Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Kanada’nın British Columbia eyaletine bağlı Kamloops kentinde, eski bir yatılı kilise okuluna ait arazide 215 çocuk cesedi kalıntılarının olduğu mezarlık bulundu’... Haber buydu.

Coşkun Aral, YouTube sayfası ‘Coşkun Aral Anlatıyor’ da geçmişteki ‘Haberci’de yer alan dosyaları yeniden yorumlayarak anlatıyor. Bu hafta ‘Toplu Kızılderili Mezarları’ başlığı ile bir bölüm vardı.

HABERİ 25 YIL ÖNCE YAKALAMAK

‘Haberci’ ekibi, 1990’ların sonlarına doğru Kanada’ya gitmişti. Oya Ayman ve Gökhan Acun Kızılderililerin yaşadıklarını kaydetmişlerdi. Ümit Kızıltan, o yıllarda yerlilerin durumlarını inceleyen oluşumun içinde yer alan bir Türk olarak anlatıyordu olan bitenleri...

Haberin Devamı

Bugün kendisi Kanada’da IRCC’de üst düzey görevde. Kilise okullarında okumuş ve baskı ve işkenceleri yaşamış yerliler, ‘Haberci’ye anlatmışlar o tarihte. O zaman bu mezarlar bulunmamıştı daha. ‘Haberci’ haberi 25 yıl önce vermişti.

Gazetecilik böyle bir şey...

BİR DEFNE YALNIZ VARDI

HABERİ 25 YIL ÖNCE YAKALAMAK

‘Menajerimi Ara’dan bir Defne Yalnız geçti. Peride’nin yanına gelmişti. Sohbet ve ‘İş olursa arar mısın?’ muhabbeti... ‘Kaynanalar’ günlerine gittiler. “30 yıl sürdü. 14 sezon, 300 küsur bölüm yayınlandı” diyordu Defne Hanım. “Kuyumcular, Döndü kolyesi yapıp satarlardı. Bugün soyadım gibi yalnızım” diyordu rol icabı, belki de gerçek!

Tekin Akmansoy, Leman Çidamlı, Sevda Aydan ve tüm ekip... Böyle bir sit-com bugün yapılabilir mi? Ekran bu anlamda ‘Çocuklar Duymasın’ı yaşadı. Tekrarları keyifle izleniyor. Defne Yalnız’ın dediği gibi; “Ailece keyifli izlenebilecek bir sit-com yapılamadı.”