Diğer YILDIZLAR EVDE KALDI!

YILDIZLAR EVDE KALDI!

09.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

14. Dünya Atletizm Şampiyonası bugün Rusya’nın başkenti Moskova’da start alacak. Herkesin merakla beklediği erkekler 100 metre yarışında ise doping cezası olan Tyson Gay ve Powell ile sakatlığı süren Blake piste çıkamayacak, Jamaikalı yıldız sprinter Usain Bolt yalnız kalacak

YILDIZLAR EVDE KALDI

Rusya’nın başkenti Moskova’nın ev sahipliğini yapacağı 14. Dünya Atletizm Şampiyonası bugün start alacak. 18 Ağustos’ta sona erecek dev organizasyon sakatlığı süren ya da doping cezası alan yıldız atletlerin katılmaması sebebiyle sönük geçecek.
Özellikle herkesin merakla beklediği erkekler 100 metrede Jamaikalı sprinter Usain Bolt yalnız kalacak. Son 1,5 ayda birbiri ardına patlayan doping skandalları en çok atletizmi vurdu. Dünyanın en iyi ikinci derecesinin sahibi, 2007 Osaka Dünya Şampiyonası’nda hem 100 hem de 200 metreyi kazanan ABD’li Tyson Gay ile eski 100 metre dünya rekortmeni ve 2007, 2009 dünya üçüncüsü Asafa Powell’ın numunelerinin potitif çıkmasıyla atletler için Rusya defteri erken kapandı. Ayrıca Bolt’un en önemli rakiplerinden vatandaşı Yohan Blake dizindeki sakatlık nedeniyle piste çıkamayacak.
Kadınlar 100 metrede Jamaikalı Sherone Simpson, dopingli atletler zincirinin başlangıç halkası olan 200 metrenin yıldızı Veronica Campbell-Brown da evde kalan diğer atletler oldular. Erkekler 800 metrede dünya rekorunu elinde bulunduran 24 yaşındaki Rudisha, dizindeki sakatlık nedeniyle piste çıkamayacak. Kenyalı atletin, 2014’te yarışlara dönmesi bekleniyor. Kadınlar yüksek atlamada 2007 ve 2009 dünya şampiyonu ve son dünya ikincisi Vlasic da sakatlığı nedeniyle Moskova’da mücadele edemeyecek. Olimpiyat ve dünya heptatlon şampiyonu Ennis-Hill de şampiyonaya katılmayacağını duyurdu. Rus Tatyana Chernova’nın da çekilme kararıyla heptatlonda adeta büyük bir çöküş yaşandı.
Kadınlar 800 metrede 2009 dünya şampiyonu, son olimpiyat ve dünya ikincisi Güney Afrikalı Caster Semenya, milli takıma katılması için gereken 2:01.50’lik dereceyi koşamadığı için şampiyonaya katılamadı. 22 yaşındaki atlet, 27 Temmuz’da Belçika’da katıldığı Flanders Kupası’nda, birinci olmasına rağmen 0.36 saniyeyle dünya şampiyonasının dışında kaldı.

Haberin Devamı

10 atletimiz piste çıkıyor
Moskova’daki şampiyonaya, Türkiye, 5’i bayan 10 atletle katılıyor. Erkeklerde, 1500 metrede İlham Tanui Özbilen, 10 bin metrede Polat Kemboi Arıkan, 3 bin metre engellide Tarık Langat Akdağ, disk atmada Ercüment Olgundeniz ve cirit atmada Fatih Avan yer alıyor. Bayanlarda ise 1500 metrede Tuğba Koyuncu, maratonda Sultan Haydar ve Ümmü Kiraz, yüksek atlamada Burcu Yüksel, gülle atmada ise Emel Dereli madalya mücadelesi verecek.

Doping cezası 2 katına çıktı

IAAF’ın yıllık kongresinde alınan karara göre şu an iki yıl olan doping cezaları iki katına çıkarıldı. 2015’ten itibaren doping testini geçemeyen atletler dört yıl ceza alacak. Yapılan açıklamada, “1 Ocak 2015’ten itibaren geçerli olacak yeni WADA kuralları daha ağır cezalar verecek ve ciddi doping ihlallerinde dört yıllık ceza sistemine geçilecek” ifadeleri kullandı. Son bir ayda Tyson Gay, Asafa Powell ve Veronica Campbell-Brown gibi atletlerin yanı sıra Türkiye’de bazıları 16, 17 yaşlarındaki 40 atletin pozitif çıkan doping testleri bu kararın alınışını hızlandırdı.