Barış Kuyucu

Barış Kuyucu

barisk@cnnturk.com.tr

Tüm Yazıları

Çorap ütüsüne de ‘forma’ deniyor, belli bir kağıt ölçüsüne de ‘forma’! En ünlü ‘forma’ tanımıysa en ünlü spor ‘futbol’un rengarenk örneklemeleri. Bu farklı farklı renklerdeki formalar kulübü de farklılaştırıyor, milli takımları da. Belli renkler içinde tercih şansınız olduğu için sizi farklı ve ayırt edici kılacak tek seçenek olarak desen ve tasarım kalıyor. Kısaca forma adeta takımın ‘bayrağı’ oluyor.

17 YIL SONRA KLASiK FORMA
Milli takım teknik, yapısal ve hedefsel olarak yeni bir başlangıç yaptığı döneme en eski, en bilinir, çoğumuzca en sevilir futbol bayrağımızla ‘ay-yıldızlı forma’yla yani nostaljik formamızla “Merhaba” diyor.
1993 yılında Norveç maçıyla “Elveda” dediğimiz klasik beyaz formamızın göğsünden geçen şeridin içinde yer alan ‘ay-yıldız’ tekrar aramızda. Formanın farklı yerlerinde gezindikten sonra efsane ‘ay-yıldız’
17 yıl sonra tekrar kırmızı bandın içine Honduras’la oynayacağımız hazırlık maçıyla geri dönüyor. Sevenler buluşuyor :)
Canavar Burhan’ın, Lefter Küçükandonyadis’in, Metin Oktay’ın, Baba Hakkı’nın da giydiği ‘ay-yıldızlı’ forma da, Hakan Şükür, İlhan Mansız ve Tuncay Şanlı’nın giydiği farklı desenlerdeki hatta turkuaz formalar da güzel günler, büyük zaferler gördü. Peki ya ilk maç, ilk forma?

‘Ay-yıldız’ın hikayesi:
1923 yılında kurulan Cumhuriyetimizle yaşıt Futbol Federasyonu ilk milli maçımız için şimdi yerinde Gezi Pastanesi olan Taksim Stadı’nı seçti. 2-2 sona eren Romanya’yla yapılan ilk maçımız için seçilen formalar ‘bembeyaz’dı. Soyadını Atatürk’ün verdiği takım kaptanımız ve kalecimiz Nedim Kaleci o unutulmaz maçı merhum spor yazarı Kazım Kanat’a şöyle anlatmıştı: “Maç öncesi soyunma odasına bayanlar geldi, formalarımızı aldı. Hemen orada o formanın üzerlerine birer Türk bayrağı diktiler. O bayrakları bize Atatürk yollamış.”

17 YIL SONRA KLASiK FORMA


1954 Dünya Kupası Eleme Maçı Türkiye 1 İspanya 0 İnönü Stadı

Haberin Devamı

Yeni formanın hikayesi:
Yeni ‘ay-yıldızlı’ formalarda kullanılan teknolojik özelliklerin en önemlisi geri dönüşümlü olması. Yanlış duymadınız! Geri dönüşümü yapılmış plastik şişelerden elde edilen kumaşlardan üretilen formalar futbolcuları daha kuru, daha serin ve daha rahat tutacak şekilde tasarlanmış. Statlarda futbolcuları, hakemleri taciz için kullanımıyla kötü ün kazanan plastik şişeler artık çevreci bakış açısıyla yeni bir kimlik buluyor, Milli Takımımız’a forma oluyor.
Sözün özü, plastik şişelerden yapılan geridöşümlü-teknolojik-çevreci ‘ay-yıldızlı’ formalarla mücadele edecek Guus Hiddink yönetimindeki milli yıldızlarımızdan 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde başarı anlamında büyük bir ‘Geridönüş’ bekliyoruz.