

İtalya futbolunun unutulmaz kalecisi Dino Zoff sonrası dönemde yeni bir efsane çıkması beklenmiyordu. Ancak Gianluigi Buffon tüm ezberleri yıktı ve yıkmaya devam ediyor. Adeta yaşlanmayan kaleci olarak futbol literatürüne giren Buffon, 42 yaşında Parma’da ve profesyonel kariyerini sürdürüyor. Üstüne 2 yıl daha yeni sözleşme yapan İtalyan kaleci, 2024’e kadar eldivenlerini takacak. ‘Benjamin Button’ benzetmeleriyle İtalya futbol tarihinin en yaşlı kalecisi olma rekorunu elde eden Buffon’a Parma taraftarları ‘Yaşlanmayan kaleci’ ve ‘En genç kaleci’ benzetmeleriyle takılıyor. Parma’da gerçek lakabı ise ‘Superman’ olarak biliniyor. Tardini’de özel pankartları dikkat çekiyor.

2022 Dünya Kupası’nda oynamayı çok istese de İtalya’nın vize alamaması sonrası adeta acı çıkartırcasına 2024’e kadar futbolda olma kararı aldı.

Haberin Devamı

Yaşlanmayan kaleci: Gianluigi Buffon



Buffon’un yeni hedefi; EURO 2024’te 46 yaşında İtalya forması giyerek futbol tarihine geçmek ve 82 Dünya Kupası’nda 41 yaşında iken kaleye geçen Dino Zoff’un rekorunu elde etmek... Roberto Mancini’nin EURO 2020 kadrosunda olmaması kişisel bir hayal kırıklığı yaratsa da Buffon’un vazgeçmemesi 42 yaşında bu enerjiyi nasıl sağladığını en güzel anlatan örnek oluyor.

Zaten ünlü file bekçisi için bu sezon başında yepyeni bir hikaye başladı. Aslında efsane başladığı yere geri döndü. 1995’te profesyonel kariyerine başladığı ve 2001 yılına kadar oynadığı Parma’ya 20 yıl sonra yeniden imza attı. Fakat bu kez farklı bir yerdeydi, Buffon’un bıraktığı dönemde UEFA Kupası şampiyonu olan Parma artık Serie B’deydi.

Ama Tardini tribünlerinde büyük bir heyecan oluştu. 2001’de Parma’dan Juventus’a 52 milyon euroya giderek bir kaleci için rekor bir transfer ücretine giden Buffon’a o dönem Tardini tribünleri kırılmıştı. Buna karşın Buffon 2001-2021 arası 1 senelik (2018-19 sezonu) PSG dönemi haricinde hep Juventus’ta kaldı.

Haberin Devamı

Yaşlanmayan kaleci: Gianluigi Buffon



Parma taraftarları kırgınlıkla izlediği Buffon’la geri dönüşüyle beraber barış imzaladı. Parma’nın ‘Superman’ lakaplı kalecisi bu sezon 23 resmi maça çıktı ligde ve kalesinde 23 gol gördü.

Buffon yaşıyla alakalı konulara da çok açık konuşuyor: “Yaşın rakamlardan ibaret olduğunu düşünüyorum. Fiziksel ve mental olarak halen daha güçlüyüm. Kendime sınır koymuyorum. Sınırsız bir şekilde ilerliyorum.”

Yaşlanmayan kaleci: Gianluigi Buffon

Ibrahimovic’in idolü

Dünya futbolunun nevi şahsına münhasır isimlerinden Zlatan Ibrahimovic’in belki de övgüyle bahsetti sayılı yıldızlardan biri Gianluigi Buffon oldu. 40 yaşında futbola devam eden Ibrahimovic, Buffon’u şu sözlerle anlatıyor: “Futbol kariyerim boyunca karşılaştığım en iyi kaleci Buffon’dur. Juventus’ta oynadığım dönemde, zaten o zamanki defans hattımızı geçmek kolay değildi. O defansı geçseniz bile Buffon sizi durdururdu. Antrenmanlarda bazen durur ve sadece Buffon’u izlerdim. Antrenmanlarda bile gol yemiyordu. Buffon’u yenebilmek imkansız gibiydi.”

‘Futbolcular gider adamlar kalır’

Haberin Devamı

20 yıllık Juventus kariyerinde Gianluigi Buffon’un en unutulmaz dönemi hiç kuşkusuz 2006 yılında oldu. 2006’da İtalya’da patlak veren ‘Calciopoli’ yani şike skandalı sonrası Juventus, Serie A’dan Serie B’ye düşürüldü.

Juventus ekonomik krize girerken 30 yaşında olan ve kariyerinin en iyi dönemlerini geçiren Buffon’u satış listesine koydu. Hatta Barcelona’dan İtalyan kaleci için büyük bir teklif de geldi. Ancak Buffon, teklifi kabul etmeyeceğini belirterek, unutulmaz açıklamasını yaptı: “Gelen teklifleri kabul etmeyeceğim. Juventus’ta kalacağım ve tekrar Serie A’ya çıkacağız. Sonra elimizden haksızca alınan şampiyonlukları geri kazanacağız. Ben Juventus’tayım. Pavel Nedved’le Del Piero ile konuştuk, biz buradayız. Futbolcular gider adamlar kalır.” Buffon gerçekten sözünü tuttu. Juve tekrar Serie A’ya geldi ve ayrılana kadar tam 8 kez Serie A şampiyonluğu kazandı.

Yaşlanmayan kaleci: Gianluigi Buffon

Müze gibi kariyer

Parma, Juventus, PSG ve İtalya Milli Takımı ile unutulmaz bir kariyere sahip olan Gianluigi Buffon, adeta kupalarla dolu bir müzeye sahip.

Parma’da İtalya Kupası, İtalya Süper Kupası ve UEFA Kupası kazanan Buffon, Juventus’ta da 9 lig şampiyonluğu, 5 İtalya Süper Kupası, 6 İtalya Süper Kupası elde etti. PSG’de de Ligue 1 şampiyonluğu ve Fransa Kupası kaldıran efsane eldiven, İtalya Milli Takımı’nda 2006 Dünya Kupası’nda şampiyon oldu. İtalya U21 ile de Avrupa Şampiyonu olan Buffon, Parma da bu sezon dahil 243 resmi maç, Juventus’ta 685 resmi maç ve PSG’de 29 resmi maçta kaleyi korudu.

İtalya Milli Takımı’nda ise 176 kez sahaya çıkan unutulmaz kaptan, rekorları ve bireysel ödülleriyle de öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Şampiyonlar Ligi en büyük acısı

SKY Sports, Mayıs 2020’de özel bir dosya hazırladı. Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluk yaşayamayan ‘en iyi 25 futbolcu’ listesinde Gianluigi Buffon ismi hemen göze çarptı. 20 yıl Juventus, 6 yıl Parma ve 1 yıl PSG’de oynayan Buffon, Devler Ligi’nde hiç mutlu sona ulaşamadı. Juventus’ta tam 3 kez Şampiyonlar Ligi finali oynayan ancak kazanamayan tecrübeli file bekçisi kariyerinde en büyük acısını bu turnuvada yaşadı. Hatta sırf Devler Ligi’nde zirveye çıkabilmek için 2018-19 sezonunda PSG’ye imza atan Buffon, bu denemesinde de istediğini alamadı.

Haberin Devamı

Kadıköy’ü unutamadı

Gianluigi Buffon’un kariyeri boyunca unutamadığı deplasmanlardan biri de Kadıköy oldu. Buffon, 2018’de sosyal medyada bir taraftarın sorduğu “Seni en çok heyecanlandıran stadyumlar hangileri?” sorusuna, 1998 yılında UEFA Kupası 2. turunda Parma formasıyla Fenerbahçe deplasmanındaki maçını anımsattı. İtalyan efsanesi, “Birçok stat atmosferi var. Liverpool’un stadı Anfield, Rangers’ın stadı ve İstanbul’da Fenerbahçe’nin stadı kesinlikle bunlardan birkaçı… Bu stadyumlardaki gürültüden ötürü maçların ilk 15-20 dakikasında konsantrasyon sorunu yaşamıştım” yanıtını verdi.

Yaşlanmayan kaleci: Gianluigi Buffon

Hep en iyisi

l Serie A’da 12 kez yılın kalecisi
l Serie A’da 1 kez yılın futbolcusu
l Serie A’da 5 kez en iyi takımda
l UEFA’da 2 kez yılın kalecisi
l UEFA’da 1 kez yılın futbolcusu
l 5 kez UEFA yılın takımında
l 3 kez Avrupa’nın en iyi kalecisi
l IFFHS’de 5 kez dünyanın en iyi kalecisi
l 2006 Dünya Kupası’nın en iyi kalecisi
l EURO 2008 ve EURO 2012’nde en iyi kadroda
l FIFPro’da 3 kez en iyi kaleci
l UEFA tüm zamanlar en iyi kadroda
l Pele’nin en iyi 125 futbolcu listesinde
l 2016’da Golden Foot ödülü
l Juventus’un tüm zamanlar en iyi kalecisi
l 2015’te France Football kadrosunda
l 2 kez Şampiyonlar Ligi en iyi kadroda
l 1 kez Avrupa Ligi en iyi kadroda