Cadde YAZA HAZIRLIK: FİT OLMANIN İPUÇLARI - BAR MENÜLERİ

YAZA HAZIRLIK: FİT OLMANIN İPUÇLARI - BAR MENÜLERİ

30.04.2014 - 19:21 | Son Güncellenme:

Daha sağlıklı beslenmek istiyor ama işe nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız aşağıdaki özel tarifler ve menüler yardımcınız olabilir.

YAZA HAZIRLIK: FİT OLMANIN İPUÇLARI - BAR MENÜLERİ

EV YAPIMI KEÇi SÜTÜNDEN KEFiR

Haberin Devamı

Keçi sütü, içerdiği bileşim zenginliğiyle anne sütüne çok yakındır. Diğer sütlerle kıyaslandığında; kalsiyum, magnezyum, A, B3, B6 vitamini ve bakırdan daha zengindir. Keçi sütünde ‘beta kazein’ oranı da azdır, bu nedenle protein alerjisi riski düşüktür.

Keçi hastalanırsa tedavisinde antibiyotik kullanılmaz çünkü vücudu buna dayanamaz. Doğal şartlarda beslendiğini düşünürsek, organik bir hayvandır diyebiliriz. Aynı zamanda alkali yapıya sahip olan keçi sütünü kefir yapımında kullanarak daha faydalı hale getirebiliriz.

Sağlıklı bir vücuda ve organlara sahip olabilmek için besinlerden almamız gereken tüm vitamin, protein ve minerallerin değerlerini kaybetmeden bağırsaklardan emiliminin en yüksek oranda yapılması gerekir. Bunun için de probiyotik (dost bakteriler) desteğine ihtiyacımız var.

Haberin Devamı

Örneğin 500 mg. C vitamini tableti aldığımızda; bağırsaklarımızın probiyotik dengesi bozuk ve dost bakterileri yetersizse yalnızca 100 mg. emilim yapabilir. Bu durumda hastalandığımızda aldığımız ilaçlar etki etmeyebilir.
Bir çorba kaşığı ev yapımı kefirde 70-100 milyon dost bakteri bulunur. Haftada en az 3 sefer, bir çay bardağını geçmeyecek şekilde keçi sütünden yapılmış kefir tüketebilirsiniz.

KAHVALTI
- Bir kase yulaf ezmesi üzerine; gün kuru-su kayısı ve çekirdeği, çörekotu, kuru dut, keçi boynuzu tozu, siyah üzüm çekirdeği ile keçi ya da inek sütü

- Kayısı kıvamında haşlanmış köy yumurtası (kaynadık-tan sonra en fazla 3 dakika ateşte kalırsa kıvam tutar) ve çeyrek ananas

ÖĞLE YEMEĞi
- Izgara sebze (Üze-rinde sos olarak; bir tavaya 2 adet domates rendeleyip kimyon, karabiber, kuru
nane ve zerdeçal koyup pişirin. Yoğurtla karıştırıp ekleyin)

- Izgara balık (levrek-somon) veya tavuk göğsü

ARA ÖĞÜN -Chia elma sorbe: 2 çorba kaşığı süzme yoğurda kabuklu yarım elmayı rendeleyin. Toz tarçın ve
chia tohumu ekleyip buzdolabında 1 saat beklettikten sonra tekrar karıştırıp derin dondurucuya koyun.

- Tatlı patates: Tatlı patatesi yıkadıktan sonra bir kaba su ve 1 çubuk tarçın koyarak kaynatın. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Ceviz büyüklüğünde keserek bir tepsiye dizin, üzerine birer parça ceviz koyun. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika pişirin ve soğuk servis edin.

Haberin Devamı

AKŞAM YEMEĞi

-Buhar makinesinde pişirilmiş sebzeler: Sebzeleri ve soslarını değiştirerek haftanın en az
3 akşamı tüketebilirsiniz. Buhar makinesinin su eklenen kısmına çubuk tarçın, karanfil, zencefil, limon kabuğu ya da taze anason atıp sebzelere istenen tatı buhar aracılığıyla verebilirsiniz. Sos olarak sarımsaklı ve toz körili yoğurt veya elma sirkesi, zeytinyağı, sarımsak ve dereotu karışımı kullanabilirsiniz.

AMARANT'LI ÇİMLENMiŞ MERCiMEK SALATASI

Malzemeler
:

- 1 su bardağı çimlenmiş yeşil mercimek -1 çay bardağı amaranth -1 tutam taze nane - 1 tutam taze fesleğen -3 adet yeşil soğan -Çeyrek ananas -Yarım bağ kuzu kulağı -2 çay kaşığı organik tere tohumu - Sirke, zeytinyağı ve sarımsak

NOT
: Yeşil mercimeği filizlendirmek için bir gece suda bekletin, sonra süzün. Ardından nemli şekilde streçle kaplayın. Nemi muhafaza ederek üç günde oda sıcaklığında filizlendirin. Bu yöntem, Raw Food ile beslenenler için vazgeçilmezdir. Tüm baklagilleri pişirmeden bu şekilde tüketirler.

Hazırlanışı
: Tüm yeşillikleri ince ince kesin, derin bir salata kabına koyun. Amarant’ı suda kaynatarak 30 dakika pişirin ve soğuduktan sonra filizlenmiş yeşil mercimekle salata kabına ilave edin. Elma sirkesi, zeytinyağı ve sarımsaktan oluşan sosu üzerine dökün.

Haberin Devamı

FIRINDA DiYET OMLET

Malzemeler:

-2 yumurtanın akı
-2 çorba kaşığı çökelek
-1 tutam taze kekik yaprağı
-3 cherry domates
-1 çay kaşığı chia çekirdeği
-3 çorba kaşığı süt
-Hindistan cevizi yağı

Hazırlanışı
: Fırına girebilen tavanın tabanını Hindistan ceviziyle yağlayın. Ayrı bir kapta yumurta akı, çökelek, süt, taze kekik ve chia çekirdeğini çırpın, tavaya dökün. Üzerine cherry domatesleri yerleştirin ve 180derecede ısıtılmış fırında istediğini gibi pişirin.

Yazarlar