Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ekranda sohbet kalmadı. Adı sohbet, kendisi olmayan çok var. Biz, Bal Mahmut muhabbetlerini yaşadık diyeyim. Sanırım nadir hoş sohbetlerden birini Metin Akpınar’ın konuk olduğu Haber Global’deki ‘Az Önce Konuştum’da Candaş Tolga’nın programında izledik. Ekrandaki sohbete dair notlar aldım. Hayatın içine biraz çomak sokan, biraz nükte katan...

‘Biz gördük ya...’

“Biz gerçekten öncül görüşlüydük. Bugünleri gördük yaptığımız esprilerde. Ya da bu toplum hiç kıpırdamadı yerinden...” (Devekuşu Kabare esprilerine hâlâ gülünmesi üzerine). “83 milyon nüfusun 3.5 milyar dolar GSMH olması lazımdı. 780’lerde 760’larda kaldık. Üzücü bir şey” (Ülkenin kalkınması ile ilgili saptama). “İngiliz absürd esprilerine gülerim. Çünkü bir şey yapmıyormuş gibi yaparlar. Bizde abartarak yapıyorlar.” (Komedi dizi ve filmlerimizin sanki bir özeti cümle. Vatandaşın da beğenisi maalesef böyle).

Haberin Devamı

‘İsraf kaldırımdan başlar’

“Batı’da en genç kaldırım taşı 200 yıllıktır. Bizde en yaşlısı 10 senelik” (Müsrif bir toplum fotoğrafı ). “Beyoğlu’nda her akşam 42 tiyatro aynı anda oynardı.” (İstediğiniz kadar kültür yolu yap, ruhunda varsa sanat, böyle olurdu sözü). “Bizde sadece düşünme özgürlüğü vardır.” (Kendi kendine evde düşünme!). “Biz reformu severiz. Esas form nedir onu irdelemeyiz. Bozuk olan form aslında.”
‘Köyden İndim Şehire’ filminin neden
sevildiğinin özeti; “Herkes çuvalı alıp kaçmaya çalışır. Yakalanınca tekrar döner hiçbir şey olmamış gibi devam eder. Bu bize has başka millette yoktur.”
“Kuyucaklı Yusuf’u oynamak isterdim” dedi Metin Akpınar. Bir sanatçının hangi alkıştan etkilendiğinin çarpıcı cümlesiydi; “Antrede (Oyunun başı sahneye giriş) alkış beni heyecanlandırır. O alkış kadrimizin kıymetimizin bilindiğidir.” “Daha biz yaylı sazlar kuarteti olamadık” (Demokrasi bir senfonidir sözüyle ilgili yorumu). “20 tane ‘One Man Show’ varsa bu fazladır” (Stand up yapanlara gönderme). “ der ki, 500 şarkıyı usul vurarak okuyamıyorsan, şarkı söyleme” (Neden bir albüm yapmadınız soruna cevap!)
Çok uzun masa sohbetleri ünlüdür sanatçının; “En uzun gece Antakya’da oldu.
2 gece 2.5 gün sürdü.”