Cadde Yılmaz Erdoğan’a tam destek!

Yılmaz Erdoğan’a tam destek!

30.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl 51’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin jüri başkanı Yılmaz Erdoğan oldu. Kararı yorumlayan sinema dünyasının önemli isimleri ‘Doğru bir seçim’ dedi

Yılmaz Erdoğan’a tam destek

Bu yıl 51’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, merakla beklenen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanı yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncu Yılmaz Erdoğan olduğunu açıkladı. Festival, Türk sinemasının 100. yılı sebebiyle jüri üyelerini farklı disiplinlerden seçtiklerini açıkladı.
“Ülkemize ve sinemamıza uluslararası başarılı temsilleri ile katkıda bulunmuş çeşitli disiplinlerden bir araya gelen yönetmen, yapımcı, senarist, oyuncu, görüntü yönetmeni, akademisyen, edebiyatçı ve müzisyenden oluşuyor,” diye belirtilen açıklamada, festivalin 10-18 Ekim arasında “Gelenekten Geleceğe” söylemiyle yola çıkılarak düzenleneceği belirtildi.

Oscar aday adayıydı
Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışma Jürisi; yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncu Yılmaz Erdoğan başkanlığında, ödüllü yönetmen, kurgucu ve metin yazarı Belmin Söylemez; sinema ve tiyatro sanatçısı, tiyatro yönetmeni ve akademisyen Bülent Emin Yarar; senarist, oyuncu ve fotoğraf sanatçısı Ebru Ceylan; görüntü yönetmeni Hayk Kirakosyan; edebiyat dünyasının önemli isimlerinden İskender Pala; tiyatro ve sinema oyuncusu, iki Altın Portakal ödüllü Meral Çetinkaya; film müziğinin usta isimlerinden, besteci Selim Atakan ve yer aldığı filmlerin yanı sıra, oynadığı dizilerle de ulusal ve uluslararası başarılara imza atan oyuncu Songül Öden’den oluşuyor.
Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışma Jürisi’ne başkanlık yapacak olan Yılmaz Erdoğan, tiyatro ve edebiyat ile başladığı sanat hayatına, sinemayla devam etmiş bir isim.
Yönetmen ve senarist olarak kamera arkasında yer aldığı filmlerde oyunculuk da yapan Erdoğan, ‘Vizontele’ ile başlayan sinema serüveninde, ‘Vizontele Tuuba’, ‘Organize İşler’in aralarında bulunduğu yapımlarla devam etmişti. ‘Bir Zamanlar Anadolu’da gibi uluslararası başarılara imza atmış yapımlarda oyuncu olarak yer alan Erdoğan, 2013’te yönetmenliğini üstlendiği ‘Kelebeğin Rüyası’ filmiyle Oscar aday adayı olmuştu.

Haberin Devamı

‘Yerelden evrensele’

51. Antalya Film Festivali’ni düzenleme görevini üstlenen Elif Dağdeviren, jüriyi 100. yıla bağlı kalarak belirlediklerini söyledi: “Jüriyi belirlerken ilk kriterimiz bu yıl Türkiye Sineması’nın 100. yılı olması nedeni ile Türkiye’yi alanında uluslararasında başarıyla temsil etmiş olmaktı. Yerelden evrensele dedik ve dünyayı hedeflerken bize ait olanı evrensel bir dille anlatan ve dünya ile Türkiye’yi başarıyla buluşturan isimler seçelim istedik.”

‘Son derece iyi bir seçim’

Erdoğan’ın jüri başkanı olması sinema dünyasından olumlu tepkiler aldı. İşte o yorumlar:
* Atilla Dorsay (sinema eleştirmeni): “Son derece iyi bir seçim. Başka türlüsünü söyleyecek de sanmam, yoktur. Türkiye’de sanat sinemasıyla popüler sinemayı birleştiren sayılı insandan biri. Ben naçizane şunu diyebilirim, ‘100 Yılın 100 Türk Filmi’ kitabımda kendisinin filmlerine yer verdim. Bu bile bir gösterge değil midir? Son derece ciddi oyuncu, yönetmen ve yazar olduğunu söyleyebilirim.”
* Tarık Akan (oyuncu, yazar): “Gayet iyi bir seçim olduğunu düşünüyorum. Yılmaz iyi bir sinemacı. Bu seçim de yerinde ve doğru olmuş.”
* Sevin Okyay (sinema eleştirmeni): “Jüri, tek tek değil bütün olarak değerlendirilmelidir. Bir bütün oluşturuyorsa başarılı olurlar. Yılmaz’a gelince, ne diyebilirim ki? Yapımcı, yönetmen, oyuncu... Çok iyi bir seçim, gayet makul karşılıyorum.”
* Müjde Ar (oyuncu): “Gayet güzel bir seçim. Bence çok uygun. Kutlarım şimdiden.”
* Füsun Demirel (oyuncu): “Jüride doğru isimler tercih edilmiş. Hepsi sinemaya emek vermiş insanlar, kimi uzun yıllar çalışmış kimi henüz başlangıcında ama hepsi sinema insanları. Benim için gayet doğru. Yolları açık olsun, ben de Antalya jürisinde bulunmuştum, işleri zor biliyorum, hepsine kolay gelsin.”