Geri Dön
Uzmanpara Altında 2 farklı senaryo

Altında 2 farklı senaryo

Geçtiğimiz cuma günü ons altın 11 ayın zirvesini görürken, gram altın 1200 lirayı aşmıştı. Yeni haftada ise rekor serisi sürüyor. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Filiz Eryılmaz, altın fiyatları ile ilgili 2 farklı senaryoyu açıkladı. İşte detaylar...

Altında 2 farklı senaryo

Geçtiğimiz hafta ABD’de banka iflasları para ve emtia piyasalarında fiyatlamaları etkiledi. Peş peşe 3 bankanın iflas etmesi ve ABD’nin en büyük 16. bankası konumunda olan Silikon Vadisi Bankası’nın batması sonrası piyasalarda endişeler tırmanışa geçti. 

Haberin Devamı

ABD’DEKİ İFLAS DALGASI AVRUPA’YA SIÇRADI 

Silikon Vadisi Bankası, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırma sürecini hızlandırmasıyla birlikte elinde tuttuğu hazine tahvili ve bonolardan zarar etti. Banka elindeki tahvilleri zararına sattıktan sonra mevduat sahiplerinin paralarını çekmek istemesiyle likidite sıkışıklığı yaşadı. Bankanın riski iyi yönetememesi sebebiyle de iflası kaçınılmaz oldu. 

ABD’li regülatörler Silikon Vadisi Bankası’nın kurtarılmayacağını belirtirken mevduat sahiplerinin paralarının ise güvence altında olduğunu belirtti. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmesi ise İsviçre merkezli dev banka Credit Suisse’nin zor duruma düşmesiydi. Bankanın en büyük hissedarının daha fazla yatırım yapmayacağını açıklaması ile birlikte hisselerde büyük kayıp görülmüştü. 

Haberin Devamı

Bu gelişmeler sonrasında İsviçre Merkez Bankası’nın, Credit Suisse’ye 50 milyar İsviçre frangı likidite sağlayacağını açıklamasının ardından piyasalar bir nebze de olsa rahatlamıştı. 

YATIRIMCILAR ALTINA HÜCUM ETTİ 

Küresel finans sektöründe görülen endişeler ise yatırımcıları güvenli liman altına yöneltti. Geçtiğimiz hafta cuma günü ons altın 1989 doları görerek 11 ayın en yüksek seviyesini test etti. Haftalık bazda ons altın yatırımcısına yüzde 6.4 oranında kazandırdı. 

ONS ALTIN 2 BİN DOLARI AŞTI

Yeni haftada ons altın rekor kırmaya devam ediyor. Güne 1987 dolardan başlayan ons altın 2009 dolara kadar yükselerek yılın en yüksek seviyesini gördü. Ons altında gün içerisinde en düşük 1968 dolar seviyesi test edildi.

GRAM ALTIN CUMA GÜNÜ 1200 LİRAYI AŞTI 

Geçen hafta cuma günü ons altında görülen sert yükselişin etkisiyle birlikte gram altın 1216 liraya kadar yükselerek tarihi rekor kırdı. İlk kez 1200 lira bandını aşan gram altın haftayı yüzde 6.6 oranında değer kazancıyla tamamladı. 

GRAM ALTINDA YENİ REKOR

Yurt içinde ise gram altın fiyatı ons altına paralel hareket ediyor. Haftaya 1214 liradan başlayan gram altın 1229 liraya kadar yükselerek tarihi rekor seviyeyi gördü. Gram altında gün içerisinde en düşük 1202 lira seviyesi görüldü.

Haberin Devamı

UZMAN İSİMDEN ALTIN TAHMİNİ

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Filiz Eryılmaz, CNN Türk'te altın fiyatlarına ilişkin öngörüsünü paylaştı. Eryılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Piyasalar haftaya kötü başladı. Bu da güvenli liman talebini gündeme getirdi. Ons altın 2 bin dolar psikolojik direnci aştı. Gram altın tarihi seviyeleri gördü. Sonrasında piyasalarda risk iştahı arttı.  

Fed ile birlikte 5 büyük merkez bankası dolar likiditesini artırmak için swapları haftalık olarak değil günlük olarak müzayedeye açacaklarını söylediler.  

Altın şu anda Fed kararını bekliyor. Olur da Fed piyasaların beklediğinden daha şahin olursa altında ciddi düzeltme görürüz. 1900 doların altına inmezse bu çok daha güçlü yükselişine devam edeceği anlamına gelir. Ons altında özellikle 1915 dolar kritik.  

'GRAM ALTIN İÇİN 1300 LİRALARA HAREKET BAŞLAR'

Bir diğer senaryo beklenenden daha güvercin Fed olursa 2 bin 76 dolar tarihi hedefti burayı görürüz. 2 bin 300 dolar yeni hedef olur, gram altın için 1300 liralara hareket başlar. Piyasalarda teknik olarak altında yükselişin devamı bekleniyor. "

Haberin Devamı

PİYASALARIN GÖZÜ KULAĞI FED FAİZ KARARINDA 

Ancak analistler Fed'in yarın başlayacak ve çarşamba günü sona erecek FOMC toplantısında çıkacak faiz kararına kadar altında yukarı yönlü ivmenin korunacağını öngörüyor.