Euro2016 Yıldıray Baştürk: Emre Mor zincirleri kırar

Yıldıray Baştürk: Emre Mor zincirleri kırar

02.06.2016 - 10:28 | Son Güncellenme:

A Milli Takım'ın eski yıldızı Yıldıray Baştürk, Türk futbolunun 18 yaşındaki yıldız adayı Emre Mor için çok net konuştu.

Yıldıray Baştürk: Emre Mor zincirleri kırar

2002'DE Ay-Yıldızın dünyanın zirvesinde dalgalanmasına vesile olan çok önemli isimlerden biriydi Yıldıray Baştürk. Şimdilerde teknik direktörlük için altyapı eğitimi alan Baştürk, Emre Mor'a övgüler yağdırdı: "Gerçekten yetenekli futbolcu olduğunu söyleyebiliriz. Emre’yi görünce kendimi hatırladım. Dikine giden bir futbolcu görüntüsü var."

Haberin Devamı

OYUNA DAMGASINI VURACAK BİRİ

Ama çok şey söylemek için erken, yolun daha başında. Umarım aynı azimle buralara geldiğine göre demek ki bir azmi ve hırsı var. Onu görebiliyorsunuz sahada hiç yerinde duramayan bir futbolcu.Çok aktif, oyuna damgasını vuracak bir futbolcu. İnşallah fizik gücünü daha da geliştirir, tecrübe edinir, yeteneklerini sahaya yansıtabilirse çok iyi işler yapabileceğini gördük. İnşallah yaptığı şeylere devam eder ve yolunu kendisi çizer.

10 NUMARALAR ÖLDÜRÜLEMEZ

Bundan 2 sene önceye kadar 10 numaralar futbolda silinmiş gibiydi. Orta saha iki 6 numaradan oluşuyordu çoğu zaman. Ama son 2 senedir her takım bu 4’lü kaymaları, orta sahaları çok iyi yapıyor. Artık 10 numara yeniden aranmaya başladı. Değeri de yeniden artıyor. Diğer türlü kapalı oynayan rakipler çözülmüyor. Çünkü hepsi savunmada kaymaları çok iyi yapıyor. Mesafe kat edemiyorsunuz. Emre Mor’u aslında o bölgenin tam adamı. O savunma zincirlerini kırabilme adına önemli bir yetenek. Kimse 10 numarayı öldüremez."

Haberin Devamı

Fransa'da iyi işler yaparız

"Fransa'ya özgüveni yüksek bir takımla gidiyoruz. Artık Türkiye kaybetmiyor. Fatih Hoca bunları aşmış görünüyor. Orada iyi şeyler yapacağımızı düşünüyorum.

YILDIRIY Baştürk, Fransa'daki şansımızı şöyle değerlendirdi: "Gruplara kötü başlangıç vardı. Buraya gelmemiz sürpriz oldu. Fransa’ya özgüveni yüksek bir takımla gidiyoruz. Türkiye artık kaybetmiyor. Artık Fatih Hoca bunu aşılamış görünüyor. Turnuva havası daha farklı. Orada takım ruhunu sahaya döktüğünüzde başarılı oluyorsunuz. O yüzden ben bu turnuvadan ümitliyim. Türkiye’nin iyi şeyler yapacağına inanıyorum.

ABD'Lİ EKİP BÜYÜK ROL OYNADI

2008'de de Fatih Hoca'nın bu konuda çok önem verdiği takım ruhunu yakalamıştı. Orada da Fatih Hoca’nın ABD’den getirdiği bir ekip vardı. Tek tek oyuncularla ilgilenip, zaaf noktalarını keşfedilip, onun üzerinde çalışılıyordu. Yine bir ekip var ABD’den. Bu takımı olumlu etkiliyor demek ki. Bazı programlarla başarı elde ediliyor. Ümit ederim Fransa’da da bunu gösterecek Türkiye."

Haberin Devamı

Terim beni 3 gün ağlattı

"26 kişilik kadroda vardım. Sonra hiç beklemediğim şekilde çıkartıldım. O olaydan sonra 3 gün ağladım. Bende büyük iz bıraktı. Hala rüyalarıma giriyor."

BAŞTÜRK, 2008'in aday kadrosuna çağrılıp, 23 kişilik kadroya dahil edilmemesiyle ilgili yaşadığı üzüntüyü anlattı: "Eğer 2008'e gitseydim hem dünya hem dünya hem de Avrupa Şampiyonası'nda oynamış nadir oyunculardan biri olurdum. Şampiyonlar Ligi finali oynayan ilk Türk oyuncuydum. Bütün sezon ona hazırlandım. Eleme maçlarında da 18’deydim. Ama gidememek çok büyük hayal kırıklığı oldu.

2008'den sonra toparlanamadım. 2010’da da bıraktım ama 2008’de bırakmış gibi oldum. O olaydan sonra 3 gün ağladım. İşin ciddiyetini anlayasınız diye söylüyorum. Hiç beklemediğim bir durumdu. Belki ilk 11 oynamayabilirdim ama o durum çok farklıydı. 26 kişinin arasındaydım ve hazırlık maçlarında da oynadım. Hiç beklemediğim anda bu olunca bende büyük iz bıraktı. Hala rüyalarıma bile giriyor."

Başarının her türlüsü Şenol Güneş’e yakışır

Haberin Devamı

"ŞENOL Güneş, çok iyi bir insan. Çok sevdiğim bir hoca. Başarının her türlüsü Şenol Hoca’ya yakışıyor. İyi bir eğitimci. Onların çok faydası var. Fatih Hoca da bunların arasında. Bizim aramız geçmişte iyi olmasa da örnek hocalardan biri. Ersun Yanal var. O da çok iyi hoca. Tabi bunların sayısının artması lazım. Hocalara kulüplerin güvenmesi lazım. 5 ayda hocalar kulübe bir şey veremez, Türk futbolunda istenen hedeflerin gelmemesinin nedenlerinden biri de bu. Karışık bir sistem var."

Beşiktaş damgasını vurur

SÜPER Lig'deki yarışı değerlendiren Yıldıray, gelecek hakkında da tahminde bulundu: "Beşiktaş’a şampiyonluk hayırlı olsun. Şenol Hoca ile iyi bir hava yakaladılar. 3 büyüklere geldiğimizde transferlerin çok önemi olmuyor. Takım ruhunu kim yakalıyorsa o şampiyon oluyor. Şenol Hoca babacan tavrıyla bunu başardı. Kolay değil o kadar yıldızı bir arada idare etmek. Şenol Hoca bunu çok iyi yaptı. Beşiktaş’ın önümüzdeki yıllarda da iyi rol oynayacağını tahmin ediyorum."

Güneş beni unutulmaz yaptı!

Haberin Devamı

YILDIRAY, Şenol Güneş'e sitemde de bulundu: "En unutulmaz asistimi Brezilya maçında Hasan Şaş'a yaptım. Ama 1-0 öne geçmemize rağmen 2-1 yenildik. 60’ta beni Şenol Hoca çıkartmıştı. İyi ki çıkartmış. Yıllar sonra hala insanlar bana 'O maçta Şenol Hoca niye seni çıkarttı' diye soruyor. Maçtan sonra bana 'Daha defansif düşündüğüm için seni çıkarttım' demişti. Ben hala o maçla anılıyorum."

Doğrusu Alman modeli

"MİLLİ Takım genç bir jenerasyon yakaladı. Bu futbolculardan 10 sene boyunca faydalanabilirsin. Almanya dünya şampiyonu olduğunda Almanların Ümit Milli Takımı’nda çoğu bu takımda beraber oynamıştı. Bunların olması lazım. 5-6 futbolcunun böyle beraber oynamış olması lazım başarı için. Almanlar bundan 6-7 sene önce bunu yaptı."

Hakan sınıf atlar

"HAKAN Çalhanoğlu Fransa'da kendini gösterirse sınıf atlar. Şu anda B.Leverkusen'de oynuyor. Onlar da küçük bir takım değil. Ancak Fransa'da iyi işler yaparsa daha çok transfer teklifi almaya başlar. Avrupa şampiyonası çok iyi bir fırsat. İngiltere ve İspanya’da olabilir. Genç ve kendini kanıtlamış bir oyuncu. Bunu iyi değerlendirmeli."

Eğitimcilerin eğitilmesi lazım

"TÜRKİYE'DE bizim en büyük eksikliğimiz eğitim. Okullarda, kulüplerde burada en büyük sorunu görüyorum.

Eğitimcilerimizde büyük sıkıntılar var. İlk etapta eğitimciyi eğitmek lazım. Bu daha önemli.

Bu ülkede her şey bir düzene göre işliyor ve herkes birbirine saygı duyuyor. Eğitim diyorum, bunları da göz önüne almak gerekiyor."

Babam Soma için çok gözyaşı döktü

"BEN bir madenci babanın 7 çocuğundan biriyim. Buraya Zonguldak'tan çok maden işçisi gelmiş. Babam da 25-30 sene madende çalıştı. Benim futbolcu olmamı istemiyordu. Toplamda ancak 10 maçıma gelmiştir. İlgilenmez. Soma faciası olduğunda duygulandı. Ağladığını gördüm. Çok ağladı. O daha farklı bakıyor."

Boyum küçük diye karmaya almadılar

"BOYUMDAN dolayı en çok 10-13 yaş kategorisinde oynarken zorlandım. 16 yaştan sonra o fark ortadan kalkıyor. Westfalen eyaletinin karmasının seçimine boyum küçük olduğu için hoca beni almadı. 'Seni boyundan dolayı almayacağım' demişti. Şimdi hala karşılaşıyoruz ve o günleri hatırlayıp gülüyoruz."

Ben 'Baş Türk'üm

"BEN gurbetçi çocukların bir hayalini gerçekleştirdim ve 10 yıl Bundesliga'da oynadım. Baş Türk artık. Başka ne diyelim. Fazla bir şey söylemeye gerek yok. Bu futbol konusunda gurbetçilerin başlangıcı diyebiliriz. Gurbetçilerde 'Benim oğlum da futbolcu olabilir' algısı oluştu. Şu an gurbetçi ailelerde bu özgüven var. Bunun benden kaynaklandığını söyleyebilirim rahatlıkla."

Matheaus bile diploma alamaz

"ALMANYA'DA kim olursanız olun, isim olarak dünya kupasını kazanan futbolcular bile kendini eğitmeden bir yere gelemiyor. Matheaus’a bile ‘Al sana diploma takım çalıştır’ demiyorlar. Önce eğitim verip, sonra görev veriyorlar. Önce altyapıda başlatıyorlar. Futbolculukla hocalık farklı şeyler."

Para için gelecektim sakatlandım

"LİVERPOOL dahil pek çok kulüpten teklif aldım. Türkiye'den de teklifler aldım. Hemen her sene teklif geliyordu. Ama dürüst olmalıyım. Son transferimi Türkiye'ye yapıp, iyi bir para kazanmayı düşünüyordum. Ama sakatlandım. Avrupa'da hedefleri olan futbolcu Türkiye'ye gelmeyi düşünmez. Nuri Şahin'i de 5-6 senedir istiyorlar ama gitmedi. Belki son transferini Türkiye'ye yapabilir. Hamit ve Halil de aynı oldu."

(Akşam)