R.Hakan Kırkoğlu

R.Hakan Kırkoğlu

pembenar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sevgili okurlar, sizlere bu yazıda astrolojinin bir kendini bilme, anlama ve tartma aracı olarak kullanılabileceğini yeniden hatırlatmak istiyorum. Kendini kandırma ya da avutma aracı değil! “Bugün yılın en şanslı günü” diyenlerden, felaket tellalığı yapanlara kadar uzanan bir skalada astroloji astroloji olmaktan çok bir araç, medyanın elinde insanları afyonlamaya, onları bir kısır döngünün sonsuz sarmalında tutan bir uğraş olarak görülüyor. Öncelikle ‘astroloji’ ile medyadaki astrolojiyi birbirine karıştırmamaya bakalım.

Haberin Devamı

İnsani zayıflıklar, tembellikler, kolaycılık ve fırsatçılık söz konusuyken, astroloji bize tüm bu yönlerimizi gösterebileceği yerde, kendi gölgemizi, eksiklerimizi görememiz nedeni ile, sanki kuyruğumuzu, kendi gölgelerimizi kovalıyoruz. Astroloji ile doğru anlamda karşılaşmış bir kişi varoluşunun, kimliğinin ve kapasitesinin farkında bir kişidir. Nerelerde iyi olduğumuzu, hangi alanlarda hatalar yapabileceğimizi, kendimize karşı dürüst kalarak, zayıflıklarımızı ve kapasitesimizi anlayabilecek bir seviyeye ulaşmak, hayat deneyimi, kişisel bir farkındalık ve disiplin gerektirir. Yeterli içgörü ve eğitim kazanamamış kişiler ise sıklıkla gölgelerini ,eksiklerini başkalarında ararlar. Halbuki astroloji daha en başında bizi kendimize yansıtan bir aynadır ve biz bu aynayı kirletirsek, kendi kendimizi kandırdığımız bir alanda buluruz.

Jüpiter’in önemi

Bir astrolog medyada yazılıp anlatılanın çok genel olduğunu bilir. Yine de bu değerlendirmelerini yaparken ezbere kaçmadan daha açıklayıcı da olabilir. Büyük ümitler ya da olumsuzluklardan çok, bize yol gösterebilecek, içinde bulunduğumuz dönemi anlatabilecek bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Satürn transiti, açıları zor olsa da, her zaman kötü değildir ve tam tersine sorumluluk almamıza ve kendimizi gerçekleştirebileceğimize işaret eder. Tüm Jüpiter transitleri iyi ya da şanslı olmayabilir, Jüpiter’in kendi haritamızdaki yeri ve açıları bu konuda açıklama getirecektir. Öyle anlaşılıyor ki her şeyin başında eğitim ve bilinç olduğu gibi, astroloji alanında da bir okur-yazarlık bilgisine ihtiyaç var. Ancak daha önemlisi biz astrologlar ezbere, okurları kolaycılığa ya da tembelliğe götüren, sansasyon ya da korku yaratabilecek bir tutum sergilemektense, daha sorumlu ama aynı zamanda daha yaratıcı, çok yönlü ve klişelerden uzak bir tutum geliştirmeliyiz. Birkaç ezbere bilgi ya da aynı şeyleri tekrar ederek yapılabilecek bir şey değil bu. Böylece astroloji okurları için daha faydalı olabileceğimizi düşünüyorum.
Sonuçta konu yine gelip, kendimizde düğümleniyor. Kolaycı ve yüzeysel isek, kolaycı ve yüzeysel bir astroloji yaratıyoruz. İnsana odaklı bir alanda olduğumuz için, kendi kişisel gelişimimiz ve hayat tecrübelerimiz astrolojiyi nasıl kullandığımızı da şekillendiriyor. Artık medya, internet sayesinde sonsuz çeşitte bilgi ile dolu ve bizler biraz daha bilinçli davranarak astrolojinin daha kapsamlı ve derin bir şekilde ifade edilmesine ön ayak olabiliriz.

Haberin Devamı

Koç: Gruplar ya da arkadaşlar arasında kendinizi daha sorumlu hissedebilirsiniz. Gelecek yönünde düşünmek gerekebilir.
Boğa: Üstünüzde daha fazla sorumluluk hissedebilirsiniz. Biraz daha esnek olmaya gayret etmelisiniz.
İkizler: Yeni insanlardan çok şey öğrenebilirsiniz. Hareket ve uzaklarla ilgili konular da dikkat çekebilir.
Yengeç: Duygusal alanda daha gerçekçi olmaya bakmalısınız. Kendi kendinizi kısıtlamamalısınız.
Aslan: Eşinizle ya da sevgiliniz ile ilgili bir konuda daha dikkatli ve objektif olmaya bakın. Karşıtlıklar yaratmamalısınız.
Başak: Enerjinizi işe ya da çaba göstereceğiniz bir konuya odaklayabilirsiniz. Başkalarına hizmet etmeniz de gerekiyor olabilir.
Terazi: Yaratıcı bir konuya, sevdikleriniz ile bir arada olmaya zaman ayırabilirsiniz. Güzel zaman geçirmek zor değil.
Akrep: Ailenize yönelik bir konuda daha fazla sorumluluk hissedebilirsiniz. Toprak ya da geçmişten gelen konular da gündeme gelebilir.
Yay: Hareket, ziyaret ve bilgi alışverişi açısından uygun bir gündesiniz. Duygusal alanda daha çok şey paylaşabilirsiniz.
Oğlak: Parasal konulara, birikimlerinize daha çok odaklanabilirsiniz. Maddi alanda dalgalanmalar, hassasiyetler yaşanabilir.
Saka: Ay burcunuzda iken şahsi alanda daha çok şey yapmak ve paylaşmak zor olmayacak. Önemli seçimlerde bulunabilirsiniz.
Balık: Düşüncelerinizi toparlamaya özen gösterin. Başkalarının düşüncelerinden gereksiz yere fazlası ile etkilenebilirsiniz.